Image default
Avtomoto

Električna kolesa

Električna kolesa postajajo pomembno prevozno sredstvo

Električna kolesa so praktično prva, ki so v polnosti izkoristila prednosti električnega pogona in jim trenutno stanje tehnologije omogoča, da uporabniki za razumen denar dobijo izdelek, ki ima za njih pomembno uporabno vrednost.

TRG ELEKTRIČNIH KOLES

Trg električnih koles je trenutno v svetu v hitrem vzponu. Najhitreje rastoči trg električnih koles je Azija, ki je obenem tudi največji trg za te izdelke. To je razumljivo, saj je tam populacija prebivalstva zelo velika pri čemer se soočajo s problemom pregostega prometa in nižje plačilne sposobnosti. Električno kolo jim omogoča reševanje obeh problemov.

Trg električnih koles predstavlja trenutno več kot 15 MRD ameriških dolarjev in globalno raste približno 6,4% na leto.

Električna kolesa se trenutno uporabljajo za zabavo in prosti čas, kot prevozno sredstvo, v logistiki, za izposojo in ti segmenti bodo tudi v prihodnje poganjali trg predvidoma vse do leta 2024. Znotraj segmentov se največ proda mestnih električnih koles.

Največji trg za električna kolesa je Kitajska in to tako na področju izvoza kot tudi uvoza. Trenutno je Kitajska največji izvoznik električnih koles in nekateri proizvajalci se tudi globalno uveljavljajo kot proizvajalci posameznih komponent ali električnih koles. Tak primer je podjetje Bafang, ki je postalo eden najpomembnejših proizvajalcev električnih motorjev in Li ionskih baterij. Kapitalizacija podjetja je zrasla za več kot pet krat. Ob vstopu na delniški trg pa je delnica prvi dan zrasla za skoraj 44%.

TEHNOLOGIJA ELEKTRIČNIH KOLES

Trenutno prevladuje tehnologija električnih koles PEDELEC, ki deluje na principu asistence oziroma pomoči poganjanju pedal kolesa na osnovi senzorskega sistema. Pomoč pri pedaliranju zagotavlja električni motor, ki se napaja preko baterije, ki je v zadnjem času prevladujoča kot Li ionska tehnologija. Trg teh koles naj bi v letu 2024 presegel 18 MRD ameriških dolarjev.

Prednosti tehnologije Pedelec so naslednje:

  1. Doseganje večjih razdalj, saj električni motor dovaja pomoč le takrat, ko je to potrebno in glede na stopnjo pomoči, ki jo določi uporabnik
  2. Odlična tehnologija za rekreacijo, kot je primer vožnja po hribih
  3. Enostavna za premagovanje večjih strmin
  4. Omogoča rekreacijo tudi tistim, ki ne zmorejo vožnje z običajnim kolesom
  5. Prihranek pri denarju npr. pri uporabi za vožnjo v službo.

ELEKTRIČNA KOLESA V EVROPI

Evropa trenutno predstavlja nekaj več kot 20% celotnega svetovnega trga električnih koles. Pričakuje se rast trga nekaj nad 6% v naslednjih petih letih. Evropski trg električnih koles je in naj bi ostal drugi največji trg za Azijo v svetovnem merilu. Največji evropski trgi za električna kolesa so Nemčija, Italija in Francija.

Električno kolo je v Evropi vedno bolj priljubljeno zaradi trenutnih ekonomsko-ekoloških problemov reševanja mobilnosti, vedno večjega udejstvovanja ljudi v športnih aktivnostih in kot čista tehnologija. Evropska zakonodaja omejuje uporabo električnih koles glede na njihovo zmogljivost. Zakonsko omejena sta nazivna moč motorja na 250W in največja hitrost, ki je lahko s pomočjo električnega motorja 25 km/h. Teh koles se tudi proda največ (recimo v Nemčiji več kot 99%) saj za njih velja enaka zakonodaja kot za običajna kolesa oziroma vožnjo z njimi.

KDO PA SO NAJVEČJI PROIZVAJALCI ELEKTRIČNIH KOLES?

Trg električnih koles je zelo razpršen kar pomeni, da je veliko proizvajalcev in da se še vedno pojavljajo novi igralci. Zaradi osnovne dejavnosti ali načina poslovanja pa so nekatera podjetja to izkoristila in v svoje obstoječe prodajne segmente na svetovnem trgu vključila tudi električna kolesa. Tako so postala trenutno svetovno največji proizvajalci električnih kolesa Giant Bicycles, Yamaha Bicycles, Trek Bikes, Merida Industry Co. Ltd in Fritzmeier Systems GmbH. Vedeti pa je potrebno, da ti proizvajalci predstavljajo le dobrih 6% svetovnega trga in da je na posameznih lokalnih trgih še mnogo različnih proizvajalcev oziroma dobaviteljev električnih koles.

Tako je v Evropi v zadnjem času kar nekaj novih proizvajalcev električnih koles, ki so se usmerila le na ta segment izdelkov in usmerjajo vse inovacije, razvoj in proizvodnjo v električna kolesa kot njihovo osnovno dejavnost. Zelo opaženo je podjetje Crussis iz Češke, ki deluje od leta 2012 in je v zadnjih dveh letih naredilo izjemen preskok tako v kvaliteti kot dizajnu električnih koles. Vrhunska tehnologija, popolnoma vgrajene baterije v okvirju kolesa, jasna segmentacija posameznih modelov kot tudi cenovna dostopnost je podjetju zagotovila strmo rast prodaje električnih koles. Tudi v Sloveniji želijo v sodelovanju s podjetje E-MePoganja svojo prepoznavnost in tržni delež električnih koles dvigniti med prvih pet v naslednjih treh letih. Slovenija je namreč ena izmed držav, kjer je uporaba električnih koles vedno bolj razširjena.

17 komentarjev

RodolfoHix 09/07/2024 at 7:03

mexico drug stores pharmacies
http://cmqpharma.com/# mexican drugstore online
buying prescription drugs in mexico

Reply
IrvinOximb 09/07/2024 at 8:35

mexican rx online: mexico pharmacy – purple pharmacy mexico price list

Reply
DavidVew 20/07/2024 at 5:06

п»їlegitimate online pharmacies india: buy prescription drugs from india – cheapest online pharmacy india

Reply
Michaelrag 20/07/2024 at 8:11

best rated canadian pharmacy: safe canadian pharmacies – canadian pharmacies

Reply
CharlesBlada 20/07/2024 at 9:40

mexico drug stores pharmacies best online pharmacies in mexico mexican online pharmacies prescription drugs

Reply
Edwardcap 20/07/2024 at 12:10

http://indiapharmast.com/# reputable indian online pharmacy

Reply
DavidVew 20/07/2024 at 15:10

canada drugs reviews: legit canadian online pharmacy – prescription drugs canada buy online

Reply
Michaelrag 20/07/2024 at 17:21

thecanadianpharmacy: canadian pharmacy phone number – canadian pharmacy 24 com

Reply
CharlesBlada 20/07/2024 at 19:10

world pharmacy india cheapest online pharmacy india top online pharmacy india

Reply
Edwardcap 21/07/2024 at 0:38

http://indiapharmast.com/# reputable indian online pharmacy

Reply
DavidVew 21/07/2024 at 1:55

mexico drug stores pharmacies: reputable mexican pharmacies online – mexican pharmaceuticals online

Reply
Michaelrag 21/07/2024 at 2:33

buying prescription drugs in mexico: mexican online pharmacies prescription drugs – purple pharmacy mexico price list

Reply
CharlesBlada 21/07/2024 at 4:56

top 10 online pharmacy in india indianpharmacy com pharmacy website india

Reply
DavidVew 21/07/2024 at 7:11

buy medicines online in india: indian pharmacy – reputable indian pharmacies

Reply
Michaelrag 21/07/2024 at 11:39

mexico drug stores pharmacies: mexican pharmaceuticals online – mexican mail order pharmacies

Reply
DavidVew 21/07/2024 at 12:10

vipps canadian pharmacy: legal to buy prescription drugs from canada – canadian neighbor pharmacy

Reply
Edwardcap 21/07/2024 at 14:45

http://indiapharmast.com/# best india pharmacy

Reply

Leave a Comment