Image default
Dom in vrt

IR paneli ali klasični ogrevalni sistem

IR paneli ali klasični ogrevalni sistem?

IR paneli ali klasični ogrevalni sistem ? Se tudi vi sprašujete, katerega izbrati? Mi seveda prisegamo na infrardeče (IR) ogrevanje. Prepričani smo, da boste tudi vi, ko preberete spodnje prednosti ogrevanja z IR paneli. 

Tako ogrevajo grelne plošče

Visok izkoristek energije

Klasični centralni ogrevalni sistemi oddajajo toploto v prostor tako, da se topli zrak hitro dviguje, pri tleh pa zrak ostane mrzel. Zaradi tega je pri tleh pogosto mrzlo. Infrardeča toplota pa se širi z valovi po celotnem prostoru in prostor hitreje zagreje. Infrardeče valovanje prav tako neposredno ogreje stene in predmete v prostoru, ti pa nato sevajo toploto iz vseh smeri in tako poskrbijo za prijetno udobje.

Zaradi vsega tega pri ogrevanju z infrardečo tehnologijo prijeten občutek toplote nastane že pri malce nižji temperaturi kot sicer. To pa seveda pomeni tudi prihranek energije in denarja!

Pozitiven vpliv na zdravje

Moč infrardečih žarkov v zdravstvene namene izkoriščamo že desetletja. Infrardeča toplota, ki prodre globoko v tkivo, namreč lahko odpravi določene vrste bolečin in izboljša tudi psihično počutje.

V primerjavi s klasičnimi ogrevalnimi sistemi IR paneli tudi ne izsušujejo zraka in posledično ne dražijo dihalnih poti. Tega bodo še posebej veseli starejši in najmlajši, ki so običajno najbolj občutljivi na izsušen zrak.

Ogrevanje z infrardečimi žarki pa ima še eno prednost pred klasičnim ogrevanjem: ne dviguje prahu in bakterij. Možnost alergij in nekaterih bolezni je zato manjša pri tovrstnem ogrevanju. Nekateri infrardečo toploto uporabljajo tudi kot pomoč pri izgubi teže, razstrupljanju telesa in čiščenju kože.

Učinkoviti prosti plesni

Ker klasično ogrevanje ogreva predvsem zrak, ne pa sten, se vlaga pogosto nalaga v stenah in omogoča nastanek plesni. IR paneli s svojimi infrardečimi žarki prodrejo tudi nekaj centimetrov v steno, jo izsušijo in tako učinkovito preprečujejo nastanek plesni.

Če se je plesen v prostoru že razvila, lahko stene v njem z IR toploto učinkovito osušimo, nato pa nadležno plesen odstranimo z ustreznimi sredstvi proti plesni.

Enostavna montaža

Pozabite na zamudno napeljevanje in priklapljanje cevi. Infrardeče grelne plošče enostavno namestimo na strop ali steno in jih priključimo na električno omrežje. Tako za montažo potrebujemo le nosilec in električno vtičnico.

IR paneli ali klasični ogrevalni sistem? Odgovor je sedaj jasen.