Image default
Dom in vrt

Montaža toplotne črpalke

Montaža toplotne črpalke

Montača toplotne črpalke Daikin

Montaža toplotne črpalke v vašem domu je lahko precej enostaven ali pa malce bolj zapleten proces. Odvisno seveda od tega, katero vrsto črpalke ste izbrali. Pa poglejmo, kako poteka namestitev toplotnih črpalk in kakšne stroške lahko pričakujete.

Montaža toplotne črpalke zrak-voda

Če ste za svoj dom izbrali to vrsto črpalke, boste veseli informacije, da je montaža relativno preprosta. Sploh v primerjavi z nekaterimi drugimi tipi. Črpalka zrak-voda ne zahteva kakovostnega vodnega ali zemeljskega vira, pa tudi veliko prostora ne potrebuje. Energijo namreč črpa iz zraka, zato jo lahko namestimo skoraj kjerkoli.

Montaža toplotne črpalke zrak-zrak

Tudi ta montaža je precej preprosta, morda še bolj kot prej omenjena. Ker je medij delovanja obeh enot zrak, ni potrebe po nobenih zahtevnih priklopih.

Montaža toplotne črpalke voda-voda

Črpalke voda voda so ene najbolj priljubljenih in učinkovitih črpalk, je pa res, da je namestitev zato malce bolj zahtevna. Potrebujete namreč ustrezen vir vode, ki mora biti prave temperature in čistosti. Običajno se vgradi tudi predizmenjevalnik, ki zaščiti sistem v primeru, da pretok vode ni dovolj dober.

Montaža toplotne črpalke na zemeljski vir

Toplotne črpalke na zemeljski vir zahtevajo veliko dela in predpriprave. Že pred samim začetkom je treba pridobiti ustrezna dovoljenje za vgradnjo. Potrebnega je tudi veliko prostora (približno dvakrat več kot ogrevalne površine), zato vgradnja seveda ni mogoča povsod. Za izkop potrebujemo tudi ustrezne naprave, zato je projekt relativno velik. Temu primerna je seveda tudi cena.

Kaj pa cena?

Cena je seveda odvisna od izbrane vrste črpalke in zahtevnosti priklopa na izbrani lokaciji. In pa seveda od ponudnika, ki ga izberete. V praksi je cenovno najugodnejša rešitev običajno, da za montažo izberete kar ponudnika, pri katerem ste črpalko kupili. Strošek nakupa in montaže znaša nekaj tisoč evrov, pridobite pa lahko tudi subvencijo.