Image default
Dom in vrt

Ogrevanje doma

Ogrevanje doma

Marsikdo se pred prihodom najbolj hladnega dela leta sprašuje, kako ogrevati dom in kaj izbrati za ogrevanje doma. Tudi vi? Pri tem vprašanju gre predvsem za dve dilemi. Prvič, kako učinkovito bo ogrevanje. In drugič, koliko bo ogrevanje stalo. Zadnja 

leta pa veliko pozornosti seveda povzročamo tudi vplivu na okolje, zato je potrebno premisliti tudi o ekološkem vplivu izbranega ogrevalnega sistema. Spodaj na kratko pojasnjujemo nekaj najbolj pogostih izbir ogrevalnega sistema, da se boste tudi vi lažje odločili.

Ogrevanje doma s kurilnim oljem

Prednosti takšnega ogrevanja sta zagotovo preprosta uporaba in enostavna vgradnja, saj potrebujete le ustrezen kotel in cisterno za shranjevanje. Z njim lahko enostavno ogrevate prostore in vodo. Mnogi pa menijo, da je slabost tega sistema velika poraba prostora (za kotel in cisterno), pa tudi nestanovitne cene kurilnega olja.

Ogrevanje na plin

Ogrevalni sistem je v tem primeru majhen, čist in tih. Če je priklopljen na plinovod, sploh ne potrebujete ustrezne hrambe za plin. Poleg tega tudi velja, da imajo taki sistemi dober izkoristek in jih je lahko vzdrževati. Se pa cene pline tudi precej spreminjajo in so pogosto višje od večine drugih energentov.

Ogrevanje na les ali lesno biomaso

Sekanci, peleti in podobne vrste kuriva so v primerjavi z večino drugih energentov cenejši, zato tak sistem velja za poceni ogrevanje. Po drugi strani pa je za tako kurivo seveda potrebno imeti dovolj ustreznega prostora za skladiščenje, pa tudi vpliv na okolje ni zanemarljiv.

Ogrevanje na električno energijo

Nekoč je veljajo za zelo cenovno potratno, danes pa so cene marsikje že precej prijaznejše. S sodobnimi tehnologijami, kot je infrardeče ogrevanje, je učinek še boljši. Je pa res, da so ogrevalna telesa precej vroča in zato potencialno nevarna ob dotiku.

Ogrevanje na toplotne črpalke

Toplotne črpalke predstavljajo ekološko in varčno možnost za ogrevanje vode, prostorov in nasploh celotnega doma. Začetna investicija je sicer nekoliko višja, vendar se dolgoročno povrne, saj ponuja poceni ogrevanje. Obnovljivi viri energije so prihodnost in toplotne črpalke jih odlično izkoriščajo.