Image default
Dom in vrt

Rolete ali žaluzije

Rolete ali žaluzije?

Žaluzije ali rolete
Žaluzije ali rolete

Trg dandanes ponuja številne vrste senčil. Kljub temu pa sta še vedno najbolj priljubljeni 2 »klasični« vrsti – rolete ali žaluzije. Se tudi vi odločate med tema dvema možnostma? Pa poglejmo, kaj so prednosti in slabosti obeh.

Podobnosti

Pa poglejmo najprej, v čem sta si obe vrsti senčil sploh podobni. Kot vsa senčila, seveda tudi ti dve vrsti omejujeta vstop toplote v prostor poleti in preprečujeta radovedne poglede od zunaj. Hkrati pozimi pomagata pri varčevanju z energijo, saj služita kot dodatni izolator.

V čem pa so pomembne razlike?

Varnost

Senčila seveda zagotavljajo tudi nekaj dodatne varnosti, saj oknu oziroma vratom dodajo še dodatno plast, ki ovira nepridiprave. Kar se tiče varnosti, so rolete bolj kompaktno grajene in večinoma vsebujejo protivlomne elemente, tako da jih je težje odpreti. Tudi žaluzije malce zavarujejo dom, vendar se je mimo njih lažje prebiti.

Videz

Obe vrsti ponujata nekaj izbire glede izvedbe, barve in splošnega dizajna. Vendar pa je pri žaluzijah na splošno več izbire pri materialih, barvah, oblikah in širini lamel. Zaradi tega jim prednost pogosto dajejo oblikovalci in arhitekti, pa seveda tudi nekateri drugi uporabniki, ki jim je videz pomemben.

Nameščanje na okna nepravilnih oblik

Pri tem kriteriju so žaluzije zmagovalec. Dopuščajo namreč več svobode, saj se jih da skoraj popolnoma prilagoditi obliki okna. Omeniti velja tudi, da so žaluzije običajno bolj priljubljena izbira za velike površine (industrijske, poslovne in tudi domovi).

Tema in svetloba

Kar se tiče ustvarjanja popolne teme, so rolete jasen zmagovalec. Lahko jih namreč popolnoma zastremo, medtem ko med lamelami žaluzij vedno pronica vsaj nekaj svetlobe. Zaradi tega so v spalnih prostorih rolete običajno bolj priljubljene.

Je pa seveda tudi res, da so po drugi strani rolete manj praktične pri uravnavanju svetlobe. Če jo želite spustiti v prostor, morate rolete dvigniti. S tem pa odprete pot tudi radovednim pogledom. Žaluzije pa z naklonom lamel ponujajo veliko svobode pri uravnavanju svetlosti. Kljub temu pa prostor še vedno ščitijo pred radovedneži.

Več o tem ali rolete ali žaluzije si seveda lahko ogledate tudi na spletni strani: https://www.tehrol.com/domov

TEHROL D.O.O.

Podjetje z bogato ponudbo senčil, rolet,
garažnih vrat, tend, žaluzij in komarnikov.

Poslovna enota Komenda
Pod javorji 3, 1218 Komenda
E-naslov: [email protected]
Telefon: 01 72 30 500
Faks: 01 72 30 501