Image default
Dom in vrt

Termostati za IR panele

Termostati za IR panele

Kako izbrati pravega?

ir paneli in termostati
Termostat za IR panele

Enostavna regulacija temperature za še večje udobje

Ste že izbrali nove IR panele za ogrevanje prostorov, pa ne veste, s kakšnimi termostati bi jih bilo najbolje upravljati? Dandanes je na trgu ogromno izbire, zato vam predstavljamo kratek vodič po osnovnih možnostih.

Kaj sploh je termostat in zakaj ga potrebujete?

Termostat je preprosto povedano regulator temperature, s katerim nastavljamo želeno toploto v prostoru. Termostati za ir panele so namenjeni lažjemu upravljanju. Pozabite na tradicionalne regulatorje temperature, ki ste jih vajeni na klasičnih radiatorjih. Za njihovo uporabo je namreč treba vedno znova vstajati, se sprehoditi prav do radiatorja in zavrteti do željene nastavitve. Le kdo bi si želel toliko dodatnega dela in hrupa? Sodobni termostati za IR panele so na srečo videti povsem drugače …

Prednosti sodobne tehnologije se skrivajo v majhnosti in enostavnosti uporabe

Sodobne regulatorje temperature odlikujejo priročni zasloni in nekaj tipk, ki omogočajo enostavno nastavitev temperature z nekaj pritiski. Včasih pa niti tega ni treba, saj je nekatere dandanes mogoče upravljati celo na daljavo.

Termostat običajno sestavljata 2 glavna dela. Prvi je zaslon s prikazom temperature in tipkami za regulacijo. Drugi del pa je vtičnica, ki jo najprej vtaknemo v obstoječo zidno vtičnico, nato pa v njo še električni priključek IR panela. Če sta osnovna dela ločena, ju povežemo s kablom ali pa komunicirata brezžično. Vse več uporabnikov IR panelov in drugih ogrevalnih sistemov pa se odloča tudi za enodelne regulatorje, ki združujejo obe omenjeni funkciji v enem samem kosu.

Način montaže

Termostat običajno nadomestimo na eno izmed sten v prostoru. V primeru nadometne montaže je kabel, ki povezuje oba dela viden, zato ga običajno skrijemo v kanalčke. Pri podometni montaži te skrbi ni, saj je vsa napeljava skrita v zidovih. Termostat lahko namestimo neposredno v zid, na nosilec ali pa je celo prenosen. Slednje pomeni, da ga lahko odložite na katerokoli površino želite, kar načeloma tudi omogoči, da vam za uporabo ni treba vedno vstajati in se sprehoditi do njega. Je pa seveda tudi res, da ga lahko tako hitro založite in vedno znova iščete.

Dodatne funkcije

Vsak termostat za IR panele omogoča nastavitev temperature s pritiskom na gumbe, vrtljiva stikala ali brezžični zaslon pri sodobnejših modelih. Lahko pa izberete tudi takega, ki omogoča še dodatne funkcije. Med njimi je najbolj uporabna zagotovo funkcija časovnega upravljanja. Ta omogoča, da nastavite urnik delovanja IR panela. Zelo priročna pomoč, če želite prihraniti pri porabi energije, ko vas ni doma. Ali pa če želite, da vas zjutraj pričaka topla pisarna ali kopalnica.

Najsodobnejši ogrevalni sistemi omogočajo tudi upravljanje na daljavo s pomočjo pametnega telefona ali posebnega daljinskega upravljalnika. Sami se boste morali odločiti ali to funkcijo res potrebujete. Vsekakor je zelo priročna, seveda pa prinaša tudi nekaj dodatnih stroškov pri nakupu in vzdrževanju.

Telefon:
041 860 700
Naslov:
Bazoviška 6, 1241 Kamnik