Image default
Izobraževanje

Paragvaj

Paragvaj in zanimiva dejstva

Španščina je čudovit in priljubljen romanski jezik, ki ga govorijo tudi v Paragvaju. Paragvaj je Slovencem manj poznana južnoameriška država, kljub temu pa ni nič manj zanimiva od preostalih.

Dva uradna jezika

Paragvaj je ena od redkih latinskoameriških držav, ki so kot uradni jezik obdržale tudi svojo avtohtono govorico. Je namreč dvojezičen – poleg španščine je uradni jezik tudi gvaranščina. Kot zanimivost: gvaranščina je onomatopejski jezik, kar pomeni, da veliko besed posnema zvoke živali in narave (la naturaleza).

Srce Južne Amerike – brez dostopa do morja

Paragvaj in Bolivija sta edini državi na ameriški celini, ki nimata dostopa do morja. Zanimivo je, da ima Paragvaj kljub temu največjo mornarico (la marina) med vsemi državami brez obale na svetu (usmerjena je na reke). Zaradi svoje lege v središču Južne Amerike Paragvaju rečejo tudi srce Južne Amerike (Corazón de Sudamérica)

Prebivalci so mestici in katoličani

Okoli 95 % Paragvajcev je mesticev – mešancev med staroselci (Indijanci) in belci. Okoli 90 % prebivalstva je katoliške veroizpovedi.

Prva železnica v Južni Ameriki

V nasprotju z današnjim časom je bil Paragvaj v 19. stoletju ena najbogatejših in najbolj razvitih držav v Južni Ameriki. Takrat so tja odhajali številni evropski inženirji (el ingeniero) in razvijali novosti na različnih področjih. Paragvajci se tako lahko pohvalijo s prvo delujočo železnico v Južni Ameriki. Leta 1861 je vlak (el tren) uspešno prevozil pot med prestolnico Asunción in mestom Encarnación na jugu države.

Zakoniti dvoboji

V Paragvaju je dvoboj s pištolo (la pistola) še vedno zakonit. Pogoj je, da sta oba udeleženca donatorja krvi (la sangre), na dvoboju pa mora biti prisotno medicinsko osebje.

Neobljudeni El Chaco

Zanimivo je območje na zahodu Paragvaja, imenovano El Chaco. Obsega 60 % celotne površine Paragvaja, a tam živijo le 3 % vsega prebivalstva. Skupaj z Amazonskim pragozdom, Patagonijo in puščavo Atacama je El Chaco eno najbolj neobljudenih in za življenje (la vida) neprimernih območij v Južni Ameriki. Tukaj se je odvijala tudi vojna (la guerra) med Bolivijo in Paragvajem, ki je trajala od leta 1932 do leta 1935.  

Velika neenakost

Bogastvo (la riqueza) je v Paragvaju zelo neenakomerno porazdeljeno. Kar 80 % Paragvaja je v rokah le 2,5 % prebivalstva in le 161 posameznikov ima v lasti 90 % celotnega paragvajskega bogastva!

Nor menjalni tečaj

Uradna denarna valuta Paragvaja je gvaran. Valuta je precej stabilna, njena posebnost pa je menjalni tečaj. Verjeli ali ne, en evro je več kot 7000 gavranov! Če imate torej polno denarnico (la billetera) gavranov, še ne pomeni, da ste milijonar!

Španščino v Linguli učijo prijazni učitelji, ki znajo motivirati in pripravijo živahne ure. Ne bo dolgčas!