Image default
Izobraževanje

Španščina

Latinska Amerika in božične tradicije

Španščina je temperamenten romanski jezik in iz Lingulinih učilnic španščine pogosto odmeva sproščen smeh. Živahni pogovori se dotikajo najrazličnejših tem in beseda v decembrskem času nanese tudi na božič (la Navidad). V državah Latinske Amerike imajo kar nekaj zanimivih božičnih in predbožičnih navad.

Kolumbija in El día de las velitas

V Kolumbiji se božično slavje in veselje neuradno začne že 7. decembra z El día de las velitas – dnevom sveč, ki je v Kolumbiji državni praznik. Takrat v čast Devici Mariji prižigajo sveče (la vela) in papirnate luči (la luz) ter jih postavljajo na okenske police, verande, pločnike, ulice in trge. Na praznični dan Kolumbijci izobesijo tudi belo zastavo (la bandera) s podobo Device Marije, pripravijo prireditve, ognjemete (los fuegos artificiales) in tekmovanja.

Ekvador, Kolumbija in Venezuela in Novena de Navidad

V Kolumbiji, Ekvadorju in Venezueli devet dni pred božičem začnejo obhajati tradicijo Novena de Navidad, to je prepevanje nabožnih pesmi in recitiranje ob jaslih (el pesebre). Novena de Navidad se konča z božičem.

Države Srednje Amerike in ognjemeti

Pri nas je božič miren praznik, ki se praznuje v družinskem krogu. V državah Srednje Amerike pa se božič praznuje glasneje in bolj spominja na praznovanje (la celebración) našega novega leta. V teh državah na božič pripravijo številne ognjemete, prebivalci spuščajo rakete in prav nič ne spominja na spokojen in miren božič.

Urugvaj – dan družine

V nasprotju z ostalimi državami Latinske Amerike Urugvaj ne velja za posebno religioznega. Božič se v Urugvaju uradno imenuje dan družine in ga Urugvajci preživijo v krogu družine ter pripravijo božično pogostitev.

Peru in jaslice

V Peruju vsako leto pripravijo tekmovanje (la competencia), na katerem sodelujejo izdelovalci jaslic. Obrtniki in rokodelci iz vse države razstavijo svoje umetniške jaslice.

Kuba in Portoriko ter karnevali

Parrandas so karnevalu podobne ulične zabave, ki jih na Kubi prirejajo že od 19. stoletja. Izvirajo iz kraja Remedios. Gre za praznovanje, ki traja več dni in združuje hrano, pijačo, tradicionalno glasbo in ples (el baile). Podobne poulične zabave imajo decembra tudi v Portoriku, včasih pa se zavlečejo tudi v začetek (el principio) januarja.

Španščina v Linguli je nadvse prijeten izziv tudi zaradi prijaznih učiteljev, ki znajo motivirati in pripravijo živahne ure.

Viri:

https://hiplatina.com/christmas-latin-america/11/

https://en.wikipedia.org/wiki/Parrandas

https://en.wikipedia.org/wiki/Parranda

Leave a Comment