Image default
Izobraževanje

Tečaj Angleščine

Božične navade v ZDA in Veliki Britaniji

Tečaj angleščine vam ponuja zanimiv način učenja, da spoznate Božične navade v Združenih državah in Veliki Britaniji. Veliko Britanijo in Združene države Amerike povezuje angleški jezik, kulturno pa je med njima veliko razlik, ki se kažejo tudi, ko praznujejo. Čeprav ima božič enako sporočilo, ga v vsaki od omenjenih držav praznujejo malce drugače. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate s posebnostmi ameriške in angleške kulture.

Izrazi – Merry ali Happy Christmas?

Nekateri izrazi, ki jih uporabljajo v Veliki Britaniji, bi Američane spravili v smeh, saj pri njih uporabljajo druge. Tako na primer ne bi nikoli nekomu zaželeli Happy Christmas, saj ponavadi rečejo Merry Christmas. Za božič pa uporabljajo okrajšavo (abbreviation) Chrimbo, ki je znana samo v Ameriki. Drugače imenujejo celo Božička, ki zanje ni Father Christmas, temveč Santa Claus ali Santa, za katerega verjamejo, da živi na severnem polu (the North Pole).

Večerja – Snowballs in Egg nog

V Veliki Britaniji bi posegli po pijači, ki jo Britanci imenujejo snowballs, gre za mešanico likerja Advocaat, limonade in limete, ameriški ustreznik (equivalent) temu pa bi bil jajčni liker ali egg nog.

Razlike se kažejo tudi pri božični hrani. Američani za božič ponavadi ne pripravljajo pečenega purana (turkey), saj je ta na jedilniku za zahvalni dan (Thanksgiving). Namesto tega si privoščijo šunko ali govejo pečenko.

Britanci uživajo v slaščicah, kot so mince pies, christmas cake ali christmas pudding, v Ameriki pa so bolj popularne sladice bučna pita, marcipan (marzipan), sadni kolač, kokosova torta ali pita iz sladkega krompirja.

Vzdušje – lučke in klobučki

Priljubljena tradicija v Veliki Britaniji med božično večerjo je odpiranje darilc, imenovanih christmas crackers, v katerih so med drugim papirnati klobučki, ki si jih med jedjo nadenejo na glavo.

V Ameriki tega ne poznajo, a božično vzdušje (ambience) pričarajo z obilico božičnih lučk (fairy lights). Medtem ko si Britanci lahko privoščijo sprostitev tudi naslednjega dne na Boxing Day, ki je dela prost dan, Američani tudi tega praznika ne praznujejo in gredo takoj nazaj v službo.

Glasba in televizija

V ZDA so veliki navdušenci nad božično glasbo, a nimajo enakih glasbenih običajev kot Britanci. Pri njih na primer ni prostora za britansko lestvico najpriljubljenejših pesmi, Christmas number one, Britanci imajo pa posebno ime tudi za najbolj priljubljenega glasbenega izvajalca za božič. Na ameriški televiziji ne predvajajo božične pantomime (pantomime), šova, ki ga v Veliki Britaniji obvezno gledajo v tem času leta.  

Bi spoznali še druge božične navade? Tečaj angleščine je kot nalašč za spoznavanje pestre kulture angleško govorečih držav.

Vir: http://www.bbcamerica.com/anglophenia/2013/12/christmas-traditions-britain-vs-america

Leave a Comment