Image default
Izobraževanje

Tečaj angleščine

Irski ples in tečaj angleščine

Tečaj angleščine je idealna priložnost, da se spoznate s posebnostmi irske kulture. Tradicionalni irski ples je pomemben del irske kulturne dediščine in je še danes izjemno priljubljen, še posebej kot prostočasna aktivnost za otroke. Tečaj angleščine pri Linguli je praktično zasnovan in vas vodi do suverenega pogovora.

Keltski vplivi

Korenine irskega plesa vodijo do Keltov in druidov, ki so na otoku živeli pred prihodom krščanstva (Christianity). Njihovi obredi (rituals) ob verskih praznovanjih in posebnih priložnostih (occasions) so vključevali ples, ponavadi v krožnem gibanju okoli svetih dreves, ob plesu pa so tudi igrali na glasbila ali peli. Velika praznovanja (celebrations), kjer je bil ples najpomembnejši dogodek, so se imenovala feis. Take dogodke organizirajo še danes in so priložnost za tekmovanje v plesu.

Normanski vplivi in tri vrste plesov

Plesne navade so se spremenile v 12. stoletju s prihodom Normanov, ki so prinesli svoj ples, imenovan the Carol – ta je vključeval pevca, okoli katerega so plesali v krogu. Skozi čas so nastale tri vrste irskega plesa, imenovane the Irish Hey, the Rinnce Fada in the Trenchmore.

Majhni pubi – natančno določeno število korakov

Obstajajo tri glavne koreografije irskega plesa: set dancing routine, social ali céilí routines in sean nós ali step routines. Vsaka od koreografij zahteva malo gibanja (movement) v zgornjem delu telesa ter precizno in hitro gibanje stopal z natančno določenim številom korakov. To pravilo izhaja iz dejstva, da plesalci v 19. stoletju niso imeli veliko prostora, saj so bili majhni pubi in skednji (barns) ob praznovanjih prepolni ljudi, da bi si lahko privoščili več gibanja rok.

Céilí je najbolj priljubljen plesni vzorec za dva do 16 plesalcev, ki plešejo v štiricah in izvedejo različne figure četvorke (quadrille), ki se med pesmijo ponovijo.

Glasbena spremljava

Na začetku so ples ponavadi spremljali harfa (harp), dude (bagpipes) ali samo petje, danes pa je to tradicionalna glasba, ki vključuje irske inštrumente, kot so bodhran, gosli (fiddle), tin whistle in uillean pipes.

Irski ples »takes the cake«

Ob plesnih običajih so nastale tudi fraze, recimo they take the cake. Fraza izhaja iz običaja (custom), ko so na sredo polja (field) postavili kolač, plesalci so imeli plesno tekmovanje, zmagovalec pa je pobral sladko nagrado (reward). Takšna tekmovanja so izvajali ob nedeljah po obisku cerkve.

The dancing master – potujoči učitelj

V 18. stoletju so se pojavili potujoči učitelji plesa, ki so od vasi do vasi ljudi učili najnovejše plesne trike. Prihod (arrival) tovrstnih učiteljev je bil tako težko pričakovan, da so jim župnije (parish) celo plačevale, ponavadi so jim v kakšni hiši ponudlili nastanitev (accommodation), ljudje pa so se za celoten čas njegovega obiska svečano oblekli.

Zanimivosti o irskem plesu je še veliko. Tečaj angleščine v Linguli je priložnost, da poleg zanimivosti spoznate še kup novih besed in postanete samozavestnejši govorci.

Vira:

https://www.atmo.co.uk/articles/5-fun-facts-about-irish-dancing/
https://www.claddaghdesign.com/history/everything-need-know-irish-dancing/

Leave a Comment