Image default
Izobraževanje

Tečaj francoščine

Louvre in zanimiva dejstva

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika pobliže spoznate tudi Francijo. Ena izmed znamenitosti, ki pritegne množico obiskovalcev, je muzej Louvre (Musée du Louvre).

Največji muzej na svetu!

Louvre je najbolj obiskan in hkrati tudi največji (le plus grand) muzej na svetu.  Obišče ga več kot devet milijonov ljudi letno, hkrati pa je tako velik, da je v enem obisku nemogoče (impossible) videti vse, kar ponuja. Muzej ima namreč več kot 380.000 predmetov in razstavlja 35.000 umetniških del v kar osmih kuratorskih predelih.

Louvre je bil včasih trdnjava

Najprej je bila to trdnjava (la forteresse), zgrajena v 12. stoletju. Stoletja kasneje so jo spremenili v kraljevo palačo. Šele leta 1793, ko se je francoski monarh preselil v versajsko palačo, je bil muzej Louvre prvič odprt za javnost in je sprva ponujal na ogled le 537 slik (le tableau).

Mona Liza v Napoleonovi spalnici

Napoleon je Louvre preimenoval kar v Musée Napoleon (Napoleonov muzej) in zbirko razširil za dodatnih 5000 kosov umetnin – te so po porazu vojskovodje vrnili prvotnim lastnikom. V času njegove vladavine pa je bila slika Mona Lize obešena kar v Napoleonovi spalnici (la chambre).

Shranjevanje ukradenih umetnin

Med drugo svetovno vojno so nacisti ta zgodovinski spomenik uporabljali celo za shranjevanje ukradenih (volé) umetnin in predmetov.

Steklena piramida, ki je povzročala polemike

Louvrova steklena piramida je bila zgrajena v osemdesetih letih. Narejena je izključno iz stekla (en verre) in kovine ter je danes ena najbolj prepoznavnih znamenitosti Pariza. Njena postavitev pa je povzročila precej polemike, saj je bil njen arhitekt (l’architecte), Ieoh Ming Pei, prvi nefrancoski arhitekt, ki je posegel v Louvre.

Ali v muzeju straši?

Louvre izvira iz leta 1190, torej ni težko verjeti, da je v zvezi z njim nastalo kar nekaj strašljivih mitov. Po muzeju naj bi strašila mumija (la momie) z imenom Belphegor. Ta mit se je tako razširil, da je bil navdih celo za francosko televizijsko serijo in film.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji in morda tudi med obiskom Louvra.

Leave a Comment