Image default
Izobraževanje

Tečaj italijanščine

Atrani in njegove zanimivosti

Tečaj italijanščine je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimiva italijanska mesta. Atrani je mestece, ki se skriva med dvema hriboma in se ponaša s številnimi zanimivostmi. 

Najmanjše mesto v Italiji

Atrani v regiji Kampanja je zrasel med dvema hriboma (la collina), ki se imenujeta Civita in Aureo. S samo 885 prebivalci na površini 0,12 kvadratnega kilometra je najmanjše mesto v Italiji. Kljub svoji majhnosti pa ponuja zelo veliko vsem, ki želijo raziskovati srednjeveške gradove (il castello) in ​​cerkve ter se vrniti minule čase. 

Cerkev San Salvatore de Birecto

Cerkev (la chiesa) San Salvatore de Birecto je ena pomembnejših stavb v Atraniju. Zgrajena je bila v 10. stoletju in hrani številne zgodovinske artefakte, ki nam razkrivajo bogato kulturno in zgodovinsko dediščino (l’eredità) mesta.

Prizadel ga je cunami

Leta 1343 je bil v Tirenskem morju potres (il terremoto), posledični cunami (lo tsunami) pa je prizadel tudi ta del amalfijske obale in mesto Atrani. Napad narave je opustošil mesto, kar je dolga leta vplivalo na življenje v njem.

Bojevanje za oblast je pustilo posledice

V 12. stoletju se je med cesarstvom in papeštvom bil hud boj za oblast. Atrani je bil na strani papeža, ki pa je bitko za oblast izgubil. Manfredi, zadnji kralj Sicilije, je kot kazen nad Atrani poslal tisoč aleksandrijskih mornarjev (il marinaio). Velik del prebivalcev je takrat iz Atranija pobegnil in se vrnil šele mnogo pozneje, ko so vojaki zapustili mesto. 

Cerkev svete Marije Magdalene 

Ena večjih znamenitosti, ki se jih splača obiskati v Atraniju, je cerkev svete Marije Magdalene. Rokokojsko pročelje cerkve, ki sicer izhaja iz 13. stoletja, je edinstveno, krasijo pa jo tudi tri kupole z vzorci. Notranjost ima številne oboke in je okrašena z religioznimi umetninami v baročnem (il barocco) slogu. Povzpnite se po stopnicah in pričakal vas bo panoramski razgled (la vista) na celotno območje. 

Rešila jih je pred gusarskim napadom

Vsako leto julija v Atraniju priredijo praznovanje v čast svete Marije Magdalene. Običaj izhaja iz legende (la leggenda), ki pravi, da naj bi ta svetnica rešila mesto pred gusarji (il pirata), ki so plenili po Amalfijski obali. Ko odzvoni zvon na velikem zvoniku, se začne še ognjemet, oboje pa oznanja začetek slavja. Ljudje se veselijo na ulicah, kjer ne manjka dobre glasbe, hrane in zabave.

Tečaj italijanščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate zanimiva italijanska mesta, znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se jih boste želeli raziskati sami.

Viri:

https://en.wikipedia.org/wiki/Atrani

https://top-facts.com/top-interesting-facts-about-atrani/8/

https://www.pandotrip.com/atrani-an-undiscovered-town-on-the-amalfi-coast-italy-17827/

Leave a Comment