Image default
Izobraževanje

Tuji jezik

Brez tujih jezikov gre težko

Preživeti brez znanja tujih jezikov v poslovnem svetu bo zelo težko. Da bi se lahko pogovarjali in sklepali posle s svojimi poslovnimi partnerji, je zelo priporočljivo, da govorimo njihov jezik ali pa vsaj enega svetovnega, ki ga obvladajo tudi kupci naših izdelkov oziroma storitev.

Statistika kaže, da danes vsak peti delodajalec v Sloveniji zahteva znanje dveh tujih jezikov, že več kot tretjina delodajalcev pa zahteva znanje treh tujih jezikov. Nemščina je pri iskanju zaposlitve najpogosteje zahtevan tuji jezik.

Kateri tuji jezik uporabljate, ko prodajate?

Znani nemški politik Willy Brandt je nekoč glede rabe jezikov dejal: »When I sell, I speak English, wenn ich kaufe, spreche ich Deutsch.« (V slovenščini: »Ko prodajam, govorim angleško, ko kupujem, pa govorim nemško.«)

Če delujete na operativni ravni v prodaji, je znanje jezika, ki ga govori vaša stranka, praktično obvezno. Zelo pogosto je podobno tudi v nabavi in še na marsikaterem poslovnem področju.

En tuji jezik je premalo!

Angleščina je najbolj razširjen svetovni jezik, a ne pomeni več posebne konkurenčne prednosti na trgu delovne sile. Kar nam daje prednost, je znanje drugih, dodatnih jezikov. Zelo pomembni svetovni jeziki so poleg nemščine tudi španščina, francoščina in ne nazadnje italijanščina, ki jo govorijo naši sosedje. Velika prednost je tudi poznavanje jezikov naših južnih sosedov.

Znanje loči uspešne od neuspešnih

Uspeh podjetja je odvisen od zaposlenih, njihovih znanj, kompetenc in potencialov. Tuji jeziki https://www.lingula.si/tuji-jeziki/ so zato zagotovo nujnost za sproščeno komunikacijo s poslovnimi partnerji. Dobro znanje tujih jezikov odpira marsikatera vrata.

Leave a Comment