Image default
Nega in zdravje

Najpomembnejši vitamini

Najpomembnejši vitamini, ki jih potrebuje vaše telo

Vsi vitamini so seveda pomembni za naše zdravje in dobro počutje. Vendar pa so nekateri ključni pri zelo pomembnih telesnih funkcijah, zato se njihovo pomanjkanje še bolj hitro pozna. Vas zanima, katere vitamine vaše telo nujno in redno potrebuje?

Vitamin C

Vitamin C je najbrž najbolj znamenito hranilo, ki ga neposredno povezujemo z zdravjem in dobrim počutjem. In le kako ga ne bi, ko pa ima pomembno funkcijo pri delovanju imunskega sistema. Poleg tega je tudi antioksidant in pomaga nevtralizirati proste radikale, ki sicer povzročajo prezgodnje staranje celic in nekatere bolezni.

Vitamin D

Vitamin D ima kar nekaj pomembnih vlog pri delovanju telesa. Zelo je pomemben za zdravje kosti, prispeva pa tudi k delovanju mišic in imunskega sistema. Pomaga nam vzdrževati tudi zdravje zob. Najbolj razširjena oblika tega vitamina v prehranskih dodatkih je vitamin D3.

Vitamin B12

Vsi vitamini B-kompleksa igrajo pomembno vlogo. Morda najpomembnejši (vsekakor pa najbolj razširjen za uporabo v prehranskih dopolnilih) je vitamin B12, imenovan tudi kobalamin. Ker v telesu ne nastaja sam, ga moramo vnesti v zadostnih količinah s prehrano. Prispeva k sproščanju energije pri presnovi, zaradi česar zmanjšuje tudi utrujenost in občutek izčrpanosti.

Vitamin A

Vitamin A je izjemno pomemben za ohranjanja zdravja kože in vida. V telo ga najlažje vnesemo v obliko provitamina A (betakarotena), kjer se samodejno pretvori v dejanski vitamin A. 

Vitamin E

Vitamin E celice varuje pred oksidativnim stresom, s tem pa pomaga zmanjšati že prej omenjene proste radikale. Povezujejo ga tudi z zdravjem in lepim videzom kože. 

Zadostna količina vitaminov za zdravo življenje

Vitamine dobimo s prehrano ali pa jih telo pod določenimi pogoji proizvaja samo. Kljub temu pa jih zaradi premalo raznolike in hranilne prehrane ali nezdravega življenjskega sloga v telesu pogosto primanjkuje. Takrat si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili. Vse omenjene vitamine in številne druge ponujamo tudi v naši spletni trgovini.

Leave a Comment