Image default
Nega in zdravje

Prehranski dodatki

Sodobni prehranski dodatki

Prehranski dodatki so v sodobnem svetu velika reč. Povsod beremo in poslušamo o njih, na trgu pa je vedno več ponudbe. Marsikdo pa še vedno ne ve, kaj prehranska dopolnila sploh so in katere vrste (sodobnih) prehranskih dopolnil poznamo. Vse najbolj priljubljene dodatke seveda najdete tudi v naši spletni trgovini.

Definicija

Prehranska dopolnila so živila, ki dopolnjujejo običajno prehrano. Običajno vsebujejo hranilne snovi, na telo pa lahko delujejo tudi s fiziološkim učinkom. Kot že njihovo ime pove, niso nadomestilo za prehrano, temveč le dodatek. Dodatek, namenjen ljudem z določenimi težavami oziroma povečanimi potrebami po določenih snoveh.

Najpogostejši prehranski dodatki

Sodobni trg ponuja ogromno število različnih prehranskih dodatkov. Nekateri imajo eno glavno sestavino, drugi so mešanica različnih sestavin, ki skupaj bolje dosežejo željeni učinek. Dandanes obstajajo dodatki za pomoč pri raznovrstnih težavah, ki ciljajo na različne dele in funkcije telesa. Denimo srce in ožilje, sečila, jetra, kosti, sklepe, prebavila, spomin, utrujenost in še mnogo več. Katere vrste dodatkov pa so najbolj razširjene (glede na sestavine)?

Vitamini

Vitamini so osnova zdravja, zato tudi ni presenetljivo, da jih tako radi uživamo tudi v obliki dodatkov: kapsul, šumečih tablet, praškov in podobno. Najbolj razširjeni so vitamin C, vitamini skupine B in vitamin D.

Minerali

Za pravilno delovanje telesa so ključni tudi številni minerali. Med uporabnikih prehranskih dodatkov so najbolj priljubljeni cink, železo in magnezij. Na trgu pa so tudi številni drugi, denimo s selenom, kalcijem, kromom …

Maščobne kisline

Na tem področju so iskane predvsem omega-3 maščobne kisline, ki jih pogosto najdemo v obliki olj, predvsem ribjega olja.

Probiotiki

Probiotiki so pravzaprav mikroorganizmi, ki imajo pozitiven vpliv na mikroorganizme, ki se naravno nahajajo v našem prebavnem traktu. Vplivali bi torej naj na našo prebavo.

Specializirana dopolnila

Gre za dopolnila, ki se uporabljajo predvsem pri določenih dejavnostih, običajno športnih. Denimo pri fitnesu in bodybuildingu so zelo iskani proteini, pri vzdržljivostnih športih pa različni elektroliti.

Naravne sestavine

Dopolnila z naravnimi sestavinami omenjamo kot posebno kategorijo, čeprav seveda vsebujejo tudi zgoraj omenjena hranila. Njihova glavna značilnost so rastlinske in druge naravne sestavine, predvsem ekstrakti. Med najbolj priljubljenimi so denimo alge, gingo biloba, kolagen, ginseng, šentjanževka in druga.