Image default
Nega in zdravje

Preveč vode lahko tudi škodi!

Posebno sedaj v poletnih mesecih pogosto slišimo, da moramo zaužiti zadostne količine tekočine. Seveda je najbolj priporočljiva voda, brez katere naš organizem pravzaprav ne more delovati, in že nekaj-odstotno zmanjšanje vode v telesu pomeni dehidracijo.

V razpravah koliko vode moramo pravzaprav dnevno spiti, se mnenja delijo. Lahko bi tudi rekli, da ni univerzalnega odgovora, saj količina vode, ki je dovoljšnja za pisarniškega delavca, ne bo dovolj za aktivnega športnika. Poglejmo si kakšen je vpliv vode na naše zdravje.

Zakaj je voda pomembna?

 1. Izločanje strupov in odpadnih snovi iz telesa skozi potenje, uriniranje in črevesno peristaltiko.
 2. Ohranja primerno telesno temperaturo
 3. Ščiti občutljivo tkivo
 4. Pomaga sklepom pri lažjem premikanju

Na to koliko vode moramo dnevno spiti vpliva več faktorjev, med katere sodijo:

 1. Telesna aktivnost – Če ste čez dan aktivni, oz. se veliko potite, potem morate nadomestiti večjo izgubo vode, kot bi jo sicer. Če se ukvarjate s športom, je pomembno, da pijete pred in po fizični aktivnosti. Če ta traja uro ali več, je priporočljiva uporaba posebnih napitkov, ki nadomestijo izgubo mineralov.
 2. Okolje – Vroče in vlažno podnebje lahko povzroči, da boste izgubili več vode. Če se nahajate na visoki nadmorski višini je dehidracija tudi verjetnejša.
 3. Splošno zdravstveno stanje – Če imate morda vročino, drisko, ali ste bolni, potem morate ravno tako povečati vnos vode v svoje telo, po navodilih zdravnika ali farmacevta.

Koliko vode moramo spiti dnevno?

Če ste redko žejni in je vaš urin svetlo rumene barve, potem spijete najverjetneje dovolj vode. Orientirajte se glede na žejo, ki vam pove kdaj ste žejni. Mnogi sicer pravijo, da je tedaj že prepozno, a se veliko strokovnjakov tudi strinja, da je najbolje, če preprosto poslušamo svoje telo.

Zdravnik, farmacevt ali ustrezno izobražen prehranski svetovalec vam lahko pomaga določiti točno količino vode, ki bi jo bilo primerno spiti dnevno. Sicer se lahko držite preprostih smernic, da naj bi moški zaužili približno 3.7l tekočine dnevno, ženske pa 2.7l. Od tega naj bi 20 % predstavljala tekočina zaužita s hrano.

Kdaj je vode preveč?

Kljub poudarkom kako zelo pomembna je voda za telo, morate biti zmerni, saj tudi tu velja pravilo – več je lahko preveč! Ena izmed posledic je zastrupitev z vodo, ki lahko povzroči prenehanje delovanja možganov.

Kaj se pravzaprav zgodi v telesu? Pitje vode poveča količino vode v krvi, ta pa lahko razredči elektrolite, zlasti natrij. Pomanjkanje natrija se kaže tako, da telo ne more več uravnavati tekočine med notranjostjo in zunanjostjo celic. Ko raven natrija pade zaradi prekomerne porabe vode, se tekočina iz zunanjosti premakne v notranjost celice, zaradi česar otečejo. Ko se to zgodi z možganskimi celicami, ima lahko to resne posledice za zdravje.

Najpogostejši znaki prevelike količine zaužite vode so:

 1. Glavobol
 2. Slabost
 3. Bruhanje
 4. Zmedenost
 5. Povišan krvni tlak
 6. Šibkost mišic

Smrtnost zaradi prekomerne količine vode v telesu je redka, poročajo le o primerih, kjer so posamezniki zaužili med 10 in 20 litrov vode v nekaj urah. Naše ledvice namreč lahko predelajo približno liter vode na uro. Zastrupitve z vodo se lahko kažejo tudi, če spijete denimo 3-4 litre vode naenkrat ali v zelo kratkem času. Kakor pri vsem, je ključ zmernost.

Kako nadomestiti izgubljene minerale pri športu?

Tisti, ki se veliko potite ali drugače izgubljate velike količine vode, si lahko pomagate pri nadomeščanju mineralov tudi s hidracijsko soljo, ki jo lahko poiščete na moja-lekarna.com.

Leave a Comment