Image default
Nega in zdravje

Spomin

Izboljšajte svoj spomin

Dober spomin je pogosta težava starejših ljudi. Ob napornem tempu današnjega življenja pa se zaradi preobremenjenosti in utrujenosti vedno pogosteje pojavljajo tudi pri nekoliko mlajših. Ne glede na to, kateri generaciji pripadate, pa lahko svoj spomin izboljšate s pomočjo spodnjih ukrepov. Med njimi so zdravo prehranjevanje in življenje, umska aktivnost, prehranska dopolnila in še kaj se bo našlo.

Zdrava prehrana

Hranila, ki jih dobimo iz vsakodnevnih obrokov, so izjemno pomembna tudi za optimalno delovanje možganov. Za splošno boljše delovanje možganov in tudi posebej za izboljšanje spomina strokovnjaki priporočajo uživanje zelenjave, sadja, oreščkov, rib in tudi mesa. Prav tako je pomembna dobra hidracija, zato pijte dovolj vode.

Fizična aktivnost vpliva na spomin

Se sprašujete, kaj ima fizična aktivnost opraviti s spominom? Pravzaprav kar precej. Telesna aktivnost namreč pospešuje obtok krvi v telesu – seveda tudi v možgane. Za mentalno in telesno zdravje se priporoča intenzivna telesna aktivnost vsaj 3- do 4-krat tedensko. Odvisno seveda tudi od starosti in telesne pripravljenosti posameznika.

Dovolj spanja

Tudi spanje je izjemno pomembo za dober spomin. Ko spimo, se namreč obnavljajo povezave med možganskimi celicami, ki neposredno vplivajo na naše umske sposobnosti. Seveda tudi na sposobnost pomnjenja. Odrasli potrebujemo 7 do 8 ur kakovostnega spanca vsako noč.

Vaje za izboljšanje spomina

Reševanje križank. Branje časopisov, revij in knjig. Reševanje ugank in matematičnih problemov. Opazovanje in analiziranje vsega, kar vidite v okolici. Vse zgoraj omenjene aktivnosti so odlične za izboljševanje spomina in zaviranje procesov mentalnega staranja. Izberite tiste aktivnosti, ki vas veselijo, da jih boste brez težav izvajali redno. Poudarek na redno (vsakodnevno), ker zgolj občasna umska aktivnost ne bo prav veliko izboljšala težav s spominom.

Prehranska dopolnila, ki izboljšujejo spomin

Če vam kljub vsem zgornjim ukrepom, spomin še vedno nagaja oziroma bi ga želeli še bolj izuriti, si lahko učinkovito pomagate tudi s prehranskimi dodatki. Med najbolj razširjenimi na tem področju so Ginko biloba, matični mleček, železo, vitamin C, holin, inozitol in omega maščobne kisline. 

Leave a Comment