Image default
Nega in zdravje

Utrujenost

Prehranska dopolnila, s katerimi si lahko pomagate lajšati utrujenost

Utrujenost je v sodobnem svetu, kjer se vsi čim bolj trudimo užiti vsako minuto življenja, naš pogost spremljevalec. Pa ne le pri starejši generaciji, temveč tudi pri vse mlajših generacijah. Kako pa si lahko sami pomagate pregnati vsakodnevno utrujenost?

Spanje in zdrav življenjski slog

Veliko lahko proti utrujenosti naredite s tem, da živite zdravo. Vsako noč dovolj kakovostnega spanca je ključ do tega, da se telo in um odpočijeta. Tako pa seveda poskrbimo, da bo naslednji dan dovolj energije za vse, kar nas čaka.

Nekateri menijo, da redna telesna aktivnost le še bolj utrudi – pa nas pravzaprav ne. Na kratki rok kdaj že mogoče, dolgoročno pa telo spravi v boljšo formo, kar pomeni, da smo v splošnem manj utrujeni, ko se srečujemo z zahtevnimi izzivi.

Ogromno pa lahko glede utrujenosti naredimo tudi z zdravo prehrano. Spodaj boste našli prehranska dopolnila, ki jih ljudje že desetletja uporabljajo za boj proti utrujenosti.

Prehranska dopolnila, ki podpirajo delovanje imunskega sistema

Imunski sistem nam omogoča, da ostanemo zdravi oziroma se uspešno borimo proti virusom in drugim patogenom. Zaradi tega je seveda tudi pomemben element naše borbe proti utrujenosti. Prehranska dopolnila za imunski sistem, po katerih ljudje pogosto posežejo v napornih obdobjih življenja, vključujejo raznolike sestavine. Vitamin C, cink, beta glukan, ameriški slamnik, šipek in podobno.

Drugi prehranski dodatki, ki podpirajo številne ključne telesne procese

Med njimi so eni najpriljubljenejših vitamini iz skupine B. Ti denimo prispevajo k sproščanju energije v določenih telesnih procesih in lahko tako prispevajo k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Nekateri vitamini B prispevajo tudi k normalnemu psihološkemu delovanju. In ker je psiha zelo pomemben del tega, kako utrujenost vpliva na naše življenje, so lahko koristni tudi na tak način.

Dopolnila z magnezijem so prav tako zelo razširjena. Magnezij namreč prispeva tako k delovanju mišic kot tudi sproščanju energije v telesu in normalnemu psihološkemu delovanju. S tem pa lahko občutek utrujenosti »napade« na več ravneh …