Image default
Nega in zdravje

Zakaj naravna kozmetika?

Zakaj je naravna kozmetika najboljša?

Ker je naša koža že zelo obremenjena z onesnaženim zrakom in manj zdravim načinom življenja je prav, da nanjo nanašamo čim manj škodljivih snovi. Kemikalije v kozmetiki so lahko celo zdravju nevarne. Karkoli nanesemo na svojo kožo ne ostane le na njej, pač pa skozi povrhnjico pronica v globlje plasti kože, od tam v kri, in nato v organe. Škodljivosti kemikalij, ki jih dnevno hote ali nehote vnašamo v svoje telo, se zaveda vse več ljudi, in ponudba naravnih izdelkov za nego kože je vse boljša. Širi se tudi zavedanje, da je prav vsak posameznik odgovoren za zdravje našega planeta, in da ga le vzajemno lahko ohranimo zelenega. Eden izmed načinov je tudi ta, da uporabljamo okolju prijazno kozmetiko.

Kdaj govorimo o naravni kozmetiki?

Naravna kozmetika, ekološka kozmetika ter organska kozmetika so izrazi, ki označujejo s certifikatom potrjeno kozmetiko, ki v celotnem procesu pridelave surovin, izdelave izdelka ter embalaže, sledi ekološkim smernicam oziroma pogojem za pridobitev certifikata. Obstajajo tudi izdelki, ki so sicer narejeni iz ekoloških sestavin, vendar se izdelovalec ni odločil za pridobitev certifikata. Po navadi je razlog za to pomanjkanje začetnega kapitala pri zagonu lastne linije naravne kozmetike.

O naravni kozmetiki govorimo takrat, ko noben postopek (pridelava sestavin, predelava surovin) v procesu izdelave ni neposredno posegel v naravo, in jo prizadel v njenem delovanju. Obstaja kar nekaj certifikatov, pogoji za njihovo pridobitev so različno strogi, vsem certificiranim izdelkom pa naj bi bilo skupno, da ne vsebujejo konzervansov, umetnih barvil in parfumov. Sestavine, ki so bile uporabljene za izdelavo izdelka, morajo biti ekološke, gojene brez uporabe sintetičnih gnojil, pesticidov in regulatorjev rasti.

Žal pa mnogi izdelki še zdaleč niso popolnoma naravni in neškodljivi, saj lahko izdelek dobi oznako “naraven” ali “organski“, če vsebuje vsaj 2 % naravnih sestavin. Na nas je torej, da dobro pogledamo, kaj določen certifikat označuje.

Zakaj je naravna kozmetika dražja?

Naravna kozmetika je dražja od konvencionalne kozmetike, ker je celoten proces izdelave zahtevnejši, ekološke in naravne sestavine pa dražje. Tisti, ki že prisegajo na ekološko prehrano vedo, da pridelava ekološkega pridelka ni enostavna, ponuja pa mnogo več. Kemikalije, kot so ftalati, smukec, mineralna olja in ostale kemikalije, so veliko cenejši od organskih sestavin, prav tako je potrebno več iznajdljivosti, da se izdelek brez konzervansov ne pokvari hitro, in da je prijetne strukture.

Več za naš denar

Kljub temu, da certifikat, ki govori o naravnem izdelku samo ceno izdelka nekoliko poviša, pa z njim dobimo več za svoj denar. Ne samo več, dobimo mirno vest, da smo za svoje lastno zdravje in zdravje družinskih članov naredili največ, kar smo lahko.

1 comment

Www.Evernote.Com 28/04/2024 at 9:31

Amazing issues here. I’m very satisfied to see your article.
Thank you so much and I am taking a look forward to touch you.
Will you please drop me a e-mail?

Reply

Leave a Comment