Image default
Nega in zdravjeNovice

Proteini

Proteini
Trenutno je v modi, da so živila dodatno obogatena s proteini; proteinski kruh, jogort z dodatnimi beljakovinami… Kar je sicer dobrodošlo, saj tako lažje zadostimo dnevnim telesnim potrebam bo beljakovinah. Pri tem pa moramo pazitim, da ob »lovu« na beljakovine ne zaužijemo preveč maščob, sladkorjev in nepotrebnih kalorij. Priporočen dnevni vnos beljakovin se giba med 0,8 g do 2 g beljakovin na kilogram telesne teže. Količina je odvisna od telesne aktivnosti, zdravstvenega stanja, starosti…

Vir
Najkakovostnejši dodatni vir proteinov so proteinski praški, ki v povprečju vsebujejo 80 g beljakovin na 100 praška. Najboljši beljakovinski izolati vsebujejo tudi do 98% proteinov. Bolj kot je beljakovinski prašek kakovosten večji delež proteinov vsebuje in manj ostalih primesi.

Najbolj razširjeni so proteinski praški pridobljeni iz sladke sirotke. Odlična lastnost sirotkinih beljakovin je, da imajo le te zelo visoko biološko vrednost in zelo hitro absorbcijo. To pomeni, da lahko telo tovrstne proteine dobro izkoristi. Problem cenenih beljakovinskih praškov iz sirotke je, da lahko vsebujejo veliko laktoze. Laktoza je mlečni sladkor, ki lahko povzroča prebavne motnje, odvisno od občutljivosti posameznika.

Zalo priljubljeni so tudi rastlinski viri beljakovin; rumeni grah, konoplja in riž. Veganski proteini imajo večinoma malenkost manjši delež beljakovin (65 g – 75 g) na 100 g praška. Vsebujejo tudi nekoliko več ogljikovih hidratov. Pri pripravi se večinoma bolj zgostijo. Ker ne vsebujejo laktoze in v prebavilih delujejo »lahko«, so veganski proteini pogosta izbira tudi pri »vsejedcih«.

Kazein
Kaj pa ponoči, ko poteka glavni proces regeneracije, telesu pa zmanjka hranil? Rešitev so proteini z zelo počasno absorbcijo, ki telesu priskrbijo hranila preko daljšega obdobja. Beljakovine s počasnim sproščanjem imenujemo kazein (ko kupujete naj bo »micelarni«). Po nekaterih raziskavah ima kazein višjo anabolno vrednost od sirotkinih beljakovn. Kazein je priljubljen, saj pri pripravi nastane pudingu podobna zmes in lahko služi tudi kot nizko kaloričen posladek pred spanjem.

Kaj morate paziti pri nakupu
Pri nakupu proteinskega praška je morda bolj kot vir beljakovin pomembno poreklo sestavin, aminokislinska sestava, zaupanje v blagovno znamko, odsotnost nepotrebnih primesi (sladil, barvil, laktoze, zgoščevalcev itd.).

Leave a Comment