Image default
Dom in vrtNovice

Vzdrževanje toplotne črpalke

Vzdrževanje toplotne črpalke

Vzdrževanje toplotne črpalke
Vzdrževanje toplotne črpalke

Kakšno vzdrževanje potrebujejo toplotne črpalke?

Ko črpalko enkrat vgradite, v naslednjih letih sploh ne boste vedeli, da jo imate – razen seveda po nizkih stroških ogrevanja.

To je sporočilo nekaterih prodajalcev teh naprav, ki pa pozabijo omeniti, da črpalka seveda potrebuje tudi vzdrževanje. Toplotne črpalke namreč vsebujejo zapleteno in precizno tehniko, ki potrebuje redne preglede in servise, da optimalno deluje. Vas zanima, kakšno vzdrževanje je potrebno in kako pogosto?

Vzdrževanje toplotne črpalke na splošno

Vzdrževanje obsega 3 glavne kategorije, ki so: preventivni pregledi, redno vzdrževanje ter izredni servis v primeru napake.

Preventivni pregledi

Priporočljivo je, da so preventivni pregledi redni. Zakaj? Da se morebitne napake oziroma neoptimalno delovanje čim hitreje odkrije in takoj popravi. Osnovni vizualni pregled lahko seveda opravi vsak uporabnik, za odkrivanje napak pa boste potrebovali strokovnjaka.

Redno vzdrževanje

Redno vzdrževanje toplotne črpalke je potrebno enkrat letno. Vsaj taka so priporočila večine proizvajalcev črpalk. Redni servisi zajemajo pregled naprave, test delovanja, čiščenje in po potrebi tudi popravila. Serviserji tako kontrolirajo tlak, delovanje električnih komponent, spoje, filtre, vodovodne instalacije in programske nastavitve. Pri tem pa občutljive komponente tudi očistijo.

Servis v primeru napake

V primeru napake oziroma suma na neoptimalno delovanje črpalko pregleda izkušen serviser. Najprej bo potrdil ali ovrgel napako, nato pa se lotil popravila, če je le-to res potrebno.  Pri servisu plačate delo in pa morebitne nadomestne dele. Nikar pa se teh servisov ne bojte, saj so črpalke dobro preizkušene naprave, ki lahko zanesljivo delujejo dolga leta. Seveda pa se kdaj zgodi, da pride do napak v delovanju, kot pri vsaki drugi tehnologiji.

Je vzdrževanje drago?

Čeprav vas bo redno vzdrževanje v povprečju stalo še nekaj dodatnih deset evrov na leto, se vam pri tem ne izplača biti preveč varčen. Le dobro vzdrževana naprava bo namreč zanesljivo in optimalno opravljala svojo nalogo. Če boste vzdrževanje zanemarjali, lahko kaj hitro nastanejo še precej večji stroški.

 

Leave a Comment