Image default
Partnerji

Zeleni planet

Zeleni planet – prvi slovenski iskalnik prijaznih izdelkov

Potrošnike etika pri nakupovanju vse bolj zanima

Se tudi vi vse večkrat vprašate, kaj pravzaprav jeste? Kakšne kemikalije boste oblekli z novim oblačilom, ki ste ga kupili za pičlih nekaj €? Pa kakšne kemikalije bodo iz pleničk prišle skozi tanko kožo vašega dojenčka? In koliko trpljenja so prestale živali, katerih edini namen v življenju je, da nas nahranijo? Takšna in še mnoga druga vprašanja si zastavlja vse več potrošnikov.

Tudi sama sem si zgornja vprašanja postavljala 3 leta nazaj, ko sem iskala novo prijazno maskaro za trepalnice. Iskanje po spletu mi je vzelo veliko časa, saj sem želela, da je maskara brez živalskih sestavin (tj. veganska), naravna in še v embalaži, ki je okolju prijazna. Brskala sem po različnih trgovinah, brala opise in deklaracije, da bi ugotovila, ali je maskara prijazna, ali ni. Po uri in pol iskanja sem jo sicer našla, vmes pa sem dobila to enkratno idejo. Naredimo vendar slovenski iskalnik prijaznih izdelkov, na katerem bo iskanje izdelkov tako preprosto in prijetno, da se bomo radi vračali nanj in več kupoval zelene izdelke, ki so zdravju, okolju in živalim prijazni.

Tako je začel nastajati Zeleni planet, portal za iskanje zelenih – tj. naravnih, ekoloških, trajnostnih in ostalih etičnih izdelkov.

Iskalniki so v Sloveniji še novi, v tujini pa ne

Zeleni planet uporabniku omogoča, da s pomočjo filtrov hitro poišče kakovosten, zdrav in okolju in živalim prijazen izdelek, ki ga išče, brez, da bi izgubljal čas za iskanje po spletu. Na portalu Zeleni planet so predstavljeni izdelki različnih spletnih trgovin, na pogled pa portal deluje kot spletna trgovina. Ko uporabnik klikne gumb “V TRGOVINO“, ki je ob sliki izdelka, ga le-ta preusmeri na stran izdelka v spletni trgovini, kjer lahko uporabnik izdelek tudi naroči in plača. Tak sistem je v Sloveniji še dokaj nov, v tujini pa iskalnike, zaradi vse večjega števila spletnih trgovin, zelo uporabljajo. Naš cilj je sicer, da letos ustvarimo pravi spletni trgovski center za naravne, eko in etične izdelke ter uporabnikom, ki so zaradi hitrega tempa že tako časovno obremenjeni še olajšamo pot do zelenih, prijaznih izdelkov ter tako pomagamo pri lepšem, bolj zelenem svetu. Spomladi bomo Zeleni planet še razširili, ter uporabnikom ponudili iskalnik zelenih storitev – to so različne storitve, ki so zdrave, prijazne do živali in narave. Med zelene storitve se tako uvrščajo zeleni, trajnostni hoteli in apartmaji, ekološke pralnice in avtopralnice, veganski frizerski saloni, cruelty free lepotni saloni, zero waste trgovine, in tako naprej.

Zeleno oziroma etično potrošništvo je vse bolj prisotno, saj grejo ljudje vse težje preko določenih moralnih pomislekov. Da ljudje želijo kupovati prijazno, so pokazali tudi na prvem Zelenem sejmu, ki se je zgodil decembra 2019. Naslednji bo 16.5.2020, in sicer v ljubljanskem Šentvidu. Do takrat pa obiščite Zeleni planet in podprite zeleno potrošništvo v Sloveniji.

Leave a Comment