Image default
Šport

Proteini

VZDRŽLJIVOSTNI ŠPORTNIKI POTREBUJO VEČ KOT SAMO OGLJIKOVE HIDRATE

Vzdržljivostni športniki imajo določena napačna prepričanja o vnosu proteinov. Vzdržljivostni športniki se v največji meri osredotočajo na vnos ogljikovih hidratov, proteini pa so velikokrat pozabljeni. Posledično je opaziti pomanjkanje proteinov med vzdržljivostnimi športniki. Pomanjkanje proteinov ima resen negativni vpliv na uspešnost in zdravje. Resni športniki jih potrebujejo veliko več, kot je priporočeno za splošno populacijo.

Premajhen vnos proteinov podaljša čas regeneracije, povzroči mišično oslabelost in oslabi imunski sistem. Kronično pomanjkanje proteinov izniči pozitivne učinke vadbe.

Mit: SAMO BODYBUILDERJI POTREBUJEJO VISOKE PROTEINSKE DIETE.

Resnica je, da imajo vzdržljivostni športniki in bodybuilderji podobne prehranske potrebe. Bodybuildery potrebujejo beljakovine predvsem za povečanje mišičnega tkiva. Pri vzdržljivcih pa so proteini nujno potrebni predvsem za “popravilo” obstoječega mišičnega tkiva.

Mit: PROTEINI BODO POVZROČILI PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE IN TELESNE TEŽE.


Pridobivanje mišične mase je posledica specifičnih, izredno napornih treningov. Trening vzdržljivosti ne povzroči rasti mišične mase, ne glede na to, koliko proteinov zaužijemo. S primernim vnosom proteinov se izognem mišični razgradnji in posledično oslabelosti.

PROTEINI ŽE MED VADBO

Pomembno je da proteine v majhnih količinah vnašamo že med samo vadbo. Raziskave so pokazale, da je med vadbo 15% celotne količine kalorij pridobljene iz proteinov (s črpanjem določenih aminokislin iz mišičnih tkiv). Če športnik tekom vadbe ne zagotovi primerne hranilne mešanice (proteini, ogljikovi hidrati), bo “žrtvoval” mišično tkivo. S procesom, ki mu pravimo glukoneogeneza bo telo zagotovilo potrebne aminokisline za ohranjanje biokemičnega ravnovesja na račun mišičnega tkiva. Poenostavljeno povedano; ko aktivnost poteka preko dveh ur, je nujno, da poskrbite za sprotno dodajanje proteinov in ogljikovih hidratov, če nočete žrtvovati mišičnega tkiva.

POVZETEK

Čeprav proteini niso deležni enakega statusa kot ogljikovi hidrati, ni dvoma, da imajo pomembno mesto v prehrani vzdržljivostnega športnika. Ne pozabite, da imajo proteini neposredno vlogo pri ohranjanju zdravega in funkcionalnega telesa. Pestro ponudbo prehranskih dodatkov najdete na healthstock.si.

Leave a Comment