Image default
Šport

Proteini in beljakovine

Kaj so proteini

Proteini  (ang.) so velike molekule, ki jih naše celice potrebujejo za pravilno delovanje. Sestavljeni so iz aminokislin. Struktura in delovanje naših teles sta odvisni od proteinov. Mišice, koža, kosti in drugi deli človeškega telesa vsebujejo velike količine proteinov, vključno z encimi, hormoni protitelesi. Tudi hemoglobin, nosilec kisika v krvi, je beljakovina.

Proteini  so dolge verige aminokislin, ki so osnova vsega življenja.  Človeško telo sestavlja približno 100 trilijonov celic. Vsaka celica ima na tisoče različnih proteinov.

Aminokisline in proteini
Aminokisline so organske molekule, ki so sestavljene iz ogljika, vodika, kisika, dušika in včasih žvepla. Proteini so sestavljeni iz aminokislin ali obratno, aminokisline so gradniki beljakovin. Obstaja približno 20 aminokislin.

20 različnih aminokislin, ki jih telo uporablja za sintezo proteinov, so: alanin, arginin, asparagin, asparaginska kislina, cistein, glutaminska kislina, glutamin, glicin, histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, prolin, serin, treonin, triptofan, tirozin in valin.

Vrste beljakovin
Slišimo lahko, da obstajajo tri vrste beljakovinske hrane: Popolne beljakovine: Ta živila vsebujejo vse esencialne aminokisline. Večinoma se pojavljajo v živalski hrani, kot so meso, mlečni izdelki in jajca.

Nepopolne beljakovine: Tem živilom primanjkuje vsaj ena  esencialna aminokislina. Rastlinska hrana, kot so grah, fižol in zrna, večinoma vsebujejo nepopolne beljakovine.

Komplementarne beljakovine: Nanašajo se na dve ali več živil, ki vsebujejo nepopolne proteine, ki jih lahko ljudje kombinirajo za oskrbo s popolno beljakovino. 

Kaj počnejo proteini?

Proteini igrajo vlogo v skoraj vsakem biološkem procesu in njihove funkcije se zelo razlikujejo.Glavne funkcije proteinov v telesu so gradnja, krepitev in popravilo ali nadomestitev stvari, kot je tkivo.
Lahko so: strukturni, kot kolagen; hormonski, kot inzulin; nosilci, na primer hemoglobin; encimi, kot je amilaza. Vse to so beljakovine.

Keratin je strukturni protein, ki krepi zaščitne obloge, kot so lasje. Kolagen in elastin imata tudi strukturno funkcijo, poleg tega pa podpirata vezivno tkivo. Večina encimov so proteini  in so katalizatorji, kar pomeni, da pospešijo kemične reakcije. 

Skratka brez proteinov in posledično aminokislin ni življenja!

Leave a Comment