Image default
Šport

Testosteron

Testosteron pri moškem

Kaj povzroča nizek nivo testosterona pri moških?

Raven testosterona pri moških postopoma upada kot naravni del staranja. Testosteron se lahko začne zniževati, ko so moški v  tridesetih, nato pa se pri 45 letih začne zmanjševati za približno en odstotek na leto. Tako kot imajo ženske menopavzo imajo moški andropavzo, le da se o tem bistveno manj govori.

Na nivo testosterona močno vpliva tudi življenjski stil. Prevelika telesna teža in neuravnotežena prehrana negativno vpliva na testosteron. Debelost je močno povezana z nižjo stopnjo testosterona. Posvetujte se s svojim zdravnikom. Opravite krvni test in preverite, ali je raven testosterona v normalnem območju.

Kaj pomeni nizek testosteron?

Nizek testosteron (znan tudi kot nizek T) neposredno vpliva na zdravstveno stanje posameznika.  Opazimo lahko upad moči in mišične mase, povečan delež maščevja, upad libida itd. Upad testosterona vpliva tudi na krhkost kosti in srčno-žilno zdravje. Drastičen upad testosterona pri odraslih moških lahko povzroči težave s plodnostjo in popolno izgubo zanimanja za spolno aktivnost.

Specifični znaki in simptomi nizkega testosterona

Nizka energija, depresivno razpoloženje, motnje spanja, nizko spolni nagon, nezmožnost pridobivanja ali vzdrževanja erekcije, nizko število spermijev, povečane ali nežne prsi, izguba moči mišic in kosti.

Kako pogost je nizek testosteron?

Glede na raziskavo, objavljeno v Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, je imel 1 od 4 moških, starih med 30 in 79 let, skupno raven testosterona pod 300 nanogramov na deciliter, kar velja za najnižjo vrednost normalnega območja.

Zdravstvene težave kot posledica nizkega testosterona

Težave z mišično-skeletnim sistemom, vključno z osteopenijo in sarkopenijo (izguba mišične mase), debelost, nezdrava raven holesterola, diabetes tipa 2, bolezni srca in ožilja.

Testosteron lahko opišemo kot hormon, ki definira moškega.