Image default
Zabava

Tenis

Tenis   

Tenis je rekreativni šport, ki ga lahko individualno igrate proti enemu nasprotniku (singla) ali med dvema ekipama dveh igralcev (dvojice). Vsak igralec uporablja teniški lopar, ki je narejen s kablom, da udari votlo gumno kroglico, prekrito s čutilom čez mrežo. Cilj igre je udarjati žogo tako, da nasprotnik ne more igrati veljavnega vračila. Igralec, ki ne more vrniti žoge, ne bo dosegel točke, nasprotni igralec pa bo.

Tenis za vsakogar

Tenis je olimpijski šport in se igra na vseh ravneh družbe in v vseh starostnih obdobjih. Šport lahko igra vsak, ki ima lopar. Sodobna igra izvira iz Birmingham v Angliji v poznem 19. stoletju. Povezan je s starejšim rekreativnim športom, ki ga danes imenujejo pravi tenis. V večjem delu 19. stoletja se je pojem  nanašal na pravi tenis in ne na teniški tenis.

Pravila igre

Pravila sodobnega tenisa so se od leta 1890 naprej malo spremenila. Dve izjemi sta, da je od leta 1908 do leta 1961 serviser ves čas moral držati eno nogo na tleh in sprejetje tiebreaka v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Nedavni dodatek k profesionalnemu tenisu je bil sprejetje elektronske tehnologije pregledovanja na oko nejasnih pristankov žogice skupaj s točkovnim sistemom, ki omogoča igralcu, da izpodbija klic točke, sistem se imenuje Hawk-Eye.

Teniški igralci/ke

Igrajo ga milijoni rekreativnih igralcev priljubljen pa je med številnimi gledalci. Popularnost športa pa iz leta v leto narašča. Eden izmed ralogov, da se priljubljenost tenisa veča je tudi visok vpliv glavnih igralcev igre Rafael Nadal, Roger Federer, Serena Williams, Novak Djokovič…)  . Štirje Grand Slam turnirji so še posebej priljubljeni: avstralski Open je igra na trdih igriščih, Francoski Open je igra na rdečih glinenih igriščih, Wimbledon se igra na travnatih igriščih in US Open, ki se igra na trdih igriščih.

MASTERSPORT d.o.o.
Perovo 30, 1241 Kamnik
m: 041 733 699
e: [email protected]