Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Image default
Dom in vrt

Kulinarika – več kot le kuhanje

Kulinarika ali kuharska umetnost zajema veliko več kot le pripravo hrane. Gre za preplet kulture, tradicije, strasti do ustvarjanja okusnih jedi in estetike na krožniku. V rh članku bomo spoznali osnove kulinarike, značilne slovenske jedi in kuharske trende prihodnosti.

Zgodovina kulinarike

Že od nekdaj je hrana povezana z druženjem ljudi. Skupna priprava hrane je utrjevala vezi znotraj družin in širše skupnosti. Recepti so se prenašali iz roda v rod in tako ohranjali kulinarično tradicijo posameznih narodov.

S širjenjem trgovskih poti so v preteklosti romale tudi začimbe in sestavine, kar je bogatilo kulinariko posameznih dežel. Dandanes lahko v supermarketih kupimo sestavine z vseh koncev sveta in tako raziskujemo okuse različnih kuhinj.

Slovenija – dežela kulinarike

Slovenci smo ponosni na našo kulinarično tradicijo. Med značilne slovenske jedi sodijo žlikrofi, ajdovi žganci, potica, blejska kremna rezina, prekmurska gibanica in še bi lahko naštevali. Pomemben pečat naši kuhinji dajejo kakovostne sestavine iz lokalnega okolja.

V zadnjem desetletju je vse več kulinaričnih mojstrov, ki postavljajo nove smernice slovenske gastronomije. Združujejo tradicijo in sodobne kuharske tehnike ter tako ustvarjajo jedi, ki navdušujejo tako domače gurmane kot tuje obiskovalce. Slovenija postaja vse bolj prepoznavna kulinarična destinacija.

Trendi v sodobni kulinariki

Kakšne so torej glavne usmeritve v kulinariki 21. stoletja? Nekaj ključnih smernic:

Lokalno in sezonsko

V ospredju je hrana pridelana v domačem okolju po načelih trajnosti. Cenijo se sezonske sestavine znanega izvora. Tako podpiramo lokalno gospodarstvo in zmanjšujemo ogljični odtis.

Rastlinska prehrana

Vse več ljudi se obrača k prehrani brez mesa in živalskih izdelkov. Tako je povpraševanje po okusnih rastlinskih jedeh v porastu. Strokovnjaki za kulinariko ustvarjajo inovativne brezmesne jedi polne okusov.

Inovativne tehnike

Nove kuharske tehnike, kot sta sous vide in uporaba dušikovih hlapov, omogočajo eksperimentiranje in doseganje edinstvenih struktur jedi. Uporaba tehnologije v pomoč kulinariki bo še naraščala.

Dostava hrane na dom

Zaradi hitrega tempa življenja si vse več ljudi želi, da že pripravljena hrana pride do njih domov. Storitve kulinarične dostave tako doživljajo velik razcvet. Sodobna embalaža ohranja okus in temperaturo hrane.Kulinarika

Kulinarika vabi k ustvarjalnosti

Kulinarika ni več le priprava hrane za preživetje. Postaja umetnost, ki združuje kulturo, tradicijo, inovativnost in užitek v novih okusih. Predvsem pa nas kuhinja povezuje s sočlovekom. Kulinarika tako ostaja ena najbolj pristnih oblik druženja in ustvarjalnosti.

Kulinarični dogodki postajajo trend

V zadnjih letih prihajajo vedno bolj v ospredje raznovrstni dogodki, povezani s kulinariko. Organizirajo se festivali hrane, kjer se predstavljajo MO odličnih restavracij, vinarjev in pivovarjev. Gostje lahko pokusijo raznolike jedi in pijače na enem mestu.

Priljubljeni postajajo tudi dogodki, kjer kuharski mojstri v živo pripravljajo jedi pred občinstvom. Obiskovalci spoznavajo trike profesionalnih kuharjev in pogosto lahko tudi sami sodelujejo pri pripravi jedi. Ti dogodki povezujejo ljubitelje kulinarike.

Kulinarična doživetja kot darila

Edinstvena darila za praznike so lahko udeležbe na dogodkih, kjer se učimo priprave jedi. To so lahko enodnevni ali večdnevni dogodki, kjer pod mentorstvom izkušenih kuharskih mojstrov spoznavamo skrivnosti kulinarike.

Darilni boni omogočajo izbiro med peko kruha, pripravo testenin, kuharskimi delavnicami za otroke ali najstniške pare. Ob koncu dogodka si udeleženci pokusijo pripravljene jedi in odnesejo nove recepte ter nepozabna doživetja.

Kulinarični dogodki za družabna srečanja

Kuharski dogodki so odlična izbira tudi za razna druženja s prijatelji, sodelavci ali strankami. Podjetja organizirajo team buildinge v obliki kulinaričnih delavnic, kjer zaposleni ob pripravi jedi krepijo medsebojne odnose.

Tudi zasebna druženja, kot so rojstnodnevi ali dekliščine, dobivajo novo dimenzijo z organizacijo skupnega kulinaričnega dogodka v restavraciji ali specializiranem studiu. Udeleženci uživajo v ustvarjanju okusnih jedi in druženju ob njih. Kulinarika povezuje!