Image default
Dom in vrtIzobraževanjeTehnika

Kako izbrati zanesljiv pralni stroj za dom

Pralni stroj je nepogrešljiv pripomoček v vsakem gospodinjstvu. Pri nakupu novega aparata upoštevajte naslednje nasvete, da boste izbrali takšnega, ki bo zanesljivo opravljal svoje delo mnogo let.

Ustrezna velikost bobna

Najprej presodite kolikšne količine perila pere vaše gospodinjstvo. Standardni družinski pralni stroji imajo boben prostornine med 7 in 9 kg. Za pare ali manjša gospodinjstva zadoščajo že modeli s 5 kg bobnom.

Številčne družine z več otroki potrebujejo stroj z 10 kg ali večjim bobnom. Vedno izberite raje malo večji boben kot menite, da ga potrebujete. Pustite si nekaj rezerve za prihodnost, ko bodo majice in rjuhe potrebovale več prostora. 🙂

Vrsta polnjenja perila

Večina pralnih strojev ima polnjenje skozi vrata na sprednji strani. Nekateri novejši modeli omogočajo tudi priročno polnjenje od vrha, kar zmanjšuje naprezanje hrbta.

Samsungovi pralni stroji AddWash imajo celo dodatna manjša vrata na sprednji strani za vmesno dodajanje posameznih kosov perila brez prekinjanja programa.

Če ima vaša kopalnica malo prostora ali če želite stroj postaviti pod pult, potem je smiselna izbira stroja z vrati na sprednji strani namesto zgoraj.

Vrsta pogona

Cenejši pralni stroji za manj zahtevno perilo imajo preprost navaden pogon z jermenico. Srednji in višji cenovni razred ponujata trajnejše rešitve s frekvenčnim ali inverterskim motorjem, ki omogoča varčnejše prilagajanje obremenitve in več programov.

Najzmogljivejši je neposreden pogon bobna – Direkt Drive, ki prenaša moči motorja neposredno brez jermena ali pogonskega kolesa. Zelo dobro je prilagojen za vse vrste perila in trajnejši ter vzdržuje visok navor tudi pri manjših količinah.

Energijska učinkovitost

Večina pralnih strojev na trgu je glede na porabo elektrike in vode za en cikel razporejenih od najvarčnejšega A+++ razreda navzdol do D razreda.

Varčnejši energetski razredi kot so A++, A+ in A+++ lahko prihranijo do 30% energije in vode v primerjavi z osnovnim A razredom. To pomeni 30% nižje stroške pranja skozi celotno življenjsko dobo stroja. Vredno razmisliti o tem prihranku!pralni stroj

Programi za vse vrste perila

Vsi pralni stroji imajo osnovne programe za bombaž, mešano perilo in sintetiko. Naprednejši modeli ponujajo še dodatne specializirane programe, npr.:

 • hitri/kratki program 15/30/45 min
 • občutljivo perilo/volna
 • namakanje za hitro odstranjevanje madežev
 • izpiranje/centrifugiranje
 • funkcija parnega mehčanja/likanja perila

Več možnih programov pomeni večjo prilagodljivost glede na vrsto vlakna in stopnjo umazanosti perila.

Nekateri pralno sušilni stroji 2 v 1 imajo celo vgrajen program za sušenje perila v istem bobnu kot pranje. Za to potrebujete le priključek na odtok vode iz kondenzatorja.

Dodatne funkcije in nadzor

Dražji pralni stroji omogočajo dodatne koristne funkcije in načine upravljanja:

 • Časovni zamik vklopa stroja (1-24 ur)
 • Kratko igranje melodije ob zaključku programa
 • Opozorilo za neravnovesje pri centrifugi
 • LED ali LCD zaslon z prikazom funkcij
 • Wi-Fi povezljivost za krmiljenje s telefona prek aplikacij

Nekateri modeli Samsung pralnih strojev podpirajo priklop na aplikacijo Smart Things, ki nudi številne pametne funkcije.

Daljša garancijska doba

Kakovostnejši pralni stroji priznanih evropskih proizvajalcev imajo običajno 2 do 5 let garancije na okvare motorja. To je najpomembnejši in tudi najdražji del vsakega pralnega stroja, zato daljše jamstvo odraža zaupanje proizvajalca v zanesljivost izdelka.

Priporočam, da primerjate garancijske dobe med znamkami pred nakupom. Med uveljavljenimi ponudniki pralnih strojev so Bosch, Samsung, Gorenje, Electrolux in Siemens.

Izbira pravega sušilnega stroja

Če perete veliko oblačil in brisač, razmislite še o nakupu sušilnega stroja, ki bo avtomatiziral tudi sušenje. Najbolj praktična izbira je pralno sušilni stroj 2 v 1, ki objame pranje in sušenje v istem bobnu.

Pri samostojnem sušilnem stroju bodite pozorni na energijski razred, saj gre za precejšnjega porabnika elektrike. Najsodobnejši varčni modeli z energijskim razredom A+++ imajo letno porabo elektrike okoli 170 kWh, kar je pri trenutnih cenah 80 € letno.

Kaj preveriti še pred nakupom?

Ob koncu izpostavljam ključne zadeve, ki jih preverite še pred dokončno odločitvijo o nakupu:

 • Velikost naj bo za malo več, kot trenutno potrebujete
 • Vrsta pogona naj ustreza vašim potrebam po moči
 • Energijski razred naj bo med višjimi A++ do A+++
 • Število programov za različne tipe perila
 • Možnost Wi-Fi povezave za pametne funkcije
 • Garancijska doba najmanj 2 leti za kakovostne modele

Želim vam veliko užitkov ob uporabi vašega novega pomivalnega stroja še mnoga leta naprej!