Image default
Dom in vrt

Znanja in postopki za učinkovito obrezovanje sadnega drevja

Če želite, da bi vaša sadna drevesa zdravo rastla, morate poznati pravilne postopke obrezovanja. Ne glede na to, ali ste začetnik v svetu vrtnarjenja ali izkušen vrtnar, je to ena izmed ključnih veščin, ki jih morate obvladati. Zato v nadajevanju preberite, kako se obrezovanje sadnega drevja pravilno izvaja in na kaj vse je treba biti pozoren.

Zakaj je treba sadno drevje obrezovati?

Obrezovanje sadnega drevja ni zgolj tehnika oblikovanja, temveč bistven proces, ki pomaga izboljšati zdravje in rast ter poskrbi za rodovitnost. Obrezovanje spodbuja boljšo rast, omogoča večjo izpostavljenost soncu, kar posledično vodi do bolj kakovostnega in okusnejšega sadja. Poleg tega obrezovanje preprečuje širjenje bolezni, zmanjšuje tveganje za poškodbe zaradi teže sadja in pripomore k ohranjanju estetskega videza drevesa. Na ta način se lahko izognete podiranju preves, ki bi bilo sčasoma potrebno zaradi bolezni.

Kdaj obrezovati sadno drevje?

Čas obrezovanja sadnega drevja je odvisen od vrste sadnega drevja. Na splošno je najboljši čas za obrezovanje pozno pozimi ali zgodaj spomladi, ko so drevesa še v mirovanju, a preden se začnejo odpirati brsti. Jablane in hruške običajno obrezujemo od januarja do marca, breskve in marelice pa takoj po obiranju.

obrezovanje sadnega drevja v sadovnjakuKakšne so tehnike obrezovanja sadnega drevja?

Za obrezovanje sadnega drevja obstaja več različnih tehnik, med katerimi so najpomembnejše sledeče: obrezovanje za oblikovanje, obrezovanje za pomlajevanje in sanitarni rez. 

Obrezovanje za oblikovanje pomaga uravnavati obliko drevesa in s tem izboljšati kakovost in količino pridelka. Obrezovanje za pomlajevanje je namenjeno starejšim drevesom, ki potrebujejo dodatno oskrbo, da se ohranijo zdravi in produktivni. Sanitarni rezi pa pomagajo pri odstranjevanju bolnih ali mrtvih vej, kar preprečuje širjenje bolezni.

Katera so primerna orodja za obrezovanje sadnega drevja

Za učinkovito obrezovanje sadnega drevja boste potrebovali prava orodja. Ti vključujejo škarje za obrezovanje, žage za obrezovanje in teleskopske obrezovalnike. Škarje za obrezovanje so odlične za rezanje tankih vej, žage za obrezovanje pa so idealne za debelejše veje. Teleskopski obrezovalniki pa so nepogrešljivi, ko morate doseči veje, ki so previsoko.

Kako obrezovati sadno drevje: korak za korakom

Ko gre za dejansko obrezovanje, je pomembno, da sledite korakom, ki zagotavljajo, da je postopek izveden pravilno. Začnete z izbiranjem prave veje za obrezovanje, nato določite, kje in kako narediti rez, nato pa vejo odrežete na pravem mestu. To ponavljate, dokler niste zadovoljni z obliko in velikostjo drevesa.

Katerim napakam se je treba nujno izogniti

Obrezovanje sadnega drevja je lahko zapleteno, zato lahko pri njem hitro naredite napako. Nekatere najpogostejše vključujejo prekomerno obrezovanje, nepravilno rezanje in obrezovanje v napačnem času leta. Da bi se tem napakam izognili, je pomembno, da se dobro poučite o pravilnih tehnikah obrezovanja in da ste potrpežljivi.

Ste vedeli, da obrezovanje sadnega drevja pozitivno vpliva na okolje?

Obrezovanje sadnega drevja ne koristi samo vašim drevesom, ampak tudi okolju. Pravilno obrezovanje pomaga izboljšati kakovost zraka, saj drevesa absorbirajo ogljikov dioksid in proizvajajo kisik. Poleg tega obrezovanje pomaga pri uravnavanju temperature, saj drevesa zagotavljajo senco in hlajenje.

Za konec: naj vaš sadovnjak zaživi

Znanje, kako pravilno obrezovati sadno drevje, je bistveno pri urejanju vrta in sadovnjaka. Ne le da obrezovanje izboljšuje zdravje in rodovitnost dreves, ampak pripomore tudi k bolj estetskemu in urejenemu videzu vašega vrta. Poskrbite torej za pravilno obrezovanje dreves, da bo vaš sadovnjak zaživel.