Image default
Dom in vrtTehnika

Pralni stroj – nepogrešljivi pomočniki za čisto in sveže perilo

Težko si je predstavljati vsakdanjik brez pralnega stroja – naprave, ki nam prihrani ogromno napora, časa in denarja pri pranju oblačil ter drugih tekstilij. Kako izbrati primeren model in katere funkcije so pomembne? Poglejmo si različne tipe in nasvete za nakup.

Zakaj potrebujemo pralni stroj?

Pred pojavom prvih pralnih strojev je bilo ročno pranje oblačil in posteljnine sila zamudno opravilo. Današnji sodobni aparati pa so prevzeli ves trud in nam omogočajo, da imamo sveže, higiensko oprano perilo vsak dan.

Prednosti uporabe pralnega stroja:

 • Prihranek časa – namesto večurnega namakanja, drgnjenja in splakovanja opravi vse delo samodejno v nekaj urah.
 • Učinkovito pranje – zaradi mehanskega vrtenja in kemične moči pralnih sredstev doseže boljše rezultate kot ročno pranje.
 • Prihranek denarja – na dolgi rok je ceneje kot prati na roke ali nositi v javno pralnico.
 • Enostavna uporaba – večino modelkov upravlja povprečno tehnološko podkovan uporabnik.
 • Boljša higiena in udobje – omogoča pogostejše pranje oblačil, posteljnine, brisač ipd. Brez vonja po znoju!

Glavni deli pralnega stroja

Vsak pralni stroj sestavljajo ti ključni sklopi:

Boben – votel valj, v katerega vložimo perilo. Izdelan je iz nerjavečega jekla ali plastike, trpežen in vodotesen. V njem se med pranjem vrti perilo.

Vrata – tesnjeni pokrov, ki zapira boben. Omogočajo vstavljanje in jemanje perila. Narejen iz prozornega materiala, da lahko spremljamo pranje.

Motor – skrbi za vrtenje bobna in črpalke. Danes v večini inverterski motorji, ki varčujejo z energijo.

Črpalka – črpa in odvaja vodo iz stroja. Lahko je vgrajena v boben ali na zadnji strani ohišja.

Programator – elektronska enota za izbiro programa in nastavitev funkcij pranja.

Sodobnejši modeli imajo še vrsto dodatnih funkcij, kot so parni sistemi, Wi-Fi povezljivost, senzorji ipd.

Glavni tipi pralnih strojev

Na trgu lahko izbirate med:

Samostoječimi pralnimi stroji – imajo lastno ohišje in so prenosljivi. Postavimo jih lahko v pralnico ali drug prostor, kjer je priključek za vodo in odtok.

Vgradnimi pralnimi stroji – ti nimajo ohišja in so namenjeni vgradnji v kuhinjske elemente ali druge predalnike. Zaradi plitvosti so primerni le za manjša stanovanja.

Mini pralnimi stroji – kompaktnejše različice namiznih ali vgradnih modelov. Zaradi majhnosti jih je enostavneje seliti po prostorih.

Pralno-sušilnimi stroji – 2 v 1 aparati, ki poleg pranja omogočajo tudi sušenje perila v istem bobnu. Zasedejo malo prostora, so pa dražji.

Izbira je odvisna od prostora, ki ga imate na voljo ter količine perila za pranje.

Pralni stroj

Kaj je pomembno pri nakupu pralnega stroja?

Da bi vas nov pralni stroj dolgo zanesljivo služil in opravljal svoje delo brez težav, upoštevajte te ključne dejavnike:

Velikost bobna

Prilagodite jo količini perila v gospodinjstvu – za 2-člansko gospodinjstvo zadošča že 5 kg prostornina, za večjo družino priporočamo 8 kg ali več.

Centrifugiranje

Večja hitrost centrifuge pomeni učinkovitejše odstranjevanje vode iz perila. 1200 do 1600 RPM je primeren razpon za večino uporabnikov.

Energijska učinkovitost

Sodobni modeli dosegajo tudi 20-30% manjšo porabo energije kot starejši energetski razredi. Varčnejši boste z nakupom razreda A+++ ali več.

Hrup

Če postavljate stroj v stanovanju, bo morda pomembna tudi raven hrupa med delovanjem. Primerjajte podatke o glasnosti v decibelih (dB).

Dodatne funkcije

Več programa pranja, parna funkcija, Wi-Fi povezljivost, zamik vklopa so le nekatere izmed koristnih dodatnih možnosti naprednejših modelov.

Kako izbrati najboljšega proizvajalca pralnih strojev?

Na trgu je ogromno blagovnih znamk pralnih strojev, od cenovno ugodnih do premium razreda. Kaj gledati pri izbiri najprimernejšega proizvajalca zase?

Ugled podjetja

Preverite recenzije in primerjajte zanesljivost ter poprodajne storitve bolj in manj znanih blagovnih znamk. Boljše podjetje vam bo stalo ob strani tudi po nakupu.

Izkušnje drugih uporabnikov

Preberite ocene konkretnih modelov pralnih strojev na spletnih trgovinah ali forumih. Dejanske izkušnje drugih kupcev so najbolj iskren vir informacij o kakovosti.

Življenjska doba stroja

Dražji modeli uglednejših proizvajalcev v povprečju zagotavljajo daljšo obstojnost brez okvar, tudi do 17 let. Cenejši stroji pa po 5 do 7 letih odpovedo.

Servisna mreža

Prepričajte se, da ima proizvajalec ali uvoznik dobro servisno mrežo v vaši regiji v primeru težav. Hitrost odprave napak je bistvena za zadovoljstvo kupca.

Z malo preliminarne raziskave lahko torej hitro omejite izbiro na 2-3 pralne stroje, ki vam bodo zagotavljali dolgoletno brezskrbno delovanje. Investicija v kakovost se obrestuje!

Kako podaljšati življenjsko dobo pralnega stroja?

Če stroj oziroma določene komponente (črpalka, motor, grelnik) pravilno vzdržujemo, nam bo zvesto služil veliko let. Priporočamo vam:

 • Redno čiščenje filtrov za pretok vode in črpalke.
 • Uporabo specialnih čistil za loputo, cevi in boben vsaj 2x letno.
 • Odstranjevanje vodnega kamna s posebnimi sredstvi.
 • Menjava obrabljenih tesnil enkrat na 2-3 leta.
 • Preverjanje električnih priključkov in izolacije kablov.
 • Preventivni letni pregledi pri serviserju.

S tem boste zagotovili brezhibno delovanje in podaljšali obstojnost pralnega stroja za 5 let ali več v primerjavi z običajno življenjsko dobo.