Image default
Dom in vrt

Z delovnim trikotnikom, do kuhinje vaših sanj

Večina ljudi izbere kuhinje za omare, prostoren pult ali vhodno shrambo – vendar kuhinje vsi ne izberejo glede na njen prometni tok. Oblikovalci pa so še posebej pozorni na to, kako so urejeni najpomembnejši deli kuhinje. V večini primerov boste videli umivalnik, zamrzovalnik in hladilnik, razporejene v tako imenovani “kuhinjski delovni trikotnik“. V nadaljevanju preberite, kako lahko to načelo oblikovanja ali izrisa uporabite v svojo korist.

Kaj je delovni trikotnik?

V svoji najpreprostejši obliki je kuhinjski delovni trikotnik metoda za ureditev primarnih pripomočkov kuhinje, tako da lahko med njimi na tleh narišete trikotnik. Za delovni trikotnik ni določene velikosti – lahko začnete z 8 metri med točkami in nato povečate ali zmanjšate dolžino vsake strani trikotnika glede na to, ali je prostor videti utesnjen ali prevelik.

Poleg tega delovnega prostora vaše kuhinje ni treba konfigurirati v obliki trikotnika. Prosto dodajte druge pripomočke (na primer pomivalni stroj ali shrambo), vendar poskrbite, da je vse v vašem delovnem prostoru na dosegu roke ali peš.

Zakaj uporabljati delovni trikotnik? 

Logika delovnega trikotnika je preprosta: z uporabo geometrijske oblike za urejanje udobja vaše kuhinje ustvarite enostaven in učinkovit vzorec prometnega toka v najbolj obremenjeni sobi vašega doma. Če bi morali svojo kuhinjo razporediti na kakšen drug način – ravno črto, na primer z umivalnikom, štedilnikom in hladilnikom vzdolž ene stene -, boste porabili veliko časa za nošenje hrane in težkih jedi gor in dol po kuhinji . Trikotnik vam omogoča, da nekaj odstranite iz hladilnika, ga obrnete in postavite ob umivalnik, da ga pripravite, nato pa ga obrnete in postavite na peč, ko ste pripravljeni za začetek kuhanja.

Kako oblikovati popoln delovni trikotnik

Natančna postavitev vašega delovnega trikotnika je v veliki meri odvisna od osebnih želja. Pri načrtovanju kuhinje pa morate upoštevati nekaj stvari:

– Koliko prostora želite med vsako točko trikotnika? Nekateri imajo raje prostorne, odprte kuhinje, drugi pa bi kuhinjske pripomočke raje postavili tesno skupaj.

– Ali želite več kot tri točke? Trapezoid ali katero koli drugo obliko lahko naredite tako, da vključite funkcije (mikrovalovna pečica, pomivalni stroj ali shramba), ki jih najbolj uporabljate.

– Ne razbijte trikotnika tako, da postavite predmete znotraj črt, ki jih tvori trikotnik. Če je vaš umivalnik na eni steni, štedilnik in hladilnik pa na nasprotni steni, postavitev otoka v sredino kuhinje pomeni, da boste morali hoditi po otoku, ko se premikate med vsemi tremi točkami.

Vsak kuhar počne stvari nekoliko drugače in zaradi tega ima vsaka kuhinja svojo edinstveno postavitev. Medtem ko sodelujete z oblikovalcem pri načrtovanju hišnih hiš po meri, ne pozabite na svoje kuharske navade in uporabite delovni trikotnik, da ustvarite kuhinjo, ki deluje z vami, ne proti vam.