TehnikaDom in vrt

Toplotne črpalke – vse kar še niste vedeli

 

Toplotne črpalke predstavljajo energetsko najučinkovitejši način za ogrevanje in hlajenje. Za svoje delovanje lahko namreč uporabljajo obnovljiv vir toplote v naši okolici. Delujejo tako, da izvlečejo toploto iz tega vira in jo koncentrirajo. S tem dosežejo višjo temperaturo, ki se uporablja za vodo za ogrevanje stanovanj, sanitarno toplo vodo ali bazen. Vaš dom bo prijetno topel ali osvežilno hladen, če boste vgradili dobro toplotno črpalko.

toplotna črpalka

So toplotne črpalke najnovejši tehnološki trend? 

V resnici ne! Čeravno so toplotne črpalke pri nas precej nova stvar na tržišču, jih drugje uporabljajo že dlje časa. V Kanadi in tudi drugje po svetu to tehnologijo namreč s pridom uporabljajo že desetletja. Najpogosteje gre za uporabo na področju hladilnikov in klimatskih naprav.

Kako sploh delujejo toplotne črpalke?

Toplotno črpalko si lahko poenostavljeno predstavljamo kot hladilnik, ki deluje obratno. Poganja jo elektrika, vendar je količina oddane toplotne energije nekajkrat večja od porabljene električne energije. Toplotna črpalka je v bistvu električna naprava, ki odvaja toploto z enega mesta in jo prenaša na drugo.

Toplotna črpalka prenaša toploto s kroženjem snovi, imenovane hladilno sredstvo, skozi cikel izhlapevanja in kondenzacije. Kompresor črpa hladilno sredstvo med dvema tuljavama izmenjevalnika toplote. V eni tuljavi hladilno sredstvo izhlapi pri nizkem tlaku in absorbira toploto iz okolice. Nato se hladilno sredstvo stisne na poti do druge tuljave, kjer se kondenzira pod visokim tlakom. Na tej točki sprosti toploto, ki jo je absorbiralo prej v ciklu.

Hladilnik in klimatska naprava sta primera toplotnih črpalk, ki delujeta samo v hladilnem načinu. Hladilnik je v bistvu izolirana škatla, povezana s sistemom toplotne črpalke. Izparilna tuljava se nahaja znotraj škatle, običajno v zamrzovalnem predelu. Toplota se absorbira s tega mesta in prenese navzven, običajno za enoto ali pod njo, kjer je kondenzatorska tuljava. Na podoben način klimatska naprava prenaša toploto iz hiše na prosto.

Ali toplotna črpalka torej le hladi?

Nikakor. Cikel toplotnih črpalk je popolnoma reverzibilen. Toplotna črpalka zato lahko zagotavlja celoletno regulacijo podnebja za vaš dom. Pozimi tako skrbi za ogrevanje, poleti pa za hlajenje in razvlaževanje. Ker zemlja in zrak zunaj vedno vsebujeta nekaj toplote, lahko toplotna črpalka oskrbuje hišo s toploto tudi v hladnih zimskih dneh. Dejansko zrak pri –18 °C vsebuje kar približno 85 % toplote, ki jo je vseboval pri 21 °C.

Glavne prednosti toplotnih črpalk
Toplotne črpalke so zadnje čase zelo priljubljena izbira, predvsem zato, ker prinašajo številne prednosti. Poglejmo tiste glavne, ki bodo morda zanimive tudi za vas.

Nižji tekoči stroški
Toplotna črpalka je cenejša za uporabo kot sistemi, ki temeljijo na izgorevanju. To pomeni, da vam lahko prihrani kar nekaj denarja, predvsem dolgoročno. Bolj kot so sistemi energetsko učinkoviti, večji dolgoročne prihranke pri energiji namreč prinašajo. Kljub začetni večji investiciji vam bo toplotna črpalka dejansko znižala tekoče stroške.

Manj vzdrževanja 
Izkušnje kažejo, da toplotne črpalke zahtevajo manj vzdrževanja kot ogrevalni sistemi z izgorevanjem. Vse, kar morate storiti, je, da redno (enkrat letno) preveriti nekatere podrobnosti sistema. To lahko povsem enostavno storite kar sami. Enkrat na tri do pet let pa morate poklicati tudi profesionalnega monterja, ki pregleda še vse ostale podrobnosti. Tako boste zagotovili, da bo vaša toplotna črpalka vedno varna za uporabo. Obenem vam bo tako dobro služila še vrsto let.

Boljša varnost
Toplotna črpalka je varnejša od ogrevalnih sistemov, ki temeljijo na izgorevanju. To pomeni manj skrbi za varnost vaše družine, kar je seveda ključnega pomena. Poleg tega vam to prinaša tudi manj možnosti, da pride do nesreče in s tem povezanih visokih stroškov. Odslej vas za varnost vaše družine in vašega doma torej ne bo več skrbelo.

Manj emisij ogljika
Dobra novica za vse, ki jim ni vseeno za naš planet! Sistem toplotnih črpalk zmanjšuje vaše emisije ogljika in ima učinkovito stopnjo pretvorbe energije v toploto. Toplotna črpalka z vodnim virom denimo dosega razmeroma visoko učinkovitost, ki znaša skoraj 600 odstotkov.

Možnost hlajenja
Običajni ogrevalni sistemi vam nudijo le eno možnost: ogrevanje. Toplotna črpalka pa zmore vse. V toplih obdobjih leta lahko toplotna črpalka postopek obrne in tako deluje kot izmenična enota. Določene toplotne črpalke lahko v poletnih mesecih torej priročno preklopite v način hlajenja. V vašem domu bo tako vedno ravno prav toplo in ravno prav hladno – v vseh letnih časih!

Dolga življenjska doba
Življenjska doba toplotnih črpalk je razmeroma dolga, znaša namreč vse do 50 let. Povprečna življenjska doba je sicer nekoliko nižja in znaša nekje od 14 do 15 let. Te številke pričajo, da gre za izjemno zanesljiv in stalen vir toplote. Če boste torej dobro skrbeli za svojo toplotno črpalko, vam bo ta zvesto služila kar lepo število let.

Prihranek s pomočjo subvencij
Pri tradicionalnih sistemih ogrevanja je začetna investicija povsem vaš strošek, kar je seveda lahko velik udarec za družinski proračun. Pri toplotnih črpalkah pa so stvari na srečo nekoliko drugačne in precej bolj prijazne vaši denarnici.

Na voljo so namreč različne subvencije, s pomočjo katerih lahko pokrijete precejšen delež svoje investicije. Vsekakor se vam torej splača obiskati spletno stran Eko sklada, ki za investicijo v toplotno črpalko ponuja različne subvencije. Te lahko pokrijejo od 20 % pa vse do 100 % vrednosti vaše naložbe.

V okviru Eko sklada so poleg subvencij na voljo tudi posojila, ki so namenjena prav investicijam v toplotno črpalko. Če se odločate za nakup, velja preveriti tudi to možnost. Podrobneje bomo o subvencijah sicer govorili v eni od naslednjih točk.

Enostavna in udobna uporaba
Sistem upravljanja toplotnih črpalk je udoben in izjemno enostaven za uporabo. Napravo lahko namreč vključite ali izključite že z enim samim pritiskom na tipko. Tako se boste tudi lažje izognili morebitnim napakam pri upravljanju.

Vrste toplotnih črpalk
Prva stvar, s katero se srečate pri nakupu toplotnih črpalk, je dejstvo, da obstaja več različnih vrst. Toplotne črpalke med seboj namreč niso popolnoma enake. V osnovi jih ločimo na medij, s pomočjo katerega ogrevajo naše prostore in sanitarno vodo. Najbolj pogosti zunanji viri toplote, ki jih toplotna črpalka lahko izkorišča, so zunanji zrak, površinske vode in podtalnica ter zemlja oziroma energetske vrtine. Tako poznamo tri osnovne vrste črpalk.

Toplotne črpalke zrak-voda
Toplotna črpalka z zračnim virom pozimi absorbira toploto iz zunanjega zraka, poleti pa odvaja toploto v zunanji zrak. Je najpogostejša vrsta toplotne črpalke, ki jo trenutno najdemo v naših domovih.

Sistem toplotnih črpalk z zračnim virom (zrak/voda) toploto torej črpa iz zunanjega zraka, ki se vleče preko izmenjevalnika toplote. Temperatura vira je tako zelo odvisna od prevladujoče temperature okolice in se skozi leto spreminja glede na geografsko območje. Tipično povprečje znaša med 6 in 8 °C.

Toplotna črpalka zrak-voda je najboljša izbira za vse, ki iščejo cenovno učinkovito možnost. Začetna investicija je pri teh vrstah črpalk namreč najnižja. Vendar pa to prinaša tudi določene slabosti, saj imajo črpalke zrak-voda tudi nekoliko manjšo zmogljivost.

Toplotne črpalke zemlja-voda
Vse pogosteje se uporabljajo tudi toplotne črpalke za zemeljske vire. Te črpalke imenujemo tudi zemeljske, toploto pa črpajo iz tal oziroma zemlje. Toplotna črpalka zemlja-voda zahteva nekoliko večjo začetno investicijo, a to seveda prinaša tudi določene prednosti. Zemlja je namreč stabilnejši vir energije kot pa zrak, pa tudi vzdrževanje tovrstne črpalke je zelo enostavno.

Toplotne črpalke voda-voda
Črpalke voda-voda za svoje delovanje izkoriščajo temperaturo podtalnice. So izjemno učinkovite in prinašajo visok izkoristek. Podtalnica se namreč običajno ponaša s stalno temperaturo, zato boste z njo najbolj stabilno ogrevali svoj dom. To seveda prinaša tudi nižje letne stroške električne energije. Žal po drugi strani velja tudi, da je začetna investicija pri črpalkah voda-voda najvišja. Poleg tega za namestitev tovrstne črpalke potrebujemo tudi posebno dovoljenje.

Medij, s pomočjo katerega ogrevajo naš dom, pa ni edina stvar, po kateri se ločijo črpalke. Razlikujejo se namreč še glede na nekatere druge podrobnosti. Mednje spadajo denimo energetska učinkovitost, temperaturne omejitve, način krmiljenja … Poleg tega imajo nekatere dodatno vgrajene tudi električne grelce, vendar slednji niso ravno najbolj priporočljivi.

V naši ponudbi se nahajajo številne zmogljive naprave v izvedbi zrak/voda. Uporabljajo se lahko za ogrevanje sanitarne vode in prostorov. Dodatna prednost je, da za namestitev črpalke potrebujete zelo malo prostora. Predstavljajo odlično možnost za optimizacijo vašega ogrevalnega sistema, bodisi kot edini vir ogrevanja ali kot dodatni vir za znižanje stroškov centralnega ogrevanja.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu toplotnih črpalk?
Pri nakupu nove toplotne črpalke moramo biti pozorni na številne stvari. Za vse, ki se z nakupom srečujejo prvič, je vse skupaj lahko kar malce zapleteno. A brez skrbi, za vas smo pripravili nekaj enostavnih navodil. Z njihovo pomočjo bo celoten proces precej lažji in učinkovitejši.

Prva stvar, na katero bi morali biti pozorni pri nakupu, sta oznaki SEER in SCOP. Gre za vrednosti, ki označujeta resnično porabo energije toplotnih črpalk. Pri tem upoštevata celoletno energijsko učinkovitost črpalke. Ta podatek vam zagotavlja najbolj zanesljivo in jasno informacijo o dejanski energijski učinkovitosti posamezne črpalke.

Poleg tega obstaja tudi nekaj pomembnih naprednih funkcij, ki jih morate pri nakupu upoštevati. Mednje spadajo denimo motorji s spremenljivo hitrostjo in dvostopenjski kompresorji. Za razliko od tradicionalnih sistemov lahko toplotne črpalke s pomočjo teh dveh tehnologij namreč delujejo na več različnih načinov.

V vročem ali hladnem vremenu lahko motorji s spremenljivo hitrostjo in dvostopenjski kompresorji delujejo s polno zmogljivostjo. Tako lahko zagotovijo kar največje udobje. V vremensko blažjih dneh pa ti sistemi delujejo dalj časa pri manjših zmogljivostih. To zagotavlja občutno povečanje učinkovitosti, pomaga pri uravnavanju vlažnosti in kakovosti zraka ter nudi boljši nadzor temperature.

In nenazadnje: ugotoviti morate tudi, kaj dopušča oziroma dovoljuje vaša lokacija. Črpalke v izvedbi zrak/voda so načeloma primerne za vgradnjo kamorkoli in kjerkoli. Zanje namreč ne potrebujete posebnih dovoljenj ali posebnih drugih posegov v okolico. Če pa boste denimo želeli izkoriščati toploto podtalnih voda, pa boste za to, kot že omenjeno, potrebovali posebno dovoljenje. Za namestitev tovrstnih črpalk so namreč potrebni večji posegi v okolje, zato so stvari nekoliko bolj zapletene.

Kako vemo, ali je izbrana toplotna črpalka energetsko učinkovita?
To je verjetno glavno vprašanje, ki si ga zastavljajo bodoči lastniki toplotnih črpalk. Odgovor na to vprašanje najlažje najdemo, če si ogledamo število COP. COP ali grelno število, kot ga imenujemo, namreč razkriva natančne informacije o energetski učinkovitosti posamezne naprave. Višji kot je COP, bolj učinkovita je naprava. Grelno število namreč predstavlja razmerje med pridobljeno toploto in porabo električne energije.

Višji COP je torej seveda boljši, a to ni edini podatek, ki ga potrebujemo. Paziti moramo tudi na to, da grelno število vedno primerjamo po enakem merilnem standardu, torej pod enakimi merilnimi pogoji. Poznamo namreč več različnih standardov merjenja, ki se lahko močno razlikujejo pri natančnosti.

In kaj je dober COP?
Veliko je odvisno od pogojev in drugih faktorjev, zato je težko podati enoten odgovor. A na splošno lahko rečemo, da je toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode učinkovita, če njeno grelno število presega vrednost 3,0.

Subvencije, pogoji in omejitve pri nakupu toplotne črpalke
Omenili smo že, da je ena od prednosti toplotnih črpalk tudi to, da ni treba, da sami pokrijete celoten strošek začetne investicije. Ta je namreč lahko kar visok – v številnih primerih je ravno visoka cena namreč razlog, da se za toplotno črpalko ne odločimo.

A ko kupujete toplotno črpalko, lahko s pomočjo posebne subvencije zmanjšate stroške. Omenjene subvencije vam podeli Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad. Ta namreč izvaja številne aktivnosti, ki so povezane z varstvom narave. Mednje spada tudi spodbujanje prehoda na obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije.

Trenutno je razpisanih več subvencij (za samostojne naložbe, za skupne naložbe v večstanovanjskih stavbah in za socialno šibka gospodinjstva). Pozorni bodite na to, da se veljavnost in dostopnost subvencij lahko spreminjata. Pred nakupom črpalke zato vedno preverite, katere subvencije so na voljo in kakšni so pogoji za uveljavitev.

Največ ljudi bo najbrž zanimala subvencija, ki jo lahko pridobijo ob samostojnem nakupu toplotnih črpalk za rabo v lastnem stanovanjskem objektu. Za to subvencijo lahko zaprosijo vsi lastniki nepremičnin. Pod določenimi pogoji lahko za subvencijo zaprosijo tudi njihovi družinski člani, imetniki stavbne pravice na nepremičnini in najemniki nepremičnine.

Subvencija se dodeli ob nakupu črpalke za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe. Pri tem mora črpalka glede na svojo vrsto dosegati določene pogoje glede energetske učinkovitosti. Za podrobnejše informacije vam priporočamo, da si ogledate uradni razpis Eko sklada.

Poleg vrste in učinkovitosti črpalke obstaja tudi še nekaj drugih omejitev glede pridobitve subvencije. Subvencije tako ne morete pridobiti na področju občin, ki imajo v svojih aktih določene druge prednostne načine ogrevanja.

Višina subvencije in pot do nje
Višina subvencije je odvisna od več faktorjev. Mednje spadajo denimo vrsta toplotne črpalke, predhodni način ogrevanja in lokacija objekta.

Ali se nakup toplotne črpalke sploh izplača?
Vprašanje vseh vprašanj, kajne? Vsi vemo, da gre za veliko investicijo, zato je razumljivo, da se sprašujemo, ali se ta izplača. Odgovor je povsem nedvoumen: da, vsekakor!

Prednosti toplotnih črpalk namreč jasno kažejo, da dolgoročno predstavljajo pametno naložbo. Res je, da so začetni stroški visoki, vendar jih lahko pomembno znižamo z uveljavljanjem subvencije ob nakupu. Poleg tega moramo gledati širšo sliko. Toplotna črpalka nam bo na dolgi rok namreč prinesla neprimerno več prihranka kot bo znašala začetna investicija.

Seveda je za to, da se vam bo investicija res izplačala, pomembno, da izberete pravo napravo zase. Obstajajo namreč različne vrste toplotnih črpalk, vsaka s svojim edinstvenim mehanizmom delovanja. Blagovne znamke toplotnih črpalk so opremljene z različnimi funkcijami, njihov glavni namen pa je olajšati vaše življenje.