Image default
Uncategorized @sl

Magnezij – skrivnostni mineral z osupljivimi močmi

Magnezij slišimo pogosto omenjati v kontekstu zdravja, pa vendarle ga večina ljudi slabo pozna. Od kod izvira? Kakšne skrivnosti in moči skriva? Pridružite se nam na raziskovanju tega osupljivega minerala!

Magnezij je kemijski element z atomsko oznako Mg in atomsko maso 24. Odkrit je bil že davnega leta 1808, ko ga je Sir Humphry Davy prvič izoliral iz magnezijevega oksida.

Ime izhaja iz grške besede magnesia, ki se je v starem veku uporabljala za magnezijev karbonat – eno od mineralnih spojin tega elementa.

V človeški zgodovini so magnezijeve spojine igrale pomembne vloge, čeprav ljudje tega niso vedno razumeli…

Magnezij – ključ do večne mladosti?

Stari Kitajci in Japonci so cenili “gorke soli”, mineralne vode in blata, ki so vsebovala veliko magnezijevih spojin.

Verjeli so, da imajo čudežno moč pomlajevanja telesa in duha. Morda so bili bližje resnici, kot so mislili!

Danes namreč vemo, da igra magnezij ključno vlogo pri številnih biokemičnih procesih v telesu, povezanih prav z regeneracijo in “pomlajevanjem” celic.

Brez njega se celice hitreje starajo, okvarjajo in odmirjo, z njim pa cvetijo v večni mladosti!

Bitja iz druge dimenzije?

V 19. stoletju je magnezij požel veliko pozornosti zaradi svojih osupljivih in skoraj mističnih lastnosti.

Ko so znanstveniki zažgali magnezij v prahu ali trakovih, je za hip zagorel z mogočnim bleščečim sijajem, preden je ugasnil v bel dim.

To svetlobo so imenovali magnezijev sij in postala je priljubljena za fotografske bliskavice ter zgodnje filmske snemanje.

Marsikdo pa je ob pogledu nanj dobil občutek, kot da prihaja magnezijev sij iz druge dimenzije ali celo od bitij z drugih planetov. Res magično!

Skrivnosten gradniki piramid in raket

Zaradi svoje lahkosti in trdnosti je magnezij v obliki zlitin postal priljubljen v letalski in vesoljski industriji 20. stoletja.

Verjetno ne veste, da so del Space Shuttle raket in vesoljskih postaj izdelani prav iz magnezijevih zlitin!

Tudi pri gradnji Cheopsove piramide v Egiptu naj bi sodelovale magnezijeve spojine – morda celo kot skrivna sestavina malte, ki je kamenje držala skupaj desettisočletja.

Skrivnostno, mar ne? Magnezij je očitno več kot le navaden element!

Kaj torej magnezij pravzaprav je?

Čas je, da razkrijemo nekaj dejstev! Magnezij je kovinski kemični element, brez okusa in vonja, ki ga najdemo v naravi bodisi v elementarni obliki ali v spojinah.

Njegova atomske konfiguracija mu daje značilnosti kovine, hkrati pa tudi nekatere posebne lastnosti, ki ga ločijo od ostalih.

V človeškem telesu opravlja vrsto pomembnih funkcij – od presnove ogljikovih hidratov do delovanja živčevja in mišic.

Brez njega ne bi delovali, kot delovati moramo!

Kam ga je skril evolucijski coprnik?

Čeprav je magnezij četrti najpogostejši element v zemeljski skorji, ga narava ni ravno potrosila naokoli.

Najdemo ga v sledeh v prsti ali raztopljenega v morjih, rekah in mineralnih vodah, ponekod pa so nastala tudi bogata nahajališča magnezijevih rud.

Vendar pa zaradi kemijsko aktivne narave prostega magnezija ta v naravi nikoli ne obstaja sam zase. Oh lapuh evolucije!

Da bi torej uživali v njegovih koristnih lastnostih, moramo zaužiti bodisi magnezijeve soli ali organsko vezan magnezij v rastlinah in živilih. Le tako nam bo dostopen ta čudežni element!Magnezij

Magične moči magnezija za zdravje

In katere so te koristne lastnosti? Magnezij v telesu deluje kot:

  • Prenosnik živčnih impulzov in sproščanja mišic
  • Aktivator številnih encimov
  • Regulator presnove ogljikovih hidratov in beljakovin
  • Gradnik kosti in zob
  • Antistresni element
  • Varuh zdravega srčnega ritma

Zato pomanjkanje magnezija vodi v številne težave – od krčev in utrujenosti do osteoporoze, aritmij ali depresije.

Ob zadostnem vnosu pa nas nagradi z dobrim počutjem, zdravjem in notranjim sijajem. Pravzaprav z našo lastno različico “magnezijevega sija”!

Kam po magične kristale zdravja?

Kje torej najdemo zadostne količine tega življenjskega elementa? Najbolj znan vir so seveda zelena zelenjava, oreščki in polnozrnate žitarice.

V mislih imamo lahko tudi podobe čarobnih, svetlikajočih kristalov. Le da so v tem primeru naši magični kristali magnezija prav vsakdanja živila, kot so špinača, mandlji in ovseni kosmiči!

Ob rednem uživanju teh živil in uravnoteženi prehrani bomo svoje telo oskrbovali z dovolj magnezija za zdravo delovanje. Tako preprosto je to!

Če pa imamo večje potrebe ali ugotovljen primanjkljaj, nam lahko pomagajo tudi prehranska dopolnila. Vsekakor pa je modro posvetovati se z zdravnikom ali farmacevtom.

Skrivnosti še zdaleč niso razkrite

Upam, da smo vam približali magnezij v drugačni in zanimivi luči! Čeprav Veliki Mag človeštvo spremlja že stoletja, njegove skrivnosti še zdaleč niso do konca razkrite.

Novi zdravilni učinki in terapevtske možnosti magnezijevih spojin se odkrivajo še danes.

Zato bodimo radovedni, odprtih misli in naklonjeni temu magičnemu mineralu. Morda nas še veliko nauči o skrivnostih življenja in zdravja!