Image default
Dom in vrt

5 razlogov zakaj izbrati toplotno črpalko

O toplotnih črpalkah danes čivkajo že vrabci na strehah in zagotovo tudi sami že nekaj veste o njih. Praktično ni novogradnje kjer ne bi bile zajete že v »osnovni opremi«, prav tako jih naknadno vgrajujejo v starejše objekte. Seveda pa ni vseeno ali so ti objekti izolirani po zadnjih smernicah, ali pa skozi okna in vrata prihaja prepih.

Tokrat vam bomo skušali orisati 5 razlogov zakaj izbrati toplotno črpalko. Za začetek povejmo le, da zato ker se splača. Morda vas je k razmišljanju o tej temi vzpodbudil zadovoljen sosed. Ali pa si le želite nekaj boljšega zase in svojo družino.

 1. Veliki prihranki

  Toplotna črpalka ima že v osnovi nek pridih varčevanja z denarjem. O tem govorijo vsi, o tem pišejo članki in konec koncev, to tudi drži. Z vgradnjo te naprave se bodo vaši mesečni stroški za ogrevanje močno pocenili. Gre za to, da za svoje delovanje potrebujejo le brezplačen zrak in vodo, ter nekaj malega elektrike.

  Se vam že svita kajne? Pa je to šele prvi, čeprav velik plus za nakup in vgradnjo sofisticirane naprave, ki bo reševala vaš družinski proračun. A zapomnite si naslednje. Prihranki bodo večji, če boste imeli vgrajena tudi kvalitetna okna in vrata. Pa seveda, na toplotno izolacijo ne pozabimo. Ogrevanje na ta način je najcenejše na trgu. Cenejše celo od ogrevanja na pelete.

 2. Enostavno vzdrževanje

  Ko govorimo o vzdrževanju ogrevalnih naprav, seveda pomislimo na dnevno odstranjevanje in čiščenje pepela iz peči. K sreči vam pri toplotnih črpalkah tega ne bo potrebno početi, saj delujejo na vodo in zrak. Tudi kvarijo se zelo redko, njihova življenjska doba pa je vsaj do 15 let.

 3. Skrb za okolje

  Kar ne moremo prenehati z opominjanjem, da omenjene naprave delujejo na vodo, zrak in nekaj malega elektrike. To pomeni »nič« izpusta CO2 in zares majhen vpliv na okolje. Skrb za naravo je ena od prioritet našega časa. Nekatere vrste naprav delujejo tudi tako, da izkoriščajo razliko v temperaturi, ki se nahaja v zemlji (ogreti od sonca) in temperaturo okoliškega zraka. Te delujejo po principu zemlja-zrak.

 4. Priklop na obstoječe sisteme

  Še eden od razlogov zakaj se odločiti za toplotne črpalke. Lahko jih namreč priklopimo na obstoječ ogrevalni sistem, kar je velika prednost. Pri tem pa lahko zadržimo tudi prejšnji grelnik vode, ali pa ga zamenjamo z novim. Če že imate urejen centralni sistem ogrevanja, boste zadevo enostavno dopolnili. Nobene potrebe ni, da bi menjali vse radiatorje in cevi po hiši.

 5. Poleti hladijo!

  Ste vedeli, da lahko s toplotno črpalko pozimi ogrevate, poleti pa ohlajate prostor? Če niste, potem sedaj zagotovo veste. V toplejših obdobjih leta lahko postopek delovanja obrnemo in topel zrak v prostoru ohladimo. Na zelo poceni način seveda!

Verjamemo, da smo vam v tem kratkem opisu 5 prednosti toplotnih črpalk dokazali, da se investicija vanje splača. Ob tem pa boste seveda lahko izkoristili še ponudbo Eko sklada, javnega okoljskega sklada Republike Slovenije. Vsekakor pa se pred nakupom dobro informirajte in posvetujte s strokovnjakom. Ni vseeno za katero se odločite.