Image default
Dom in vrt

Dnevna Soba

Dnevna soba, kjer ima vsak svoj prostor pod soncem

Dnevna soba že dolgo ni več prostor, ki bi bil fizično ločen od drugih prostorov. Z moderno gradnjo je postala del stanovanja ali hiše, ki se združuje s kuhinjo in jedilnico. Skupni prostor je velik, prostoren, običajno svetel in mnogo bolj odprt kot pred časom.

Prosti čas, ki ga ima družina na razpolago doma, običajno preživlja skupaj. Velikokrat se zbere družina šele zvečer in takrat je dnevna soba idealen prostor za večerno druženje, gledanje TV, igro, pogovor ali kratek prigrizek. In za to ga ni boljšega prostora kot je velika in odprta dnevna soba.

Elemente v dnevni sobi izbiramo premišljeno in  preudarno. Tudi tukaj je vodilo manj je več, seveda pa je nepogrešljiv TV element, običajno so tudi nizki ter viseči dnevni regali, ki nudijo dodatni shranjevalni prostor za knjige, posodo, kozarce, video material, časopise, družabne igre in še kaj. Ne pozabimo na klubsko mizico, manjšo ali večjo, s predali ali brez. Vse pa je odvisno od našega življenjskega stila in od števila družinskih članov.

Udobna sedežna garnitura

V dnevni sobi je nesporna kraljica seveda udobna sedežna garnitura. Ob nakupu dobro premislimo, kako veliko potrebujemo in iz kakšnih materialov naj bo izdelana. Seveda ne pozabimo na kakovostno vzmetenje sedežne garniture ter bolj enostavno čiščenje, ki ga ponujajo sodobni materiali.

Dobro je, če ob nakupu preverimo možnost dodatnega izvlečnega ležišča za nepričakovane goste ali predala pod sedežno garnituro, kadar imamo premalo shranjevalnega prostora. V predalu se najde prostor za odeje, vzglavnike, posteljnino, igrače in še kaj. Ne pozabimo na igralni kotiček za naše najmlajše in delovni kotiček za šolarje in odrasle, če drugje ni prostora. Udobni moderni počivalniki za vsakogar in sedežne vreče za otroke so prav tako zelo priljubljeni elementi dnevne sobe.

Konec koncev ni pomembno, ali je dnevna soba velika ali majhna, pomembno je, da se imamo v tem prostoru lepo, obenem pa nimamo veliko dela s čiščenjem in vzdrževanjem. Pomembno je tudi, da ima vsak član družine v dnevni sobi svoj košček prostora pod soncem.

Zapisala: Helena Kavčič, Prevc, saloni pohištva