Image default
Dom in vrt

Kako obvladovati prenovo vgradne omare

Vaša vgradna omara ni osrednja točka vašega doma, vendar to ne pomeni, da je nepomembna. Pravzaprav je ravno nasprotno. Dobro oblikovana vgradna omara je v mnogih pogledih temelj organiziranega in praktičnega bivalnega prostora.

Dobro oblikovana vgradna omara pa je odvisna od nekaj stvari:

  • Velikost prostora
  • Proračun
  • Kaj želite shranjevati

Vsekakor pa je prenova vgradne omare priložnost, da osnovno ali neustrezno omaro spremenimo v trdnjavo funkcionalnosti, učinkovitosti in stila.

 

Začetek prenove vgradne omare

Čeprav je vsak morebitni preoblikovalec omar verjetno najbolj navdušen nad izbiro in namestitvijo polic ter predalov, ne prehitevajmo. Prvi korak pri uspešni prenovi omare je popisovanje inventarja.

»Narediti morate splošno analizo, kaj deluje in kaj ne«.  Z drugimi besedami, pojdite po svoji omari in odstranite predmete, ki jih ne nameravate več nositi ali uporabljati. Prav tako odstranite vse, kar bi bilo potrebno shranjevati drugje.

Nato si oglejte vse, kar ostane in, ko boste začeli delati na postavitvi, imeli idejo, katera vrsta konfiguracije je za vas najbolj smiselna. Nekdo, ki rad nosi na primer dolge jopice in obleke, bo potreboval veliko prostora za obešanje, medtem, ko bo navdušenec nad čevlji potreboval veliko prostora za shranjevanje čevljev.

 

Ustvarite načrt prenove vgradne omare

Ko opravite popis predmetov v svoji omari, lahko začnete načrtovati preoblikovanje vaše omare. Čeprav ni slaba ideja, da si pustite prostor za nekaj prilagoditev, bo ta načrt služil kot okvir za preoblikovanje vaše omare. Obravnavati mora štiri glavne vidike preoblikovanja omare:

  • Stroški
  • Prostor
  • Materiali
  • Oblikovanje/postavitev

 

1.      Določite svoj proračun

Vaš proračun bo narekoval veliko stvari o projektu, kot so materiali, ki jih izberete in ali boste pripeljali profesionalnega monterja ali pa vse nastavili sami.

 

2.      Izmerite svojo vgradno omaro

Očitno morate poznati velikost vaše omare, preden se začnete odločati o postavitvi in komponentah za shranjevanje. Standardna vgradna omara bo verjetno lažja za izmeriti kot walk-in omara, a ne glede na vse boste morali poznati višino, širino in globino celotnega prostora.

 

3.      Izberite materiale

Odgovori so predvsem odvisni od vašega proračuna, vendar je možnosti res veliko.

 

4.      Oblikujte svojo omaro

To je daleč najbolj zabaven del. To je faza, kje se lahko odločite, katere funkcije boste vključili in kako bo vse nameščeno v prostoru.