Image default
Dom in vrt

Prehrana za mačke

Pomembne so beljakovine

Prehrana za mačke mora vsebovati visok odstotek beljakovin. Saj so mačke mesojede. Poleg tega se pri mačkah velikokrat pojavljajo težave z ledvicami. To se pravi z sečili, srcem, prebavo, težave z jetri.

Zelo dobro je, da na podlagi teh izkušenj v veterini izberemo primerno hrano za mačke. Popolnoma uravnotežena hrana za mačke mora vsebovati kvalitetno meso in razne dodatke kot so naprimer omega 3 in 6 maščobne kisline, razna zelišča, ribje olje. Za muce ki se gibljejo tudi zunaj, ne samo v prostoru je priporočljiva hrana za dvig imunske odpornosti. Ena takih hran za mačke je znamka Opti meal, ki vsebuje visok odstotek dehidriranega mesa, omega 3 in 6 maščobne kisline ter brusnice, ki so polne vitaminov in mineralov.

Prehrana za mačke ne sme vsebovati dodatnih barvil

Pomembno pri hrani za mačke je da ne vsebuje preveč žit in je brez dodanih barvil. Pomembno je tudi, da ima nizko vsebnost magnezija kar odlično vpliva na delovanje ledvic. Ravno tako kot pri psih poznamo različne proizvajalce industrijsko predelane hrane, briketirane mačje hrane. Večina proizvajalcev se prilagaja življenjskemu ritmu mačke. Se pravi hrana za notranje muce, hrana za zunanje muce, hrana za velike mačke, hrana za občutljive mačke, hrana za  sterilizirane mačke, hrana za mačje mladiče, hrana za odrasle mačke, hrana za starejše  mačke. Poleg suhe hrane za mačke pa je priporočljivo hraniti tudi mokro hrano. Predvsem za mucke, ki ne pijejo dovolj vode. Pri mačjih konzervicah ali vrečkah je potrebno paziti pri sestavi vsebine. Zelo pomemben je delež mesa in tekočine. Najboljše so konzervice polnjene z čistim mesom v lastnem soku. To je res uravnotežena, beljakovinsko bogata hrana za mačke.

Dietna hrana za mačke

Posebna hrana za mačke pa je dietna hrana za mačke. Pri veterinarskih dietah gre za  specifično hrano za mačke primerno za bolnike. Vedno se je potrebno o tej mačji hrani posvetovati z veterinarjem. Neprimerna dietna mačja hrana lahko škoduje mački. Na trgu je več proizvajalcev in vrst mačje dietne hrane. Dietna hrana za mačke z diabetesom, dietna hrana za mačke ki imajo težave z zaprtostjo, dietna hrana za mačke, ki imajo težave z sklepi, dietna hrana za mačke z prekomerno težo, dietna hrana za mačke, ki imajo okvaro jeter, dietna hrana za mačke pri okvari ledvic, dietna hrana za mačke, ki imajo težave z alergijami, dietna hrana za občutljive mačke, dietna hrana za mačke, ki imajo težave z prebavili