Image default
Dom in vrt

Vzdrževanje klimatskih naprav

Filtri, tuljave in rebra klimatske naprave zahtevajo redno vzdrževanje, da enota deluje učinkovito  v vseh letih njene službe. Zanemarjanje potrebnega vzdrževanja zagotavlja enakomeren upad zmogljivosti klimatske naprave, medtem ko se poraba energije nenehno povečuje.

Filtri za klimatsko napravo

Najpomembnejša naloga vzdrževanja, ki bo zagotovila učinkovitost vaše klimatske naprave, je rutinska zamenjava ali čiščenje njenih filtrov. Zamašeni, umazani filtri blokirajo normalen pretok zraka in znatno zmanjšajo učinkovitost sistema. Z oviranim običajnim zračnim tokom lahko zrak, ki obide filter, prinese umazanijo neposredno v tuljavo uparjalnika in poslabša sposobnost absorpcije toplote tuljave. Zamenjava umazanega, zamašenega filtra s čistim lahko zmanjša porabo energije vaše klimatske naprave od 5% do 15%.

Za centralne klimatske naprave so filtri praviloma nameščeni nekje vzdolž dolžine povratnega kanala. Običajna mesta filtrov so v stenah, stropih, pečeh ali v sami klimatski napravi. Sobne klimatske naprave imajo v rešetki nameščen filter, ki gleda na sobo.

Nekatere vrste filtrov je mogoče ponovno uporabiti; druge je treba zamenjati. Na voljo so v različnih vrstah in učinkovitosti. V hladilni sezoni vsak mesec ali dva očistite ali zamenjajte filter ali filtre klimatske naprave. Če je klimatska naprava v stalni uporabi, je prašna ali če imate v hiši hišne ljubljenčke s krznom, bodite več pozorni na vzdrževanje filtrov.

Tuljave klimatske naprave

Izparilna in hladilna tuljava klimatske naprave zbirata umazanijo v mesecih in letih službovanja. Čist filter preprečuje, da bi se tuljava uparjalnika hitro umazala. Sčasoma pa bo tuljava uparjalnika še vedno zbirala umazanijo. Ta umazanija zmanjša pretok zraka in izolira tuljavo ter zmanjša njeno sposobnost absorpcije toplote. Da bi se izognili tej težavi, vsako leto preverite tuljavo uparjalnika in jo po potrebi očistite.

Zunanje kondenzatorske tuljave se lahko zelo umažejo, če je zunanje okolje prašno ali če je v bližini listje. Enostavno opazite tuljavo kondenzatorja in opazite, ali se na rebrih nabira umazanija.

V bližini kondenzatorske enote zmanjšajte umazanijo. Odprtine za sušilnike, padajoče listje in kosilnica so potencialni viri umazanije in ostankov. Čiščenje območja okoli tuljave, odstranjevanje umazanije in obrezovanje listja za najmanj 2 metra (0,6 metra) omogoča ustrezen pretok zraka okoli kondenzatorja.

Plavuti tuljave klimatske naprave

Aluminijasta rebra na tuljavi uparjalnika in kondenzatorja se enostavno upognejo in lahko blokirajo pretok zraka skozi tuljavo. Trgovci na debelo s klimatsko napravo prodajajo orodje, imenovano “glavnik za plavuti”, ki bo te plavuti spet postavilo v skoraj prvotno stanje.

Odtoki kondenzata

Občasno speljite trdo žico skozi odtočne kanale enote. Zamašeni odtočni kanali preprečujejo, da bi enota zmanjšala vlago, posledična odvečna vlaga pa lahko obarva stene ali preprogo.

Okenska tesnila za sobne klimatske naprave

Na začetku vsake hladilne sezone preglejte tesnilo med klimatsko napravo in okenskim okvirjem, da zagotovite stik s kovinskim ohišjem enote. Vlaga lahko poškoduje to tesnilo in omogoči, da iz vaše hiše uhaja hladen zrak.

Priprave na zimo

Pozimi pokrijete klimatsko napravo v sobi ali pa jo odstranite in shranite. Pokritje zunanje enote centralne klimatske naprave bo enoto zaščitilo pred zimskim vremenom in umazanijo.

Najem strokovnjaka

Ko vaša klimatska naprava potrebuje več kot redno vzdrževanje, najemite strokovnega serviserja. Dobro usposobljen tehnik bo našel in odpravil težave v vašem klimatskem sistemu.

Tehnik naj:

– Preveri pravilno količino hladilnega sredstva
– Preizkusi puščanje hladilnega sredstva z detektorjem puščanja
– Zajame morebitno hladilno sredstvo, ki ga je treba iz sistema odstraniti, namesto da bi ga nezakonito spustil v ozračje
– Preveri in zatesni puščanje kanalov v centralnih sistemih
– Izmeri pretok zraka skozi tuljavo uparjalnika
– Preveri pravilno zaporedje električnega krmiljenja in se prepriča, da ogrevalni in hladilni sistem ne moreta delovati hkrati
– Pregleda električne sponke, očisti in zategne priključke ter po potrebi nanese neprevodno prevleko
– Oljne motorje in preveri jermene za tesnjenje in obrabo
– Preveri natančnost termostata.