Image default
Nega in zdravje

Hemoroidi

Zdravljenje doma

Hemoroidi so tista zoprna in boleča stvar, ki jo hočemo takoj odstraniti, a žal potrebuje čas in kvalitetno zdravljenje. Hemoroidi nastanejo zaradi različnih razlogov, kot so pogosto sedeče delo, napenjanje ob odvajanju blata, lahko so prirojene oslabele zadnjikove vene, ali pa nosečnost in porod.

Najpogostejši znaki, da so se hemoroidi pojavili, so bolečine pri odvajanju blata, razdraženost v predelu hemoroidov, srbečica na zadnjiku in svetlo rdeča kri na blatu. Zdravljenje hemoroidov se lahko zelo zakomplicira, zato se velikokrat zdravijo z operativnim posegom.

 

Kako si pomagamo pozdraviti hemoroide doma?

Obstajajo zunanji in notranji hemoroidi. Hemoroide pogosto spremlja bolečina, ki je zelo moteča, predvsem ko se moramo usesti, takrat ta predel tudi zelo peče in srbi ter lahko začnemo močno krvaveti. Preventivno si bolečine lahko omilimo z mrzlimi obkladki na zadnjiku, vendar je ta rešitev samo trenutna.

Najboljša preventivna rešitev za zdravljenje hemoroidov doma, so “rektalne svečke”, ki jih vstavimo v zadnjik. Svečke pomagajo blažiti bolečine zaradi analnih fisur in blaži predel okoli zadnjika pred odvajanjem blata, pomagajo zmanjšati krvavitve hemoroidov, pospešiti celjenje ran, ki nastanejo pri hemoroidih. Prav tako so svečke odlične za zmanjševanje srbečice in razdraženosti zadnjika.

Mnogo bolnikov je pohvalilo dejstvo, kako koristne so rektalne svečke v boju proti hemoroidom in vedno kadar občutijo že majhno nelagodje in srbečico v predelu zadnjika, jih radi uporabijo. Svečke imajo zelo dober oprijem, praktično ni stranskih učinkov, izboljšanje pa je hitro vidno. Izdelane so iz sestavin, ki hitro zacelijo ranice in fisure tudi na zunanjem predelu hemoroidov.

 

Kdaj moramo obiskati zdravnika?

-kadar nastopi nenadna in huda bolečina pri odvajanju blata

-kadar je sočasno prisotna bolečina in napetost v trebuhu

-kadar hemoroidi trajajo dlje kot en teden zaporedoma

-kadar imate daljše krvavenje iz zadnjika

-kadar je daljša srbečica in razdraženost v predelu zadnjika

 

Kako si še lahko pomagamo?

-dnevno pijte dovolj tekočine skozi ves dan

-uživajte bogato hrano z vlakninami, da spodbudite črevesje

-izogibajte se močno začinjeni hrani

-poskrbite za redno higieno zadnjika s toplo vodo in milom

-vzdržujte navado za redno izločanje blata