Image default
Nega in zdravje

Intimna nega

Pravilna intimna nega je pomembna vsak dan, vse leto, še posebej je zelo pomembna na občutljivih intimnih predelih, da ne pride do neprijetnega občutka in vonja ali vdora različnih infekcij. Intimni predeli telesa, zlasti ženski, so občutljivi in potrebujejo pravilno nego z nežnimi mili. Z vsakim umivanjem se koža in sluznica izsušita, zato morajo biti intimni izdelki prilagojeni predelu, ki ga umivamo.

Prav vsi moramo skrbeti za nego, še posebej pri ženskah je dovzetnost za razne infekcije zelo hitro. Visoke temperature, znojenje, kopanje lahko negativno vplivajo na pH vaginalne flore in na to vplivajo različni dejavniki. Optimalen pH nožnice je med 3,8 in 4,5, kar predstavlja naravno zaščito pred različnimi mikroorganizmi, glivicami in infekcijami. Pravilno ravnovesje vaginalne flore se lahko hitro poruši z pretirano higieno, jemanjem kontracepcijskih tabletk, antibiotikov, če smo pod vplivom stresa, menstruacije, če imamo spolne odnose, v kolikor uporabljamo agresivne pralne praške in mehčalce.

Naravna kislost nožnice pomaga v boju proti škodljivim bakterijam. Če se to ravnovesje poruši se pojavijo neprijetni simptomi, kot so srbenje, pekoč občutek, izsušenost, neprijeten vonj. Zaradi tega postane intimni del še bolj dovzeten za infekcije in vnetja.

Skrbite za svojo higieno

Vse ženske po 18 letu starosti bi morale redno obiskovati na ginekološke preglede. To so preventivni pregledi, ki lahko težave odkrijejo in se tudi zdravijo. Pomembno je, da se bolezni in vnetja v intimnem predelu hitro odkrijejo, saj so bistvenega pomena za nadaljno življenje. Ginekološki pregled je včasih malo neprijeten, vendar v večini primerov hiter in neboleč. Pregled nam pomeni sigurnost in zagotavlja, da smo zdravi.

Vse ženske se srečujejo z dejavniki, ki vplivajo na njeno vaginalno okolje. Tako je hormonskim spremembam izpostavljena vse od prve menstruacije. Še posebej veliko hormonsko nihanje se pojavi v času nastopa menopavze. Pomembno je, da je ženska pozorna na spremembe in da ji posveča zadosten pomen.

Topla kopel ni najboljša

Ne uporabljajte dolgotrajne kopeli, saj povzročajo izsušitev kože in nožnice, povzročajo infekcije in ostala nelagodja. Bolj praktično je hitro tuširanje z neagresivnimi mili in šamponi. Dobro je uporabljati kvalitetna naravna mila z ekološkim certifikatom, saj so preverjena in kakovostna.

Pravilna intimna nega

Bolj ko smo osveščeni z pravilno nego, bolj nas nega varuje pred okužbami. Vendar tudi pretirana nega ni pravilna, prav tako uporaba nepravilnih izdelkov lahko pripelje do vrsto težav. Med umivanjem lahko voda prodre v nožnico, spere z nje zaščitno sluz in tako uniči kislost; s tem pa se oslabi naravna obramba.

Samo umivanje z vodo nikakor ni dovolj, da zaščitimo ravnovesje intimnih predelov. Potrebno je uporabljati izbrana naravna intimna tekoča mila z ustreznim pH-jem, da ne dražijo sluznice. Ena glavnih bakterij so laktobacili, ki ohranjajo zdravo vaginalno floro, saj proizvajajo mlečno kislino, ki prispeva k zdravi kislosti nožnice.

Kaj morate paziti pri nakupu intimnih izdelkov?

Ob nakupu izdelkov za intimno nego bodite pozorni na pH vrednost, ki mora biti med 3,5 in 4,8. Izberite intimno milo, ki naj bo čim bolj naravno z ekološkimi sestavinami, da je nežno, brez sulfatov, betaina in palmovega olja. Dobro je preveriti če so izdelki tudi ginekološko testirani in s tem zagotavljajo še višjo kvaliteto.

Naravno intimno milo Douce Nature ima prednosti za uporabo:

 • Je brez sulfatov, betaina, mila in palmovega olja,
 • Vsebuje 100% naravne sestavine,
 • Ima fiziološki pH,
 • Je ginekološko testiran.
 • Naraven vonj po Maroški vrtnici,
 • Sestavine so iz kontroliranega porekla,
 • Embalaža je 100% biorazgradljiva.
 • Ima organski certifikat EcoCert,
 • Izdelano v Franciji.

Izogibajte se odišavljenim sintetičnim robčkom, ki vsebujejo alkohol in zato močno dražijo sluznico. Izberite raje naravne intimne robčke brez dišav, ki so organskega bombažnega porekla in brez dodanim sintetičnih snovi.

Naravni intimni robčki Douce Nature imajo številne prednosti za uporabo:

 • So izdelani iz 100% mehkega in odpornega bombaža,
 • So hipoalergenski,
 • Imajo nežen pH, ki je prilagojen intimi,
 • So brez alkohola, brez mila, parabenov in sintetičnih dišav,
 • So brez PEG, EDTA, parabenov in sintetičnih barvil,
 • Vsebujejo 100% naravne sestavine.

Prav tako je pomembno, da uporabljate bombažne vložke in perilo iz naravnih materialov.

Intimna nega v času menstruacije

V času menstruacije je nega zelo pomembna in vpliva na splošno dobro počutje vsake ženske. Za umivanje se odsvetuje uporaba agresivnih izdelkov, ki dražijo nožnično sluznico. Priporočeno je uporabljati toaletni papir brez dišav, intimne robčke brez alkohola, higienske vložke brez dišav in druga sredstva brez sintetičnih snovi.

Preprečimo vnetja

V kolikor se naravna zaščita poruši, lahko pride do draženja in okužbe. Pri ženskah je izcedek iz nožnice popolnoma normalen. Če pa spremeni barvo, vonj in gostoto, ki jih spremlja še srbeča bolečina, potem je prišlo do vnetja. Najpogostejša oblika nožničnega vnetja je glivično vnetje ali kandidiaza, ki povzroča številne neprijetnosti.

Zdravljenje takšnih okužb mora pregledati ginekolog, ki predpiše zdravila v obliki krem, pene ali gelov. Takšno zdravljenje po navadi traja vsaj sedem dni, saj nožnična mikroflora potrebuje toliko časa, da se obnovi. Nato je treba vzpostaviti normalen pH, ki omogoči, da se vaginalna mikroflora okrepi in razraste.