Image default
Nega in zdravje

Izpadanje las

Je izpadanje las nekaj, kar lahko preprečimo?

Izpadanje las je resnično nadležna reč, ki doleti ljudi obeh spolov in različnih starosti. Do določene mere gre sicer za povsem naraven pojav, naši lasje se pač nenehno obnavljajo, zato nekateri izpadejo, drugi pa zrastejo na novo. A kaj storiti, ko izguba las preraste meje običajnega in pričakovanega? Lahko kaj ukrenete tudi sami? Za vas imamo dobre novice: da, lahko – in to na povsem enostaven, naraven način.

Ampak – ali ni izpadanje las povsem običajna stvar, ki se dogaja vsem?

Seveda je. Lasje izpadajo vsem, nekaterim bolj, nekaterim manj, še pogostejši in bolj opazen pa je ta pojav spomladi in jeseni, ko se naše telo obnavlja. Pomembno je poudariti tudi, da je to tegoba, ki v enaki meri pesti tako ženske kot tudi moške, zato so tudi rešitve namenjene obema spoloma.

Kako lahko sami pomagamo preprečiti izgubo las?

Če se vam zdi, da vam lasje vseeno izpadajo preveč, lahko preizkusite nekaj enostavnih ukrepov, s pomočjo katerih lahko omejite izpadanje. Prekomerna izguba las je namreč lahko posledica nepravilne oziroma neuravnotežene prehrane, na izpadanje pa lahko močno vpliva tudi stres.

Zdrav življenjski slog s kakovostno dieto in čim manj stresa je torej odlična rešitev za dobro zdravje vaših las. Seveda pa je to v teoriji vedno enostavna reč, v praksi pa včasih malce manj. Morda vam bo v pomoč nekaj konkretnih napotkov.

Na težave z lasmi lahko vpliva tudi nepravilna prehrana

Prehrana naj bo uravnotežena, vsebuje naj dovolj mesa, sadja in zelenjave ter žitaric, posebej priporočljivo je proso. Vsa našteta živila telo namreč oskrbijo z zadostno količino beljakovin, vitaminov in mineralov, ki igrajo pomembno vlogo pri zdravju vaših las.

S pomočjo kolagena do močnejših, lepših las

Eden od pomembnih dejavnikov za močne, sijoče lase je tudi kolagen. Igra namreč pomembno vlogo pri rasti in zdravju las; če ga ni dovolj, so lasje lahko suhi, šibki in brez sijaja.

Kolagen se v našem telesu sicer tvori sam po sebi, a dejstvo je, da proizvodnja po 20. letu začne upadati. To včasih pomeni, da kolagena v organizmu preprosto ni dovolj, da bi zadostil vsem potrebam. Eden od načinov nadomeščanja je s prehrano, ki je bogata s kolagenom.

Uživanje kakovostnih prehranskih dopolnil s kolagenom pa je druga možnost, po kateri ljudje s težavami z lasmi pogosto posežejo. Tako lahko omilijo nezaželeno izpadanje las in pospešijo obnovo las na naraven način.

Tudi nežna nega je pomembna za dobro zdravje las

Čeravno se vam morda zdi, da s pogostim umivanjem delate nekaj koristnega za svoje lase, pa to žal ne drži vedno. Prepogosto umivanje, sploh z agresivnimi negovalnimi sredstvi, lahko uniči zaščitno maščobno prevleko lasišča. Lasje so zaradi tega lahko šibkejši, zato hitreje in močneje izpadajo.

Nežna masaža lasišča je po drugi strani zelo blagodejna in lahko dobro vpliva na počutje vaših las, zato bi si jo veljalo privoščiti pogosteje. Le kdo bi si mislil, da je lahko boj proti izpadanju las tudi tako prijetna reč, kajne?