Image default
Nega in zdravje

Nohti

Popolna nega za zdrave, lepe in močne nohte

Imate težave z nohti? So mehki, lomljivi in zahtevajo ogromno nege? Morda je težava v tem, da z njimi ne ravnate prav in da jim ne nudite vsega, kar potrebujejo. Pripravili smo kratek vodič, s pomočjo katerega bodo vaši nohti kmalu bolj zdravi, lepši in močnejši.

Začnimo na začetku: tudi nohte je treba dobro nahraniti

Prehrana igra zelo pomembno vlogo tudi pri zdravju nohtov. Zaradi pomanjkanja vitaminov, beljakovin in drugih hranil lahko vaši nohti namreč hitro postanejo krhki in suhi, posledično pa se zlahka zlomijo.

Tudi kolagen igra pomembno vlogo pri moči nohtov. Je namreč eden od ključnih gradnikov nohtov, zato ob pomanjkanju kolagena ti lahko postanejo krhki. Če vašemu organizmu torej primanjkuje kolagena, se bo to verjetno kaj hitro poznalo tudi na vaših nohtih. Poleg tega se bo pomanjkanje kolagena pokazalo tudi na vaših laseh in koži, nekoliko kasneje pa še na sklepih.

Tudi vi opažate težave z nohti in se sprašujete, če so morda posledica pomanjkanja kolagena?

Če ste stari 20 let ali več, je odgovor najverjetneje da. To je namreč starost, v kateri naše telo kolagen začne proizvajati z občutno počasnejšim tempom kot dotlej. V organizmu lahko kolagena takrat torej začne primanjkovati.

Brez skrbi, kolagen, ki nastaja v našem telesu, je vsaj delno nadomestljiv. Nekaj ga lahko zaužijemo že s prehrano, če izbiramo živila, ki so bogata s kolagenom.

Še bolj učinkovito pa je, če kolagen nadomestimo s prehranskimi dopolnili. Tista najboljše kakovosti vsebujejo hidroliziran kolagen, ki nudi najvišjo absorpcijo. Z njimi zlahka že z eno dnevno dozo poskrbimo za izpolnjevanje potreb po kolagenu v našem telesu. Tako bodo tudi nohti lahko spet bolj čvrsti in močni, poleg tega pa se bodo ponašali še z lepšim sijajem.

Je to vse, kar vpliva na zdravje nohtov?

Seveda ne. Prehrana je sicer pomemben dejavnik, vendar pa nikakor ni edina stvar, ki vpliva na zdravje nohtov. Tudi z drugimi preprostimi ukrepi lahko polepšate svoje nohte in poskrbite, da postanejo še močnejši.

Če so vaši nohti trenutno šibki in lomljivi, bo bolje, če jih skrajšate – vsaj začasno. Tako bodo lažje prenašali zunanje pritiske, kar jim bo dalo priložnost, da okrevajo. Ko bodo ponovno močnejši, jih lahko pustite, da ponovno zrastejo, če vam je to bolj všeč.

Če so nagnjeni k lomljenju, je pametno, da ves čas s seboj nosite pilico za nohte. Takoj, ko se pojavijo prve težave, jih lahko tako popravite in uredite morebitne zatrganine. To ne bo poskrbelo le za urejen videz, pač pa bo vašim nohtom nudilo tudi primerno zaščito pred zunanjimi elementi in omogočilo hitrejše okrevanje.

Ni vseeno, kaj uporabljate za nego nohtov

Tudi izdelki, ki jih uporabljate za nego nohtov, igrajo pomembno vlogo pri njihovem zdravju. Kakovost naj bo zato tudi pri tem na prvem mestu. Krhkim, lomljivim nohtom bo predvsem zelo koristila plast kakovostnega zaščitnega laka.

Seveda ni treba, da se povsem izogibate različnim barvnim lakom, a pomembno je, da preverite njihovo sestavo. Določene kemikalije so lahko za vaše nohte zelo škodljive. To je še posebej ključno v primeru že tako poškodovanih ali občutljivih nohtov. V takšni situaciji izbirajte čim bolj naravne lake za nohte, ki obenem nudijo kar najboljšo nego in zaščito.

Pri tem je pomembno tudi, da lak čim bolj poredko zamenjate. Pogosto odstranjevanje laka z nohtov in nato ponovno nanašanje namreč ni preveč prijazen proces za vaše nohte. Manjkrat kot to storite, boljše bo.

Če so poškodbe velike, nohtom privoščite počitnice

Kako pa nohtom privoščimo počitnice? Najlažje tako, da jim namenimo nekaj časa brez pretiranih obremenitev. To pomeni, da nanje nanašamo le negovalne izdelke, ne pa kozmetičnih. Poleg tega jih še posebej zaščitimo pred zunanjimi vplivi: če je zunaj mraz, vedno nosimo rokavice.

Še eno pravilo, ki predstavlja prave počitnice za nohte: zaščitite jih tudi med pomivanjem posode. Pogost stik z vodo in detergentom namreč ni prav nič blagodejen za vaše nohte. Gumijaste rokavice bodo to težavo odlično rešile, zato ne bo nič narobe, če vam nošenje kar za vedno preide v navado. Tako bodo vaši nohti vsak dan na počitnicah – kar vam bodo z veseljem povrnili s svojo močjo in popolnim videzom.