Image default
Nega in zdravje

Vam primanjkuje železa? Poskrbite zase!

Ste kdaj razmišljali, kako pomembno je železo za delovanje našega organizma? Gre za snov, ki je nujno potrebna za tvorbo hemoglobina v eritrocitih, prav hemoglobin pa prenaša kisik po našem telesu, do vseh ključnih organov in tkiv. Dokler smo vitalni in polni energije, za to ni potrebe, ko pa zlezemo v dve gubi in nimamo dovolj moči niti za običajne opravke, posumimo, da nas mogoče muči pomanjkanje železa. Kako si lahko pomagamo?

Železo torej igra ključno vlogo pri dobrem počutju, ko omogoča, da je naše telo ustrezno preskrbljeno s kisikom in lahko deluje s polno paro. Če primanjkuje tega pomembnega minerala, se raven krvnega hemoglobina zniža, celice pa ne dobijo dovolj kisika, zato ne delujejo, kot bi morale.

 

Težave s pomanjkanjem

Do težav, povezanih s pomanjkanjem železa, prihaja v vseh življenjskih obdobjih in lahko prizadene skoraj vsakogar, čeprav najpogosteje tare ženske v rodni dobi. Z njimi naj bi se spopadala kar tretjina Slovencev, kar priča o razsežnostih tega problema. Nezadostna preskrbljenost organizma z železom lahko spremlja druge kronične bolezni, zlasti bolezni prebavil, često pa je le posledica premajhnega vnosa s hrano. To zlasti velja za obdobja povečane potrebe po tem mineralu, kot so nosečnost in dojenje, pojav močnih menstruacij, intenzivne rasti pri otrocih ter izjemnih naporov pri športnikih. V zadnjem času pomanjkanje železa zaznavamo tudi pri vse večjem številu starostnikov, in to tako zaradi različnih kroničnih bolezni kot zaradi neustrezne prehrane.

Do pomanjkanja železa v telesu lahko pride zaradi večje izgube krvi (močne menstruacije, pogoste menstruacije, krvavitev iz želodčne razjede, krvavitev iz danke, krvavitev ob pretirani uporabi zdravil); pomanjkljive prehrane s premalo železa (največji delež železa dobimo prav s hrano!); motene absorpcija železa, ki se kaže pri nekaterih kroničnih boleznih (npr. Crohnova bolezen, posegi na tankem črevesju, celiakija) in kot posledica jemanja zdravil; ter nosečnosti, pri kateri ženska potrebuje dvakrat več železa, da lahko proizvede dovolj hemoglobina zase in za rastočega otroka. Zaloge železa se še zlasti izčrpajo pri zaporednih nosečnostih.

 

Simptomi pomanjkanja železa so klic na pomoč

Kako prepoznamo, da nam primanjkuje železa? Najbolj tipični znaki so: neprestana utrujenost, pomanjkanje energije, zaspanost oziroma nenehna potreba po spanju, zadihanost že ob najmanjših naporih, bledica, mrzle okončine, pospešen srčni utrip, slabša koncentracija, glavoboli, vrtoglavost, slabša odpornost na okužbe, razpoke v ustnih kotičkih, lahko tudi krhki lasje in nohti ter gladek in pordel jezik. V hitrem tempu, ki nam ga narekujejo številne obveznosti, teh znakov pogosto ne jemljemo dovolj resno – po načelu dokler gre, gre. A znaki so tu zato, da jim prisluhnemo in ukrepamo.

Vsekakor je nezadostno preskrbljenost telesa z železom dobro prepoznati in čim hitreje odpraviti. Idealno je, če zadostuje že nov jedilnik z obilico živil, bogatih z železom, vitamini in minerali.

 

Za boljše počutje poskusite spremeniti jedilnik

Ne pozabite, da največji delež potrebnega železa dobimo s kakovostno, s tem mineralom bogato hrano. Zato lahko za svoje zdravje tudi na tem področju veliko naredimo sami. Če ste si zadali za cilj, da po naravni poti izboljšate preskrbljenost svojega telesa z železom, uživajte veliko živil, bogatih z železom in drugimi mikrohranili. Med njih sodi suho sadje, zlasti slive, marelice, rozine, oreščki, temno zelena kuhana zelenjava s špinačo na čelu, polnozrnate žitarice, proso in oves, stročnice, jajčni rumenjak, rdeče meso in jetra, perutnina in ribe, zlasti sardele.

Pri tem upoštevajte, da se železo iz živalskih virov hitreje vsrka kot železo iz rastlin. Zato moramo rastlinske hrane za isti učinek pojesti nekoliko več, na kar morajo biti pozorni zlasti vegetarijanci.

Za optimalno absorpcijo železa navedena živila kombinirajte s sadjem in zelenjavo, ki sta bogata z vitaminom C. Lahko pa ob jedi preprosto popijete kozarec limonade ali pomarančnega soka. Zaviralci absorbcije železa v kri pa so mleko in mlečni izdelki ter kava in pravi čaj. Pazimo torej, da uživanje obojega ne sovpade.

 

Za hitro in učinkovito nadomestitev izčrpanih zalog železa

Za učinkovito nadomestitev izčrpanih zalog in čim hitrejšo vzpostavitev boljšega počutja lahko po posvetu z osebnim zdravnikom posežemo tudi po železu v obliki tablet ali kapsul.  Dobra novice je, da je zdaj v lekarnah na voljo tudi našemu telesu bolj prijazno hemsko železo, ki niti občutljivejšim ne bo več povzročalo težav s slabostjo. Gre za prehransko dopolnilo, ki se dobro absorbira v črevesje, ne draži sluznice prebavil in tako rekoč nima neželenih učinkov, pa tudi jemanje je preprosto, nevezano na dinamiko obrokov.

Če vam primanjkuje železa, če ste pred kratkim rodili, se pripravljate na nosečnost ali porod, se srečujete z izjemnimi napori, posezite po naravnem hemskem železu in svojemu organizmu zagotovite optimalno delovanje. Zakaj bi se zadovoljili z nižjo kakovostjo življenja, če pa je rešitev vaših težav na dlani?