Image default
Šport

E-kolesa

Zabavno je spoznati destinacijo na ravni krmila, med potjo raziskovati kotičke, ustaviti kraje, na katerih se ne bi ustavili v avtu, zaigrati srce in doživeti udarec adrenalina, ki prihaja z aktivnostjo. Električna kolesa – ali e -kolesa – dobesedno pospešijo, zaradi česar so ti vzponi manj muka in bolj vznemirjenje ter vam omogočajo, da greste dlje in hitreje, kot bi lahko imeli s svojo močjo pedala.

Kako pa delujejo električna kolesa in kakšne so njihove prednosti? Preberite, če želite izvedeti, ali je ob naslednjih kolesarskih počitnicah vredno nadgraditi na e-kolesa.

 

Kako deluje električno kolo?

Najprej, ko govorimo o e -kolesih, ne mislimo na električna motorna kolesa ali mopede, ampak na kolesa, ki jih je treba za aktiviranje vgrajenega elektromotorja poganjati s pedali. Uporabljajo se preprosto za pomoč kolesarju v moči pedala in mu po potrebi dodajo “zagon”. Pogosto se za to vrsto e-koles uporabljajo izrazi „električna pomoč“, „pomoč pri pedalih“, „pedalec“ ali „električna pomoč pri prehodu“.

Električna kolesa omogočajo ljudem vseh različnih stopenj telesne pripravljenosti, da skupaj kolesarijo in se spopadajo s potmi, ki bi bile prej pretežke, na primer s pedaliranjem po tem strmem klancu ali na daljšo kolesarsko razdaljo. S tem dodatnim pritiskom na baterijo in motor, vgrajen v kolo, vas ne bo izčrpalo.

Ko se vozite z e -kolesom, vam bo na zaslonu prikazano, kako hitro greste in koliko razdalje ste prehodili. Odvisno od modela lahko e -kolesa zagotovijo do 80 kilometrov pomoči pri pedaliranju, preden zahtevajo ponovno polnjenje. Enostavno napolnite baterijo, jo pritrdite na e -kolo, vklopite napajanje in prilagodite stopnjo pomoči pedalom, koliko ali “malo” spodbude bi želeli na svoji poti.

Kakšna je razlika med električnim kolesom in običajnim kolesom?

Električno kolo ima vse lastnosti običajnega kolesa z dodatkom električnega pogonskega sistema.

Zaradi motorja so nekoliko večji in težji od navadnega kolesa, vendar jih ne zmešajte s skuterjem ali električnim motorjem; so si precej različni. E-kolesa je treba še vedno voziti s pedali, premikati in krmiliti, tako kot vsa druga kolesa, le z dodatno prednostjo majhnega motorja za pomoč pri pedaliranju. Osnovna zahteva je torej razumno ravnanje z držanjem e -kolesa in sposobnost ravnotežja na kolesu.

 

Kakšne so prednosti uporabe e-kolesa?

 1. So okolju prijazni in učinkoviti. Tako kot potovanje s konvencionalnim kolesom je mogoče okoljske koristi uresničiti tako, da potovanja po vozilih nadomestimo z e-kolesom. Ker delujejo na baterije za ponovno polnjenje in ne gorijo goriva, električna kolesa ne oddajajo škodljivih plinov v ozračje.

  2. Enostaven za uporabo. E -kolesa hitro obvladajo in fizično olajšajo aktivne počitnice, ne da bi pri tem odvzeli avanturistični duh potovanja.

  3. Odlično izenačijo, če imajo različni člani družine ali prijatelji različno moč in vzdržljivost. Z malo dodatne moči grob teren ne predstavlja več težav in zastrašujoči vetrovi vas ne bodo upočasnili. Preprosto povedano, e -kolesa omogočajo kolesarska potovanja – in privlačnejša – za več ljudi. Nimajo vsi vzdržljivosti ali moči za večdnevno kolesarjenje; veliko ljudi pa želi biti aktivnih in doživeti znamenitosti in pokrajine, ki so dostopne med kolesarsko turo. Za tiste s telesnimi omejitvami, kot so bolečine v sklepih ali hrbtu, pa okrepitev motorja s pomočjo pedala zmanjša obremenitev in naredi vožnjo bolj udobno.

  4. Lahko pomeni bolj zabavno vožnjo. Za mnoge lahko izbira e -kolesa pomeni bolj sproščeno potovanje, kjer lahko preživite več časa v uživanju v okolici kot v pihanju. Z električno pomočjo lahko bolje uživate v svojem okolju, da zmanjšate fizične izzive, zato se bolj osredotočite na odkrivanje novih krajev in dobrodošlico novim izkušnjam. Dodaja le še dodatno udobje in lahkotnost na poti.

  5. Ali so dodana varnostna mreža. Z manj vpliva na sklepe in zmanjšanjem velikega kolesarskega napora na nogah kot običajno kolo, če imate poškodbe ali telesne razmere, vam električno kolo omogoča še vedno zabaven in aktiven čas.

  6. Omogoča vam doseganje večjih ciljev! Ostrejše kolesarske poti se zdijo bolj dosegljive in če ste novinec na kolesarskih izletih, lahko uživate v prednostih e-kolesa na ravni krmila.

 

Ali naj še vedno treniram za svoje kolesarsko potovanje, čeprav bom imel e-kolo?

Da. Če želite dokončati večdnevno vožnjo z e-kolesom, priporočamo jahanje po različnih terenih in redno kolesarjenje, da bo vaše potovanje še prijetnejše.

Najem e -kolesa na aktivnih počitnicah še vedno pomeni, da se lahko in se boste med potjo potrudili; ko boste potrebovali, boste dobili le ‘povečanje’.

Kdo bi imel največ koristi od uporabe električnega kolesa?

E – kolo, zgrajeno z mislijo na udobje in preprosto upravljanje, z na voljo okvirji unisex pa olajša vsakomur, ki želi uživati v vožnji brez fizičnih obremenitev. Zaradi tega so kolesarska potovanja po svetu izvedljiva možnost, ne glede na telesno pripravljenost.

Ali niste navdušeni kolesar, ki je nov v cestnem kolesarstvu in kolesarskih počitnicah, ali pa ste nervozni zaradi svoje vzdržljivosti na poti?

Z nadgradnjo na električno kolo se lahko počutite bolj samozavestno.

Se želite spopasti s težjimi vzponi?

E – kolo omogoča to dodatno povečanje.

Ali imate težave s sklepi ali okrevanje po poškodbi in se ne vrnete v polno telesno zmogljivost? Dodatna podpora e -kolesa olajša noge in kolena kot pri vožnji s tradicionalnim kolesom.

Izbira električnega kolesa je odlična rešitev za tiste, ki jih skrbi njihova telesna pripravljenost ali telesne zmogljivosti, saj ljudem z različnimi stopnjami kolesarskih izkušenj, zdravjem in telesno pripravljenostjo omogoča skupno kolesarjenje.