Image default
Nega in zdravje

Za sproščeno in zadovoljno drugo pomlad

Menopavza

Se pogosto počutite utrujeni, melanholično tesnobni, brez prave volje in nekdanje smelosti? Vas mučijo nespečnost in neprijetni vročinski oblivi s potenjem ter pozabljivost, pa še odvečni kilogrami se vam nabirajo? Poleg tega morda včasih kar brez pravega razloga izbruhnete, da pojemajočega žara v spalnici niti ne omenjamo?

Vse kaže, da ste vstopili v novo življenjsko obdobje, ki mu ritem narekujejo hormonske spremembe, v prvi vrsti nižanje ravni estrogena. To pa lahko za sabo potegne pravi cunami: zdi se nam, kot da smo se znašli na hormonskem in čustvenem vrtiljaku ter da nekako izgubljamo nadzor nad svojim življenjem, saj nič ni več tako, kot je bilo …

 

Sem že v menopavzi?

Dokaj zanesljiv znak, da se v našem telesu ruši dotedanje hormonsko ravnovesje, je pojav nerednih  in t. i. prekinitvenih menstruacijskih krvavitev. Slednje so lahko precej močne in neredko vznemirijo ženske, zlasti tiste, ki so dotlej imele šibkejše mesečne krvavitve. Navadno se temu pridružijo še težave s spanjem in nočni vročinski oblivi. O tem, kdaj lahko pričakujemo pričetek menopavze, pa lahko sklepamo tudi na podlagi starosti, ko je v to obdobje vstopila naša mama.

Tudi preostalih simptomov menopavze, ki grenijo življenje marsikateri ženski, ni težko prepoznati. To so predvsem občutljive in boleče prsi, splošno nelagodje, povečana telesna teža, zlasti nabiranje maščobnih oblog v predelu trebuha, izguba kostne mase, boleči sklepi, srčno-žilne motnje, suha koža, suha in pekoča nožnica ter izguba libida, vnetje mehurja, pozabljivost ter slabša koncentracija in še kaj. Pomemben spremljevalni pojav je nihanje razpoloženja, ki lahko močno vpliva na oblikovanje odnosa z okolico in na kakovost našega življenja v celoti. Do razdražljivosti in čustvenega nihanja pride zaradi spremembe ravni serotonina, ki se tvori v možganih ter vpliva na občutek sreče in zadovoljstva.

Vendar obdobje menopavze, ki ga zaradi njegove burnosti radi poimenujejo tudi druga puberteta, vsaka ženska doživlja nekoliko drugače. Pri nekaterih je menopavza zelo izrazita in moteča, druge pa skozi menopavzo zdrknejo dokaj gladko, brez večjih pretresov. Vsaka ženska je zgodba zase, tudi zaradi življenjskega sloga …

 

Aktivno v nov dan

Prav je, da simptome menopavze poznamo in vemo, kaj se dogaja v našem telesu, pa tudi, da težave poskušamo kar se da omiliti. Za boljše počutje lahko veliko naredimo sami: predvsem s kakovostno,  uravnoteženo prehrano, izogibanjem alkoholu in kofeinu ter dovolj gibanja v naravi. Verjamemo, da se po lahkem, polnovrednem obroku in blagodejnem sprehodu  ali kolesarjenju počutite bolj vitalne kot po predajanju sladkim razvadam in poležavanju na kavču. Dobrodošle pa so tudi manj intenzivne oblike rekreacije, kot so joga, pilates ali tai chi, ki povežejo telo in duha, hkrati pa z usmerjanjem energije v žleze spodbujajo ravnovesje hormonov v telesu. Vse, kar naredimo za svoje fizično počutje, nas ohranja mladostne in vitalne.

 

Menopavza – Imamo dobro novico: obstaja pomoč

Včasih pa tegobam, ki jih prinašajo ta viharna leta, nismo kos. Takrat je prav, da se po pomoč obrnemo na svojega ginekologa, da nam predpiše hormonsko zdravljenje. To poleg odpravljanja motečih simptomov menopavze zmanjšuje tudi tveganje za nekatere spremljevalne pojave, kot so osteoporoza, povečanje telesne mase ter tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, raka na debelem črevesu in sladkorne bolezni.

Naj bo obdobje burnih hormonskih sprememb, ki se pričenja nekako po 45. letu, čim bolj sproščeno in lahkotno, brez odvečnih skrbi. Ostanite prava, polnokrvna ženska, ki niti svojega življenja trdno drži v rokah!