Image default
Novice

20 presenetljivih zanimivosti, ki jih (mogoče) niste vedeli

Radovednost je gonilo napredka človeštva. V našem čudovitem svetu je še veliko skrivnosti, ki čakajo, da jih odkrijemo. Preberite 20 zanimivih zanimivosti z različnih področij znanosti, zgodovine in narave – mogoče katero izmed njih slišite prvič!

Zanimivosti iz živalskega sveta

Psom se zdijo njihovi lastniki dlakavi

Človeški obrazi so za pse gosti, dlakavi predmeti, saj imajo od 20 do 100 krat boljši voh kot mi. Zato se nam verjetno zdimo tako kosmati, kot se nam zdijo dlakavi naši psi!

Sloni mislijo, da smo ljubki

Ko opazujemo slone, nam mogoče pridejo zelo veliki in nekoliko zastrašujoči. Vendar nas oni dejansko dojemajo kot male, nedolžne in prisrčne bitjece – podobno kot mi dojemamo mladičke drugih živalskih vrst.

Ljudje nismo edina bitja, ki jokamo

Dolgo časa se je domnevalo, da so človeška bitja edina vrsta na svetu, ki proizvaja solze kot emotivni odziv.Zdaj vemo, da tudi psi, konji, delfini in številne opice jokajo v stresnih situacijah ali ob izgubi.

Presenetljive zanimivosti o hrani

Banane so radioaktivne

Banane vsebujejo izotop kalija-40, ki oddaja delce gama sevanja. Sevanje je sicer zelo šibko, vendar banane uradno spadajo med rahlo radioaktivne izdelke.

Ne obstaja modra hrana

Človeški možgani modro barvo povezujejo predvsem z okusom borovnice. Vendar v naravi ni nobenega sadja ali zelenjave, ki bi bilo modre barve! Gre za optično prevaro, saj vsa “modra” živila v resnici niso obarvana modro.

Zakaj je nutela rjava?

Priljubljena čokoladno-lešnikova krema nutela je značilne rjave barve. Izvira iz sestavin lešnikov in kakava. Lešniki vsebujejo snovi melanoidini, kakavova masa pa polifenole, ki skupaj tvorijo značilno rjavo barvo.

Zanimivosti o človeškem telesu

Prstni odtisi se z leti spreminjajo

Čeprav veljajo prstni odtisi za unikatne in nespremenljive podrobnosti vsakega posameznika, to ne drži čisto. Z leti lahko prihaja do minornih sprememb v vzorcu zaradi brazgotin, poklicnih dejavnosti in staranja kože.

Najtežji znani organizem je gliva

Rekorder za najtežji živi organizem na svetu je podgobje glive Armilarija ostoyae, odkrito v Oregonu, ZDA. Njeno podzemno micelijsko ogrodje se razprostira na površini 8,9 kvadratnih kilometrov in tehta med 600-900 tonami!

Modrookost je redka

Le okoli 8% svetovnega prebivalstva ima modre oči, to je namreč najredkejša barva šarenice. Velika večina ljudi nosi rjave ali zelene oči. Modro pa je posledica pomanjkanja pigmenta v šarenici, ki omogoča prodor modre svetlobe.zanimivosti

Zanimivosti iz sveta znanosti in narave

Obstaja deževni gozd v Evropi

Čeprav si pod pojmom deževnega gozda običajno predstavljamo tropska področja, tak gozd najdemo tudi v Evropi. V parku Molija-Costiera v Italiji uspeva subtropski gozd s številnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami.

Samorogi ne obstajajo le v pravljicah

Samorogi resnično obstajajo! Naravoslovci so odkrili redko vrsto morske živali – enoroga morsko polžko, ki ima na glavi nekaj, kar močno spominja na rog. Ta “samorog med polži” živi v Indijskem in Tihem oceanu.

Kako nastane mavrica?

Ko sončna svetloba zaide na vodne kapljice v ozračju (na primer v dežju), se odbije in razkloni na barvni spekter. Rdeča barva se ukrivi bolj kot vijolična, zato vidimo mavrico v obliki barvnega loka na nebu.

Možgani ne čutijo bolečine

Čeprav možgani nadzorujejo naše zaznave, sami po sebi ne vsebujejo nobenih čutilnih receptorjev za bolečino. Zato operacije na možganih lahko potekajo brez anestezije – možgani sami ne čutijo bolečine, le koža in lobanjske kosti.

Kako ptiči letijo na jugu, če je tam zima?

Mnogi se sprašujejo, kam ptiči selivci poletijo čez zimo, če je takrat na južni polobli sredi zime. A ker se nahaja bližje ekvatorju, je podnebje tam manj skrajno in mnogo toplejše kot pri nas. Zato tam ptiči lahko preživijo zimo v ugodnih razmerah.

Najvišja točka na svetu se dviga

Mt. Everest velja za najvišjo točko na površju planeta Zemlja, meri 8848 metrov. A višina se dejansko počasi spreminja – geologi ocenjujejo, da se Everest dviga za približno 4 milimetre na leto zaradi premikanja tektonskih plošč.

Tako bo čez nekaj 10.000 let dosegel višino 8850 metrov. Po drugi strani led na vrhu kopni zaradi segrevanja ozračja, zato se bo relativna višina verjetno znižala.

Najgloblja točka oceanske globine

Najgloblja znana točka v svetovnih oceanih je Velika modrina v Marianskem jarku Tihega ocena, ki sega 10.924 metrov pod morsko gladino. A tudi njena globina ni povsem konstantna. Zaradi plimskega gibanja in tokov se lahko spreminja za nekaj 10 metrov navzgor ali navzdol.

V prihodnosti se pričakuje, da se bo zaradi podnebnih sprememb in taljenja ledenih plošč globina Velike modrine še povečevala.

Vulkani pod ledeno površino Antarktike

Antarktika velja za najbolj ledenega celino na Zemlji, a pod debelo ledeno skorjo skriva tudi dejavno vulkansko aktivnost. Geologi potrjujejo obstoj več sto potencialno aktivnih vulkanov, samo čakajoč na izbruh.

Ko bodo ti ognjeniki nekega dne bruhali skozi led, bo prizor zagotovo veličasten za opazovati. Seveda pa bi to pospešilo tudi taljenje tamkajšnjih ledenikov.

Tajna izvora človeštva

Kljub obsežnim raziskavam izvor modernega človeka ostaja delno nerazrešena uganka. Najbolj sprejeta teorija je, da izvira iz Afrike pred približno 300.000 let in se od tam razširil po svetu.

Vendar nova odkritja fosilov človeku podobnih hominidov v Aziji in na Bližnjem vzhodu spodkopavajo to hipotezo. Morda torej izhajamo iz več žarišč po Evraziji? Debate med znanstveniki še potekajo.

Perseidi – solze svetega Lovrenca

Vsako poletje lahko opazujemo meteorje, ki se v hipu zažarijo na nočnem nebu. Tem rojem pravimo Perseidi, v ljudskem izročilu pa veljajo za solze svetega Lovrenca, mučenca, ki naj bi jokal s neba.

V resnici gre za drobce kometa Swift-Tuttle, ki vsako leto prečka tirnico Zemlje. Ko trčijo v ozračje, ustvarijo lep meteorji “dež”.

Upam, da vam je katera izmed teh 20 zanimivosti vzbudila radovednost ali presenetila! Naš svet je poln čudes, ki jih je vredno odkrivati.