Image default
ŠportNovice

Slovenska 1. liga: Analiza dosežkov skozi zgodovino

Slovenska 1. liga je najvišja nogometna liga v Sloveniji. V njej tekmuje 10 ekip, prvouvrščena ekipa na koncu sezone pa se uvrsti v kvalifikacije za ligo prvakov. Liga je znana po napetih tekmah, strastnih navijačih in vzponu mladih talentov.

Zgodovina lige

Slovenska nogometna prvenstva potekajo že od leta 1920, uradno pa se je 1. SNL konstituirala leta 1991 po osamosvojitvi Slovenije. Takrat je vanjo vstopilo 18 ekip, danes pa jih je 10. V zgodovini sta bila najuspešnejša Maribor s 16 in Olimpija s 14 osvojenimi naslovi prvaka. Poleg Maribora in Olimpije sta stalna člana lige še Celje in Domžale.

Najuspešnejši klubi

 • Maribor – Vijoličasti so z 16 osvojenimi naslovi in 8 pokali najtrofejnejši klub v Sloveniji. Poleg domačih lovorik so se izkazali tudi v Evropi, kjer so trikrat zaigrali v skupinskem delu Lige prvakov. Znani so po odličnem delu z mladimi in prodaji talentov.
 • Olimpija – Zeleno-beli iz Ljubljane so drugi najuspešnejši klub s 14 državnimi naslovi in 7 pokali. V zadnjih letih veljajo za najresnejšega konkurenta Mariboru v boju za prvo mesto. Klub z velikimi ambicijami in odlično nogometno infrastrukturo.
 • Celje – Grofje iz Celja so trikratni državni prvaki, uspešni pa so bili predvsem v 90. letih prejšnjega stoletja. V Celju znajo dobro delati z mladimi, kar jim omogoča konkuriranje večjim klubom.
 • Domžale – Rumena družina je presenečenje zadnjega desetletja. Skromen klub je kar petkrat postal podprvak Slovenije, dvakrat pa so osvojili tudi pokal in superpokal. Slovijo po odličnem delu z mladimi nogometaši.

Sistem tekmovanja

V prvenstvu sodeluje 10 ekip, ki med seboj odigrata štirikrožni ligaški sistem, kar pomeni 36 krogov. Na koncu sezone prvouvrščena ekipa postane državni prvak in se kvalificira za Liga prvakov. Drugo in tretjeuvrščeni ekipi se uvrstita v kvalifikacije za Liga Evropa, zadnjeuvrščena pa izpade v 2. SNL. Prvi nasproti drugemu se na zaključku sezone pomerita še za Superpokal.

Najboljši strelci

 • Marcos Tavares – Brazilec, ki je veliko let branil barve Maribora, je z 141 zadetki suvereno najboljši strelec 1. SNL vseh časov. S svojimi goli je Mariboru pomagal do številnih lovorik.
 • Sašo Udovič – Napadalec Olimpije, ki je igral v najboljših letih kluba, je na drugem mestu z 132 goli. Bil je prvi as zmajev in kralj strelcev kar pet sezon.
 • Martin Kramarič – Tujec, ki slovi po odlični realizaciji. Za različne slovenske klube je dosegel 104 prvenstvene zadetke, največ v dresu Maribora. V poznih letih še vedno zabija za Tabor iz Sežane.slovenska 1. liga

Mladi upi lige

Slovenska liga slovi po odkrivanju talentov, ki kasneje uspejo tudi v najmočnejših prvenstvih. V zadnjem desetletju so izstopali:

 • Josip Iličić (Maribor) – nosilec igre Atalante, za katero zabija v Serie A
 • Kevin Kampl (Olimpija) – vezist RB Leipziga, uveljavljen v Bundesligi
 • Jan Oblak (Olimpija) – vratar Atletica iz Madrida, eden izmed najboljših na svojem položaju na svetu
 • Samir Handanovič (Maribor) – dolgoletni čuvaj mreže Interja iz Milana
 • Jasmin Kurtić (Domžale) – izkušen bočni branilec, ki igra za Parmo v Italiji

Vloga trenerjev

Trenerji v 1. SNL igrajo pomembno vlogo pri uspehih svojih moštev. Najbolj trofejna in priznana sta Darko Milanič in Safet Hadžić. Milanič je svoj pečat pustil predvsem pri Mariboru, s katerim je osvojil številne domače lovorike in se redno uvrščal v evropska tekmovanja. Hadžić je dolga leta uspešno vodil Olimpijo, s katero je v vitrinah nabral številne domače trofeje in poskrbel za prodor nekaterih odličnih igralcev (Oblak, Kampl, Iličić).

Prihodnost lige

Slovenska liga ima velik potencial za rast. Klubi se trudijo izboljšati pogoje za delo, še posebej z mladimi igralci. Številni talenti pa bi lahko še bolje uresničili svoj potencial v izboljšani ligi s še večjim številom tekem in močnejšo konkurenco. Pričakovati je, da se bo kakovost dvignila in privabila še več gledalcev – tako na stadione kot pred televizijske zaslone. Cilj Nogometne zveze Slovenije mora biti višja Uefina uvrstitev slovenskega prvenstva.

Strastni navijači

Slovenski navijači slovel po strastnem navijanju in podpori svojim ljubimcem. Najbolj goreči so privrženci Olimpije, Maribora in Celja, ki redno napolnijo stadione in skušajo s pritiskom s tribun popeljati svoje moštvo do zmage. Navijaške skupine se med seboj tudi nemalokrat spopadejo, tako da so tekme včasih tudi vročekrvne.

Slovenska 1. liga je nepredvidljivo in napeto prvenstvo, v kateri lahko vsak preseneti favorita. Z zanimivimi akterji, veliko goli in bučno podporo zvestih navijačev poskrbi za nogometni spektakel vsak konec tedna.