Image default
Novice

Kako izbrati jedilno mizo in stole za vašo jedilnico?

Jedilna miza je pomemben del vsakega doma, saj se ob njej zbira vsa družina ob družinskih obrokih, kot tudi prijatelji ob družabnih igrah, klepetu in druženju. Jedilnica tako postaja tisti del našega doma, v katerem preživimo veliko svojega časa. Zato je pomembno, da si vzamemo dovolj časa pred nakupom, da bo vaš dom še bolj domač in prijeten. 

A kako izbrati tako, ki bo praktična, lepa in dovolj velika?

Poznamo več slogov jedilnih miz med katerimi se bomo odločali:

  • Klasični slog 

Klasični slog jedilnih miz in stolov izžareva eleganco in tradicijo. Lesene mize z rezbarijami, oblazinjeni jedilni stoli z visokim naslonom in bogate barve so značilnosti tega sloga. Klasični slog se odlično poda v večje jedilnice z visokimi stropovi in arhitekturnimi detajli.

  • Moderni slog

Moderne jedilne mize in stoli so preprostejši, z minimalističnimi oblikami in nevtralnimi barvami. V tem slogu prevladujejo materiali, kot so kovina, steklo in umetni materiali. Moderne jedilne mize in stoli so primerni za manjše prostore in odprte tlorise. Ta slog nekateri opisujejo kot hladen, čeprav temu še daleč ni tako.

  • Eklektični slog

Eklektični slog jedilnih miz in stolov združuje različne elemente iz več stilov, kar ustvarja edinstven in oseben videz.  Lahko bi ga imenovali kar “vaš osebni slog”. To je odličen izbor za tiste, ki želijo eksperimentirati z barvami, materiali in oblikami. Ta slog lahko zgleda kaotičen, če ne znate med sabo dobro uskladiti različnih stilov. Velikokrat je to stil, ki se kreira skozi daljše obdobje. 

Ali je material iz katerega so jedilne mize in stoli pomemben?

Materiali iz katerih so jedilne mize in stoli so lahko les, kovina, steklo in različne umetne mase ter kamen. Kakšen material boste izbrali za vašo jedilno mizo in stole je odvisno od prostora, kamor jih boste postavili in sloga opreme ter od vašega načina življenja. 

Jedilne mize in stoli, ki so narejeni iz lesa, so priljubljena izbira zaradi njihove vzdržljivosti, topline in naravnega videza. Lesene mize so na voljo v različnih vrstah lesa, kot so hrast, oreh, bukev… Zelo popularne so jedilne mize iz masivnega lesa, ki so še posebej cenjene. Leseni jedilni stoli se lahko kombinirajo z oblazinjenjem, da so bolj mehki za sedenje.

Kovinske jedilne mize in stoli so odporni, trpežni in lahki, kar jih naredi enostavne za premikanje in vzdrževanje. Kovina je odlična izbira za sodobne in industrijske stile jedilnih prostorov. Pogoste kovine, ki se uporabljajo za jedilne mize in stole, so jeklo, aluminij in železo. Kovinske jedilne mize in jedilni stoli so zelo primerni za zunanje terase, saj jim voda ne pride do živega.

Steklene jedilne mize so elegantne in vizualno lahkotne, kar ustvarja občutek večjega prostora. Steklo je enostavno očistiti in se dobro ujema z različnimi vrstami stolov. Vendar pa so steklene mize lahko občutljive na praske in udarce. Velikokrat so tudi zelo težke in nepraktične za premikanje.

Kako izbrati primerno velikost in obliko jedilne mize?

Pri izbiri velikosti je pomembno upoštevati velikost jedilnice in pa število ljudi, ki bodo sedeli ob mizi. Prav tako je treba upoštevati razdaljo med jedilnimi stoli, da zagotovimo udobno sedenje in gibanje. Če boste kupili premajhno mizo, se bodo gostje, ali pa tudi vaši domači, preveč stiskali ob njej, če pa bo miza prevelika, boste imeli premalo prostora za gibanje okrog mize. Svetujemo vam, naj bo okrog jedilne mize minimalno 1 meter prostora. Jedilni stoli naj bodo razporejeni okrog mize v nekem normalnem razporedu, ne preveč skupaj in ne preveč narazen.

Jedilne mize so na voljo v različnih oblikah. Izbiramo lahko med pravokotnimi, kvadratnimi in ovalnimi ter okroglimi mizami, ki se prilegajo različnim prostorskim zahtevam. 

Če imate manj prostora, raje izberite okroglo mizo, ki zasede manj prostora. Še bolj priročne so raztegljive okrogle mize, ko pridejo na obisk vaši prijatelji in družina. 

Pravokotne mize zavzamejo več prostora, a lahko ob njej sedi več ljudi. 

Enostaven test, s katerimi lahko preizkusite, ali bo vaša miza dovolj velika je, da postavite pogrinjke tako, da bo vsaka oseba, ki bo sedela za mizo, imela dovolj prostora za sedenje in vstajanje oz. gibanje okrog mize. V večjih trgovskih centrih in specializiranih trgovinah s pohištvom, pa lahko tudi v praksi vidite, saj so to trgovci za boljšo prestavo že naredili.

Kako izbrati primerne in udobne jedilne stole?

Udobni jedilni stoli so ključnega pomena za prijetno druženje. Oblazinjeni stoli z nasloni za roke in visokimi nasloni nudijo večje udobje, vendar zavzamejo več prostora. Leseni in kovinski stoli so lahko prav tako udobni, če imajo ergonomsko obliko in dobro podporo hrbtu. 

V nekaterih primerih boste raje izbrali zložljive stole, ki omogočajo enostavno shranjevanje, ko jih ne uporabljate. Zložljivi jedilni stoli so še posebej primerni za manjše prostore in apartmaje. 

Vzdržljivost je pomemben dejavnik pri izbiri jedilnih stolov. To je še posebej pomembno za družine z otroki. Za take primere so bolj primerni jedilni stoli brez oblazinjenja ali pa stoli oblazinjeni z materialom, ki je enostaven za čiščenje. 

Naredite svojo jedilnico posebno in prijetno 

Jedilne mize in jedilni stoli niso le funkcionalen kos pohištva – so srce vašega doma, kjer se družina in prijatelji zberejo in ustvarijo spomine. Z izbiro pravega sloga, materialov in funkcionalnosti lahko ustvarite jedilnico, ki odraža vašo osebnost.