Image default
Dom in vrt

Udobna postelja za vsako spalnico

Postelja je vsekakor osrednji element v vsaki spalnici. Ker v postelji povprečni zemljan preživi približno eno tretjino svojega življenja, je zelo pomembno, da je postelja kvalitetna, udobna, ne škoduje pa niti, da tudi dobro izgleda. Trendi pri posteljah stalno napredujejo – spreminjajo se tako dimenzije, kot tudi videz in tipi. Postelje v osnovi postajajo vedno daljše (v preteklosti je bila standardna dolžina postelje 190 cm, zaradi rastoče populacije pa se je danes standardna dolžina postelje 120×200 cm, vse bolj pogoste pa so tudi daljše postelje dolžine 210 ali 220 cm).

Lesene postelje

Lesena postelja je najpogostejši tip postelje na trgu. Izdelana je lahko iz različnih vrst masivnega lesa, najbolj razširjene pa so masivne postelje iz bukovega ali hrastovega lesa ter postelje iz različnih vrst iglavcev. Še bolj razširjenja je ponudba lesenih postelj, ki so izdelane iz iverne plošče. Prednosti izdelave postelje iz ivernih plošče so številne. Takšne postelje so praviloma cenejše ob enaki trdnosti in kvaliteti, saj je material cenejši, postopek izdelave pa bolj enostaven. Prav tako so postelje iz iverne plošče dostopne v širšem barvnem spektru, lažje pa jih je barvno in stilsko uskladiti z drugimi kosi pohištva v prostoru.

Oblazinjene postelje

Oblazinjene postelje

V zadnjih letih lesene postelje vedno pogosteje zamenjujejo oblazinjene postelje. Le-te so običajno vizualno bolj privlačne, tehnika izdelave oblazinjenih postelj pa omogoča bolj širok nabor dizajnov. Poleg privlačnega izgleda takšen tip postelj nudi tudi večje udobje pri uporabi, saj se izognemo ostrim robovom in vogalom, v katere se pogosto udarjamo, mehko oblazinjeno vzglavje pa ponuja prijetno udobje pri branju knjig. Vse pogostejše so tudi kombinacije lesene postelje z oblazinjenimi elementi, na primer postelje z oblazinjenim vzglavjem.

Dvižne postelje in postelje s predali

Pomanjkanje prostora za shranjevanje je večni problem. Prav zato je dobro, da prostor, ki nam je na voljo, čim bolje izkoristimo. Tako lahko prostor, ki ga zaseda postelja, zelo dobro izkoristimo tudi za nevpadljiv prostor za shranjevanje. Za to imamo dve možnosti – lahko izberemo dvižno posteljo ali pa posteljo opremljeno s predali. Za dvižne postelje je značilno, da so opremljene z posebnim vzmetenim mehanizmom, ki omogoča dvig ležišča in s tem dostop do zaboja, v katerega lahko pospravimo posteljnino ali druge stvari. Postelje s predali so opremljene z različnimi tipi predalov, ki jih izvlečemo izpod postelje. Pri določenih modelih je predal po celotni dolžini postelje, pri drugih so vam na voljo krajši predali iz ene, dveh ali celo treh strani. V primerjavi z dvižnimi posteljami je pri posteljah s predali na voljo nekoliko manj prostora za shranjevanje, so pa stvari običajno lažje dostopne kot pri dvižnih posteljah.

Boxspring postelje

Dvižne postelje

Boxspring postelje poznamo tudi pod imenom hotelske ali kontinentalne postelje. Običajno gre za postelje z višjim ležiščem, pri katerem je vzmetnica oblazinjena v enako barvo kot ostala postelja. Določeni modeli imajo tudi dvojno vzmetenje, kar pomeni, da je poleg vzmetnice vzmetena tudi osnova. Boxspring postelje so pogosto opremljene tudi z različnimi možnostmi shranjevanja, na primer z dvižnim ležiščem, ki omogoča dostop do zaboja, ali pa s predali. Določeni proizvajalci nudijo možnost izdelave postelje v željenem materialu in barvi.