Image default
Dom in vrt

Kotna sedežna garnitura za udobne filmske večere

Je hladen zimski večer, vi pa ste se z svojo boljšo polovico udobno namestili na kotni sedežni garnituri, pokriti z toplo deko in s skodelico čaja v roki gledate vašo svojo najljubšo serijo. Prijeten prizor, kajne? Udobne sedežne garniture so vsekakor prava rešitev za vsako dnevno sobo. Nakup kavča pa vsekakor ni najbolj enostavno dejanje, saj je ponudba na trgu ogromna, cena pa zelo različne. V čem točno je razlika? Kakšna je prava dimenzija? Katere funkcije izbrati? Kakšen material je najboljši? Na vsa ta vprašanja, ki se vam zastavljajo ob nakupu sedežne garniture, bomo poskusili danes odgovoriti v tem članku.

Dimenzija sedežne garniture

Sedežne garniture so na voljo v številnih dimenzijah, določene modele pa se lahko celo dimenzijsko prilagodi vašemu prostoru. Ker je dimenzija garniture najbolj pomemben faktor pri nakupu, vaš prostor pred odhodom na lov za novo garnituro dobro premerite. Pri meritvah bodite pozorni tudi na manj očitne elemente, ki lahko ovirajo postavitev garniture, kot so na primer radiatorji, okna in balkonska vrata.

Ob naročilu sedežne garniture je običajno potrebno izbrati tudi smer postavitve, torej na kateri strani garniture se bo nahajal kot. Ker različni proizvajalci smer postavitve gledajo različno, je najbolje, da narišemo postavitev garniture. Da vam skico nariše na prodajni dokument prosite tudi prodajalca v trgovini. Tako se boste izognili morebitnim nejasnostim in se izognili težavam ob morebitni napačni dobavi.

kotni sedežni garnituri

Izbira funkcij pri sedežni garnituri

Sedežne garniture so lahko opremljene s številnimi dodatnimi funkcijami. Določeni proizvajalci sedežne garniture že osnovi bogato opremijo z dodatnimi funkcijami, pri drugih pa osnovna cena vključuje samo sedežno garnituro brez funkcij, dodatne funkcije pa so za doplačilo. Najbolj pogosta funkcija je izvlečno ležišče, ki omogoča občasno spanje na sedežni garnituri ali pa služi kot dodatna površina za udobno gledanje televizije celotne družine. Vse bolj priljubljena funkcija so tudi zaboji za shranjevanje, saj z njimi pridobimo dodaten prostor za shranjevanje ne da bi dodatno utesnjevali prostor. Moderne sedežne garniture so opremljene tudi z bolj naprednimi funkcijami, kot so električno nastavljivi moderni počivalniki, nastavljivimi nasloni za glavo in nastavljivo globino sedišča.

Materiali pri sedežnih garniturah

Večina sedežnih garnitur je oblečena v eno izmed treh glavnih tipov materiala: tkanina, mikrotkanina ali usnje. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti. Glavna prednost tkanin je ugodna cena, velika izbira materialov, prijetne otip in dolga življenjska doba. Vse bolj pogosto so tkanine prevlečene z posebnimi vodoodbojnimi premazi, ki preprečujejo tekočinam, da se hitro vpijejo, kar olajša čiščenje morebitnih madežev. Prednost sedežnih garnitur iz mikrotkanine je enostavo vzdrževanje in dolga življenjska doba, slabost pa je nekoliko višja cena ter pogost pojav gubanja zaradi toge strukture. Sedežne garniture iz usnja imajo prestižen pridih, so primerne tudi za alergike, so pa dražje in potrebujejo vzdrževanje. Dodatna slabost usnja je tudi hladni otip.

kotni sedežni garnituri